Sebagai inisiatif untuk mengelakkan anak-anak merasa bosan duduk di rumah dan susah belajar kerana gelombang ketiga COVID-19, Astro telah mengadakan slot terbaharu iaitu Kelas #DudukRumah yang telah bersiaran bermula 21 Oktober yang lalu. Slot ini akan ditayangkan pada jam 3 petang dengan pelbagai program di Tutor TV menerusi saluran 601

Menariknya, setiap slot telah disusun mengikut subjek tertentu bersama tenaga pengajar yang hebat-hebat! Confirm tak bosan! Untuk subjek Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, anak-anak boleh belajar cara menulis, berbahasa dan bercerita melalui program Belajar bersama Cikgu Eve bermula 21 hingga 28 Oktober.

Seterusnya pada 29 Oktober pula akan ada geng Projek Lepas Sekolah. Ia merupakan sketsa akademik sekolah rendah yang mengisahkan tentang lima sahabat baik yang turut memaparkan aktiviti pembelajaran untuk subjek seperti Sains, Matematik, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.

IKLAN

Sketsa ini dilakonkan oleh bakat-bakat muda yang mempunyai peminat mereka tersendiri iaitu El Farabi, Phua Chandler, Alyssa Dezek, Ara Mysara dan Shaheed Rashid. Yang menariknya, Nabil Mahir dan Amelia Henderson pun ada! Selain itu, anak-anak juga berpeluang untuk memenangi hadiah menarik.

Tidak terhenti di situ saja, pada 30 Oktober pula akan ada Sains D.I.Y bersama Riena Diana, Nur Ranea Ezreen dan Kamarul Eqifshah. Yang ini pun best juga kerana ia memaparkan kisah dua beradik bersama makcik mereka yang ‘gila-gila’ mencuba pelbagai eksperimen sains di rumah untuk dimuat naik ke saluran YouTube.

Tonton semua program ini dan anak-anak berpeluang untuk menang hadiah-hadiah menarik. Bagaimana?

1. Tengok Projek Lepas Sekolah dan Sains D.I.Y
2. Imbas kod QR di kaca TV dan daftar untuk kuiz. Tunggu sehingga Wafiy muncul di kaca TV.
3. Jawab kuiz bila tiba masanya di gajet.
4. Hantar jawapan sebelum program tamat.
5. Nama-nama pemenang akan diumumkan selepas program Sains D.I.Y!

Tak susah pun dan anak-anak berpeluang untuk memenangi sebuah tablet, jam pintar, speaker dan macam-macam lagi. Jom sertai Kelas #DudukRumah setiap hari Isnin sehingga Jumaat jam 3 petang hanya di Astro Tutor TV saluran 601 atau anda juga boleh strim #OnDemand menerusi aplikasi Astro GO, Astro PVR Box atau Ultra Box! Ketahui lebih lanjut di https://astro.com.my/HowTo

Jaga kesihatan, kekal di rumah dan belajar bersama Tutor TV!

#JomKitaOnAstro #KelasDudukRumah #ProjekLepasSekolah #SainsDIY #TutorTVJawabDanMenang #BelajarBersamaTTV #AstroTutorTV