Tip masak cekodok pisang, elok bulat cantik bentuknya. Cekodok pisang sudah wujud sejak zaman dahulu dan menjadi sebahagian daripada warisan kulinari masyarakat Melayu. Dikatakan kuih ini tercipta sebagai cara untuk mengelakkan pembaziran pisang yang terlalu masak.
Tip Masak Cekodok Pisang, Elok Bulat Cantik Bentuknya
Dengan hanya mencampurkan pisang yang sudah lembik dengan tepung, sedikit gula, dan garam, terhasillah cekodok pisang yang enak dan mudah dibuat.
Keunikan cekodok pisang terletak pada kesederhanaan bahan-bahannya. Ia tidak memerlukan bahan yang mahal atau rumit. Malah, ramai orang mempunyai resipi turun-temurun yang mereka ikuti, menjadikan setiap cekodok pisang mempunyai rasa yang sedikit berbeza mengikut cara penyediaannya.
Sebenarnya nak dapat cekodok pisang yang bulat cantik ada caranya. Dikongsi oleh Norlela Abdul Lahak boleh ikut cara ini ya.
Cara buat cekodok pisang yang elok bulat
Bahan-bahan:
500gm tepung gandum
7 biji pisang (lebih pun boleh)
1 1/2 cawan gula (ikut citarasa)
2 sk soda
2 sk garam
3 cawan air
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat:
1. Masukkan soda bikarbonat dalam tepung dan gaul rata. Ketepikan.
Ads
2. Kisar pisang, gula dan garam.
3. Kemudian masukkan bahan kisar tadi ke dalam tepung. Gaul sebati.
4. Bancuhan macam buat cekodok biasa, jangan terlalu cair.
5. Tip untuk dapatkan cekodok yang bulat, masak dalam minyak yang betul-betul panas menggunakan guna jari saja untuk jemput bancuhan ke dalam kuali (penggunaan soda bikarbonat juga akan buat cekodok jadi bulat)
Kalau penggemar steamboat pasti akan keluarkan kos yang besar untuk makan setiap kali ke kedai. Tapi sebenarnya kalau buat sendiri di rumah lebih jimat dan terjamin kebersihannya. Anak-anak pun selamat bermain dalam rumah dan tak terdedah dengan tempat-tempat panas di kiri dan kanan meja di restoran.
Kepada penggemar steambot, ahli keluarga pun ramai apa kata buat sendiri di rumah. Ikuti resipi sos steambot ala-ala Johnny’s yang dikongsi oleh Puan Nana Aziz.
Family sy pengemar steambot….klu mkn kat luar kekdg baget besar. So sy lebih suka buat sendiri….puas mkn….bole berulang2 kali…janji ada stok utk sos…di gambar sy ada sertakan resepi sos…menu ni bole mkn 2 versi…yong tau fu @ steamboat ( sy belajar dgn kawan yg pernah kerja kat Johnny’s restaurant) ni koleksi steambot yg sy buat….yg cucuk2 tu baru buat smlm…terajin ski
Sos yong tau fu
Bahan-bahan 2 sudu besar tauchu 2 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar tepung gandum
3 sudu kicap pekat
3 sudu besar sos tiram
4-5 sudu gula
3 cawan air
Cara-cara Masukan semua bahan dlm blender, kisar halus…kemudian masak sehingga pekat… Jugak bole digunakan utk sotong kangkung
Kalau rajin boleh cucuk macam ni
Sos steamboat
Bahan-bahan
3 ulas bawang putih 1/2 inch halia 5 sudu besar cili kisar 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar gula 2 sudu besar minyak bijan 5 sudu sos plum 5 sudu sos cili Sedikit bijan hitam/ putih Daun ketumbar (anggaran rm1)
Cara-cara Blender daun ketumbar, bawang putih, halia Tumid semua kali bahan blender… Kemudian masukan segala jenis sos… Masak hingga pekat… Masukan bijan..masak sekejap…baru tutup api.. Sos ni tahan berbulan klu simpan dlm fridge..
Sy klu buat ….trus skali byk…sbb bila nak buat steambot sos dah ada…
Resepi sup simple je
Bahan-bahan Kiub ayam Daun ketumbar Bawang goreng Garam Ajinomoto
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sebenarnya pada usia 8 bulan ke atas bayi sudah boleh mencuba pelbagai menu asalkan ia bersesuaian untuk citarasa bayi.
Resipi yang dikongsi oleh Puan Mastura Ayu Al-Habshee untuk hidangan bayinya boleh dicontohi oleh ibu lain yang mungkin kekeringan idea memasak. Nampak sedap sangat!
Pengat Pisang Versi Baby
Bahan-bahan:
Pisang
Unsalted butter
Puri kurma
Cara-cara memasak:
Grill pisang dengan unsalted butter. Then buat kuah pakai puree kurma. Tapi buat cair-cair untuk bagi rasa manis-manis je.
Pasta Ikan Bilis Berkrim
Bahan-bahan:
Baby pasta
Bawang putih
Unsalted butter/olive oil
Chicken Bone Broth/Serbuk ayam/bilis
Tomato/sayur-sayur lain
Cara-cara memasak:
Creamy Butter Pasta & Grilled Salmon with Crunchy Garlic
Bahan-bahan:
Baby pasta
Ikan salmon
Bawang putih
Unsalted butter
Chicken Bone Broth (CBB)
Serbuk ayam
Daun saderi
Cream cheese
Cara-cara memasak:
Rebus pasta sampai lembut.
Grill salmon, atau nak letak isi ikan lain pun boleh
Creamy Butter Sauce
1. Tumis bawang putih dengan unsalted butter
2. Masukkan CBB (optional)
3. Masukkan isi ayam/ serbuk ayam Darwisyah Little Sweet
4. Masukkan saderi
5. Masuk air sikit depends mummy nak berkuah
6. Masukkan cream cheese
Kacau semua bahan sebati, then blend.
Crunchy Garlic
Tumis bawang putih dengan unsalted butter sampai garing. Jangan sampai hangit.
HIdangkan pasta dengan creamy butter sauce dan tabur dengan crunchy garlic.