Kadangkala mama tiada idea nak masak apa menggunakan udang kan? Apa kata mama cuba buat udang masak berempah yang lazat dan menyelerakan ini.
Jom ikuti resipi perkongsian dari wanita ini!
https://www.youtube.com/watch?v=rxwlYXt_Hs4
Udang masak berempah😋
[su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/canned-dry-packaged-foods/lagi-enak-ready-to-eat-3-x-9-packet-20164558?utm_source=pama&utm_medium=referral&utm_campaign=POC” style=”flat” background=”#ef472d” color=”#ffffff” size=”6″]Lagi Enak Ready To Eat 3 x 9 Packet[/su_button]
Resepi campak-campak
🦐 Udang setengh kg.
🥄 2sudu besar rempah kari babas Ayam/ikan.
🥄 2sudu besar serbuk Cili.
🥄 2sudu besar sos cili.
🥄 1sudu besar sos tiram.
🥄 1sudu besar Kicap ABC.
🥄 1sudu kecik lada hitam.
Sedikit garam dan perencah secukup rasa.
Daun kari 1 atau 2 pelepah.
Bawang putih dan bawang merah potong.
Sedikit air kosong.
Minyak untuk menumis.
Cara-masak:
Panaskan minyak dan masuk semua bahan-bahan, rempah dan sos kat atas tu👆. Masak sampi pecah minyak dan tambah air sikit-sikit je.
Bila dah pecah minyak, baru masuk Udang. Tambah garam dan serbuk secukup rasa. Masak sampai kering sikit dan tutup api.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Ads
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
Bila anak dah boleh makan memang mak-mak makin excited nak bagi anak makan macam-macam. Tapi kalau boleh tentulah nak bagi makanan homemade yang lebih sihat dan diyakini bahannya kan?
Apa kata cuba resepi biskut baby 3 bahan paling mudah ni yang dikongsikan oleh ibu ini.
BISKUT BAYI CAIR DIMULUT
Harini tengku nak share 1 resepi homemade teething biscuit for baby. Resepi simple dan tahan lama.
Resepi ni dah lama tengku simpan. Dah tak ingat siapa ownernya. Semoga pahala mengalir kepada tuan asal.
BISKUT BAYI CAIR DIMULUT
Bahan-bahan:
Cara-cara:
1.Pukul butter hingga kembang (hingga lembut )
2. Masukkan susu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan bijirin bayi. (guna oat pun boleh)
3. Uli tepung. Agak2 adunan dah ok. Macam kita buat biskut raya tu. Rehatkan dalam peti sejuk 30 minit
4. Bentukkan dan bakar 10-15 minit
Biskut ni sedap cuma tak manis. Kalau mommy nak kasi manis boleh tambah puree kurma atau puree labu dalam adunan..so ada rasa sweet-sweet sikit.
Untuk baby yang tak pandai control cara makan lagi boleh basahkan biskut ni dengan air panas. Hancurkan dan boleh suap baby macam biasa.
Yang penting selamat dan bebas dari bahan yang tak sepatutnya. Boleh buat banyak-banyak dah.
Biasanya roti yang dibeli jika dah nak tamat tempoh, daripada membazir, kebanyakannya akan buat puding roti atau agar-agar roti. Namun kali ini anda boleh cuba resipi baru dengan membuat kuih lapis.
Resipi dari Biela Nabila via group MAHN boleh dicuba untuk dijadikan pencuci mulut.
Pertama kali saya buat kuih lapis ni. Saya buat guna roti gardenia. Selalunya roti boleh dibuat pizza, murtabak atau puding kan. Kali ni kita guna buat kuih lapis. Mana roti yang dah nak eexpired tu boleh cuba buat ye. Resipi saya sertakan di bawah.
Kuih Lapis Koko Roti Gardenia
Bahan-bahan :
* 4 keping roti gardenia (roti ape2 brand pun boleh)
* 3/4 cawan gula (boleh letak 1 cawan gula bg yg suka manis)
* 1 cawan air
* 1 cawan santan pekat
* 1 cawan tepung beras
* Secubit garam
2 sdk serbuk koko (sy guna sudu Kfc)
Sedikit pewarna (ikut citarasa) – sy guna pewarna kuning dan coklat
1. Kukuskan pengukus dahulu.
2. Sementara tu, blend semua bahan yg bertanda (*) di atas sehingga halus.
3. Setelah halus, bahagikan sama rata ikut citarasa. Sy buat 2 bahagian (kuning dan coklat). Utk yg coklat tu, sy masukkan 2 sdk serbuk koko dan setelah itu bhg koko td hendaklah ditapis utk mengelakkan serbuk koko tu berketul. Setelah tapis, sy tuang sedikit pewarna coklat utk jadikan wrna coklat pekat sedikit.
4. Jangan lupa sapukan minyak pada acuan ye agar tidak melekat.
5. Pastikan air betul2 mendidih baru boleh mengukus.
6. Kukus selapis demi selapis sampai habis.
7. Setiap lapisan selama 4 minit sahaja.
8. Lapisan terakhir lama sikit iaitu 10 minit.
*Kalau tak ada serbuk koko, boleh guna pewarna lain. Saya guna koko sebab nak rasa perisa koko.
Selamat Mencuba!
Kredit resipi: Biela Nabila via MAHN
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kek pisang antara kek yang tak jemu di makan. Ia antara salah satu juadah yang digemari semua peringkat umur dan boleh dinikmati bila-bila masa. Jika anda teringin nak dapatkan kek pisang yang garing di luar dan ranggup bahagian dalamnya, ini resipinya.
Resipi yang dikongsikan oleh Soliha Salleh ini mesti anda cuba. Selain bahan asas yang mudah, cara membuatnya juga mudah dan pasti jadi. Tak rugi mencuba!
Bahan bahan:
-300g pisang bersamaan 6 biji pisang
(Pisang apa sahaja-tapi saya lebih suka pakai pisang berangan sebab lebih sedap)
-4 biji telur
-2 biji kuning telur
-200g gula pasir
-200g tepung gandum
-1/2sudu makan baking soda
-1/2sudu makan baking powder
-100g marjerin dicairkan
Toping
-potongan pisang secukupnya
Cara-cara membuatnya:
Lecekkan pisang berangan tadi.
Masukkan pisang dan gula 200 gram ke dalam mixer. Gulanya boleh dikurangkan jika mahu kurang manis.
Masukkan dulu 4 biji telur dan dua biji kuning telur.
Kisar pisang, gula dan telur sehingga menjadi putih.
Masukkan 200gram tepung gandum (tepung di ayak dahulu) ke dalam adunan tadi.
Campurkan 1/2 sudu makan baking soda dan masukkan 1/2 sudu makan baking powder.
Masukkan 100gram majerin yang telah dicairkan.
Kisar bahan-bahan tadi sehingga sebati.
Ok sahabat sahabat, adunan telah sebati, sekarang masukkan ke dalam loyang kek. Letak baking paper terlebih dahulu sebelum masukkan aduan tadi.
Sebelum masukkan kek ke dalam ketuhar, panaskan selama 10 minit. Ini basic ya semua baker kena tahu. Masukkan adunan ke dalam ketuhar. Bakar selama 30 minit. Selaraskan suhu 160 darjah celcius. Menggunakan api atas dan bawah.
Ini topping yang saya guna untuk bahan hiasan. Nice kan. Kalian boleh sahaja menggunakan topping lain seperti cip coklat. Ok untuk letak topping ni, kena keluarkan kek dahulu dari ketuhar setelah 15 minit dibakar. Susun topping seperti di atas.
Bakar semula kek setelah siap dihias.
Tadaa..kek dah masak..tak sabar pula nak makan.
Kalian boleh potong mengikut topping seperti gambar di atas.
Nampak sedap sangat. Moist di dalam, ranggup di luar.
Selamat mencuba
Kredit: Soliha Salleh
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!