Membesarkan anak-anak bukan satu tugas yang mudah. Tambahan pula bagi anak-anak yang masih kecil. Penat fizikal dan emosi itu perkara biasa bagi setiap ibu dan ayah. Apatah lagi ketika usia anak sekitar 0-2 tahun di mana perkembangan pesat fizikal dan mental sedang berlaku.

menurut Uswatun Hasanah Mohd Habib, Konsultan Tangisan & Tidur Bayi menerusi perkongsiannya di Facebook terdapat 10 fasa anak meragam teruk dan mengganggu tidur. Ibu bapa perlu punya ilmu untuk tanggani fasa-fasa ini kerana jika tiada ilmu ibu bapa mungkin berpotensi menghabiskan tempoh 2 tahun usia anak dengan marah, jerit dan lepas geram kepada anak-anak.

10 FASA USIA ANAK MERAGAM TERUK & MENGANGGU TIDUR

SEMUA ibubapa tahu, 0-2 tahun adalah fasa paling memenatkan buat mana-mana ibubapa.

Ini kerana, inilah usianya perkembangan pesat fizikal (growth spurt) DAN mental anak berlaku.

Otak anak mengalami proses kemaskini input yang kritikal dari masa ke semasa bagi mengelakkan ‘keserabutan memori’. Input berulang dan aktif akan di simpan dan kekal dalam otak anak. Manakala input kurang aktif akan di buang.

Malang sekali, TANPA ILMU, ibu bapa berpotensi untuk menghabiskan tempoh 2 tahun usia anak dengan banyaknya input: marah, jerkah, jerit dan lepas geram kepada anak

ILMU tidak akan 100% menjamin anak tidak meragam. Namun ia 100% boleh menjamin ibu lebih mudah ‘jatuh kasihan’ bila mengetahui apa sebenarnya yang ada dalam anak. Maka, ibu lebih mudah empati.

Anak ibarat terjaga 10x di planet asing. Super susah bukan?

Saya kongsikan RINGKASAN 10 Perkembangan Mental Anak 0- 2 Tahun Bagaimana Ia Sabotaj Tidur Anak.

Semua anak alami 10X perkembangan otak atau di sebut ‘LEAP’ dari usia 0- sekitar 2 tahun.
10 Leap akan terjadi pada tarikh – tarikh berikut (yang mewakili usia bayi) dengan *julat beza sekitar 1-3 minggu* sahaja bagi setiap anak:

1. 5 minggu: Dunia Perubahan SensasiAnak ibarat baru tersedar dia telah bertukar dunia. Ini sebabnya ramai ibu berkata anak berubah jadi ‘sukar’ selepas habis tempoh pantang!

Anak yang dahulunya ‘tak kisah’ ditidurkan dengan apa cara, kini mula jadi cerewet dan tak lena BILA dia sedar terdapatnya kekurangan dalam cara ibu menidurkannya.

  1. 8 minggu: Dunia Corak & Bentuk

Anak nampak dan sedar dengan kehadiran pelbagai corak, tekstur dan bentuk di sekeliling dan di dalam/pada badannya. Deria bayi lebih awas.

IKLAN

Anak lebih sukar bertenang dan ‘shut down’ mata walaupun di tidurkan dengan cara dan alat bantu tidur yang betul. Contoh kisah benar kes klien saya: anaknya tiba-tiba takut dan benci bedung sedangkan dia telah di bedung sejak hari pertama. Bayi yang mamai akan menjerit buka mata bila mula di bedung seolah-olah tak pernah jumpa bedung. Sikap ini cuma berlanjutan sekitar 2-3 hari sebelum dengan tiba-tiba juga dia kembali ok dan lena seperti sebelumnya.

  1. 12 minggu: Dunia Perubahan Lancar

Anak mula faham, nampak dan rasa pergerakan ringkas yang berlaku di sekeliling dan di dalam badannya. Bayi lebih pandai mengawal pergerakkan badan. Kurang ‘lembik’ atau kaku tak seperti dahulu.

Anak lebih lasak. Sebahagian anak tak sengaja ‘melasak’ sewaktu tidur misalnya cuba berlatih meniarap ketika separa tidur hingga terjaga.

  1. 19 minggu: Dunia Kejadian

Anak mula pandai mengagak ‘apa akan jadi seterusnya?’ kerana anak telah mula faham konsep ’cause and effect’ misalnya jika bola jatuh, ia akan bergolek.
USIA EMAS mula laksanakan rutin tidur agar anak tahu signal acara tidur DAN mulakan ‘sleep training’ jika tabiat tidur anak yang bergantung sepenuhnya kepada ibu atau alat mula menyusahkan.

  1. 26 minggu: Dunia Hubungan

Inilah usia kemuncak anak menjerit kalau kena tinggal walau sekejap dan dekat !

Anak paranoid untuk lena bila dia tahu ibu boleh ‘hilang’ pada bila-bila masa.

  1. 37 minggu: Dunia Kategori

Anak ‘explore’ jenis kumpulan bagi setiap item. Cara ‘explore’?: anak suka buat sepah dan mula pandai manipulasi serta berdrama.

Anak cekap ‘baca’ emosi dan reaksi ibu kerana dia cuba menilai kategori emosi dan reaksi. Anak mungkin sengaja buat perangai pada waktu tidur untuk uji jika ibu akan ikut kehendaknya atau kekal dengan peraturan sedia ada.

  1. 46 minggu: Dunia Turutan

Anak sedar turutan langkah untuk melakukan sesuatu perkara.

Anak yang tidak pernah ada disiplin tidur dan asal boleh saja tidurnya, akan paling meneruk ragamnya. Kerana dia tiada ‘blueprint’ atau rujukan tentang bagaimana tidur harus berlaku.

  1. 55 minggu: Dunia Program

Anak sedar ada lebih dari satu cara untuk melakukan sesuatu perkara.

Anak mula jadi baby bos. Dia mungkin melawan untuk di tidurkan. Ibu harus belajar seni berkomunikasi dengan baby bos untuk mendapatkan kerjasamanya

  1. 64 minggu: Dunia Prinsip

Usia emas untuk ibu mula buat peraturan dan disiplin kerana anak yang dah mula jadi baby bos sebelum ini, mula suka jadi ‘terrible bos’ bila sesuatu perkara tak ikut seperti kemahuannya.

Anak mungkin cuba main-mainkan peraturan tidur sedia ada. Misalnya mungkir janji mahu masuk tidur selepas habiskan sebotol susu. Sudahnya, sampai botol ke-3 pun dia enggan tidur. Isu tidur di usia ini selalunya bukanlah ‘isu tidur’, tetapi lebih kepada isu tantrum anak ‘berkeras kepala’ untuk tunduk kepada sesuatu.

  1. 75 minggu: Dunia Sistem

Anak mula ada ‘hati nurani’. Anak pilih untuk jadi ‘good’ atau ‘naughty’ terhadap sesuatu situasi.

Anak yang masih melekat dengan ‘old bad sleep habit’ akan samada membawa amukan ke tahap tertinggi jika ibu cuba ubah. Atau, jika kena cara ibu, anak akan jadi sangat mudah berkerjasama untuk ubah cara tidurnya.

Beza leap dengan growth spurt?:

Leap adalah perkembangan mental manakala growth spurt adalah perkembangan fizikal ( ketinggian, berat, saiz dan skil motor )

Usia kejadian growth spurt JULATNYA SANGAT BESAR kerana setiap anak berkembang pada kadar mereka. Misalnya, anak A yang lahir pada tarikh sama dengan anak B boleh berjalan pada usia 10 bulan sedangkan anak B boleh berjalan pada 16 bulan. Besar bukan jaraknya?

Usia kejadian leap pula JULATNYA KECIL antara anak kerana otak bayi normal berkembang pada usia yang sama dengan kapasiti yang serupa *cuma hanya beza input pengalaman dari respon ibubapa sahaja*

Setiap anak AKAN BERLATIH MENGUASAI BIDANG KEGEMARANNYA DAHULU SEBELUM BERALIH KE BIDANG LAIN.

Topik 2 : Usia Leap berdasarkan tarikh lahir atau tarikh jangka lahir?

Kesemua 10 leap yang saya senaraikan adalah BERDASARKAN TARIKH JANGKA LAHIR (edd) yang di beri doktor semasa pertama kali anda di sahkan hamil dahulu.
Mengapa?

Otak manusia berkembang sejak dalam kandungan dan berterusan hingga selepas di lahirkan. Maka sebab itu, tarikh jangka lahir bayi di guna pakai dalam kiraan leap kerana tarikh itu di anggarkan oleh doktor sejak hari anak di senyawakan. Namun ingat, kerana doktor manusia biasa yang hanya ‘menganggar’, maka itulah punca sedikit julat dalam usia leap.

Topik 3: Fasa Leap

Jika simptom growth spurt lebih jelas, iaitu bayi meninggi, mula nampak keluar gigi, mula cuba-cuba bergolek untuk meniarap…simptom leap apa pula? 3C :
1. Crying (banyak menangis)
2. Cranky (bad mood, serba tak kena)
3. Clingy (kerap nak berdukung, berdekatan dengan ibu)

Nota tambahan:

Membesar (leap dan growth spurt) sangat sukar bagi bayi. Ia ibarat bayi bangun 10x di planet yang berbeza sepanjang 2 tahun ini. Jika ia terjadi kepada anda, tidakkah anda juga panik dan resah?

Ketika dunia sekeliling di rasakan berubah, hanya ibu ayah yang kekal serupa. Maka sebab itulah anak menjadi 3C.
Bayi yang sedia ada isu tidur, seperti tak lena, ‘bad habit tidur’, jam tidur yang kelam-kabut akan jadi 2x susah semasa leap. Malah, setelah elesai leap juga dia masih sukar di uruskan kerana poor sleep = bad mood

Maka, ibu akan rasa anaknya ‘sentiasa 3C’, setiap masa sejak dulu. Itulah pentingnya ibu belajar tentang bab tidur anak.

Sumber: Baby language