Didik anak dengan keras atau lembut? Ini antara persoalan yang selalu dibangkitkan oleh ibu bapa dalam membesarkan anak. Ada yang bersetuju didik anak dengan tegas agar anak boleh jadi orang. Ada pula yang lebih menggunakan pendekatan berlembut dan cakap yang elok kerana kesannya lebih positif.

Kadang disebabkan dua perbezaan ini, ada suami isteri tak sependapat sehingga mencetuskan rasa tak puas hati.

Perkongsian Ibu Rose yang banyak membincangkan aspek kekeluargaan dan kasih sayang ini boleh dijadikan panduan bersama.

Didik Anak Dengan Keras Atau Lembut? Ini Yang Ibu Ayah Kena Faham, Bukannya Ikut Orang
Gambar Hiasan

Didik Anak Dengan Keras atau Lembut?

Ada satu soalan yang baik sampai ke inbox Ibu. Mungkin ramai juga yang hadapi persoalan yang sama. Lagi-lagi bila PKP kan, all the time suami isteri bersama anak-anak di rumah. Lagi tambah mengkonfiuskan anak bila cara didikan ibu dan ayah tak sama. Si isteri dah mula belajar pasal parenting, maka pendekatannya beza. Tapi, encik suami belum terbuka hati lagi. It is ok dear, janganlah muram durja, perbanyakkan doa pada Allah. Lagi-lagi di bulan mulia ni kan. Bulan Ramadhan yang doanya sangat mustajab. Doakan semoga Allah bantu dan bimbing suami agar menjadi ayah yang diredhai Allah dan terbuka hatinya agar belajar serta amal ilmu parenting.

Baik kita sambung ye. Begini soalan ibu itu:

“Saya terpanggil utk bertanyakan tntang perihal mendidik anak disebabkan baru mempunyai 1orang anak.. My dear son 18 month old..sangat-sangat aktif & lasak..di sini terdapat perbezaan antara cara saya & suami mendidik anak. Contohnya, kalau anak tarik jag air & tumpah suami akan marah & tampar lembut tangan anak tujuan untuk mengajar..Tapi saya tak setuju dgn cara begitu..macamna ye Ibu untuk handle anak yang aktif kalau anak buat salah? wajarkah pada umur 18 bulan untuk diberi peringatan dengan memukul tangan? Pada pandangan suami, bila saya berlembut jadi anak akan semakin menjadi-jadi perangai..

Terima Kasih Ibu..

Tapi saya nak buktikan kepada suami, cara yang keras (menengking/jerit) bukan lah cara yang sesuai untuk mendidik anak..Sedih sangat bila suami salahkan saya, kononnyer berlembut sangat..Ayat beliau ‘Kita tengok nanti dengan cara awak, anak boleh jadi orang ke tak’ ”

IKLAN

Begini pandangan Ibu,

Ramai ibu terutama bapa dan juga datuk nenek, berpegang dengan kefahaman bahawa untuk memastikan anak mendengar cakap, maka kita mesti menggunakan kekerasan, maksudnya marah, tengking, jerit, pukul, supaya anak kecil tahu itu salah.

Apa yang ramai tidak tahu, ialah kesan yang amat buruk kepada esteem diri. Anak yang sering dipukul, dikasari hanya akan mematikan semangat mereka. Mereka menjadi ragu diri, degil tidak bertempat, suka memberontak etc.

Anak baru 14 bulan, adalah sangat kecil utk diperlakukan demikian. Islam pun hanya membenarkan merotan setelah usia 10 tahun, itu pun sekiranya meninggalkan solat. Jika kita org Islam, mengatakan kita percaya kpd apa yg Allah ajar itu betul, mengapa dlm kes mendidik anak ini, setelah ditunjukkan oleh Allah garis panduannya mendisiplin itu, kita masih mahu ikut kata kita? Ini satu bukti yg boleh guna utk menyakinkan diri, bahawa mendidik anak itu perlu berhemat, berlembut dan tegas.

Bila TEGAS TIDAK bermaksud KERAS

TEGAS bermaksud, kita tetap di dalam keputusan yang kita ambil dan hanya akan beralih pendapat sekiranya ada bukti yang lebih kuat menunjukkan pendapat yg satu lagi itu lebih tepat.

IKLAN

Contohnya, bila anak kecil mahu mencapai suatu yang bahaya, kita tahu itu bahaya dan pegangan kita ialah kita tidak mahu dia memegangnya. Maka apa yang kita boleh buat ialah ambil benda itu atau ambil dia dan katakan itu bahaya. Dan ceritakan sebabnya. Walaupun dia baru 14 bulan. Kemudian gantikan dgn suatu yang dia boleh pegang dan katakan yang ini selamat. Ulang kata 3 kali dan beri tiga benda yang selamat utk dia pegang.

MENGAPA?
Sebab, bila anak kecil yg belum tahu apa-apa, mencapai barang itu, dia sedang membina kemahuan dan kekuatan semangatnya utk mendptkan barang itu. Jika kita pukul tangannya, dan kata dgn marah. Apa yg dia terima ialah tenaga marah. Ini boleh memusnahkan semangatnya.

Ya, memang bila kita pukul, anak akan cepat berhenti. Namun kita perlu melihat jangka panjang. Jika perkara yang kita buat itu boleh menyebabkan anak itu berkelakuan kasar dgn org lain bila kemudiannya, contohnya, maka itu bukanlah cara yg mahu kita guna.

‘Alah, kita dulu kena pukul juga, tapi jadi manusia juga…budak sekarang ni tak boleh nak jentik, tuh dah besar naik kepala’ memang ada benarnya kata-kata ini, namun, satu yg Ibu nak tanya, yg jadi manusia tu, manusia yang kuat semangat, tak ada ragu-ragu, capai kejayaan yg besar, sangat penyabar, luas dan bijaksana?

Jika ya, ok lah. Namun, apa yg telah di dapati ialah anak-anak yang sering dimarah, dilarang tanpa hemah, dipukul menjadi orang dewasa yang baran, atau kuat memendam perasaan, banyak keraguan, bersikap negatif, sering mencari kesalahan orang, hanya mementingkan diri sendiri atau hanya mementingkan orng lain dan tidak peduli akan diri sendiri dll.

Didik Anak Dengan Keras Atau Lembut? Ini Yang Ibu Ayah Kena Faham, Bukannya Ikut Orang

IKLAN

Kedua, kita juga perlu faham bahawa menegur, menghukum , mendisiplin anak itu penting dan SANGAT PERLU DILAKUKAN DENGAN BIJAKSANA supaya anak yang menerimanya tidak hilang semangatnya, tidak hilang harga dirinya, tidak hilang keyakinan dirinya. Anak yang tidak dijentik langsung bila melakukan kesalahan ( selepas 10 tahun) memanglah akan menjadi manja berlebihan dan boleh naik kepala.

Lagi satu, walaupun kita tidak boleh memukul anak sebelum 10 tahun, namun kita masih boleh mendisiplinkannya. Banyak cara yang kita boleh gunakan. Contohnya, untuk anak 14 bulan, kita boleh jauhkan atau pindahkan barang bahaya yang dia hendak capai. Jika dia mahu memanjat tempat yg bahaya, kita boleh ambil dia dan bawa dia untuk memanjat tempat yg selamat dan kita berada di belakangnya bersedia untuk menyambutnya jika perlu. Apa yang kita boleh buat ialah berBERSEDIA.

SATU PERKARA YG IBU HENDAK INGATKAN. Jika pendapat anda dan suami berbeza, elaklah terlalu mengajar suami.

PUJUK dan pengaruhi dia dgn LEMBUT. Dia berpengangan begitu kerana itu yg dia yakin.

Untuk kita membantu suami agar dapat improve parenting skill :
1. Cuba anda fahami perspektifnya.
2. Hormat itu perspektifnya tapi tidak bermaksud kita setuju. Namun, jangan berkeras. Tunjuk melalui contoh.
3. Persembahkan perspektif anda dengan lemah lembut dan penuh hormat.
3. Dapatkan scientific evidence dan dalil Al-Quran dan Hadith.
4. Elakkan dpd bertengkar akan perkara itu di depan anak.
5. Bincang bersama pasangan di belakang anak dan dptkan kata sepakat.
6. Dan yg penting BERDOA agar Allah betulkan jalan kita.

Sekali lagi Ibu ingatkan, bukan kita manjakan anak. Bukan kita berlembut dan menjadi lembik. Kita GENTLE, BERHEMAH dengannya. Kita lembut, hormat dan tegas bukan lembut, lembik dan melenjakan.

Sumber: Ibu Rose

Ikuti Ibu di Instagram : @iburoselove

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI