Ada ibu ayah yang sangat rapat dengan anak-anaknya. Nak bermesra dengan kasih sayang, perkara biasa bagi mereka. Setiap hari, ada saja jenaka, cerita dan gurauan yang dikongsi bersama.

Ada juga ibu ayah yang terlalu sibuk dengan kerja atau hanya banyak buat urusan sendiri. Maka hubungan dengan anak kaku dan jauh, sehingga nak cium dan belai anak pun tiada masa dan tak biasa.

Jika keadaan begini berterusan, bersedialah menghadapi saat tua yang sunyi, saat kita pula memerlukan perhatian, saat gajet dan hiburan tidak lagi boleh mengisi kekosongan hati. Kita pasti mengharapkan belaian kasih sayang daripada anak.

Allahuakbar. Teringat sebuah kisah di dalam hadis sahih, Nabi Muhammad SAW mengajarkan satu rutin yang indah bagi sebuah keluarga.

IKLAN

Daripada Aisyah r.a., beliau berkata:

قَدِمَ نَاسٌ مِنْ الْأَعْرَابِ عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالُوا أَتُقَبِّلُونَ صِبْيَانَكُمْ قَالُوا نَعَمْ فَقَالُوا لَكِنَّا وَاللَّهِ مَا نُقَبِّلُ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَمْلِكُ أَنْ كَانَ اللَّهُ قَدْ نَزَعَ مِنْكُمْ الرَّحْمَةَ

Maksudnya: “Sekelompok orang Badwi datang menemui Rasulullah SAW, mereka berkata, “Apakah kalian mencium anak-anak kalian?” Para sahabat menjawab, “Ya.” Maka orang-orang Arab Badwi itu berkata, “Demi Allah, kami tidak pernah melakukannya.” Maka Nabi SAW bersabda: “Aku memiliki apa yang telah Allah hilangkan dari sikap kasih sayang kalian.”
(HR Ibnu Majah, hadis sahih)

IKLAN

Subhanallah. Alangkah indahnya sebuah keluarga yang sering menzahirkan kasih sayang sesama mereka. Bergurau-senda, bermanis muka dan berdakapan penuh mesra menjadi resepi bahagia.

Mudah-mudahan ini menjadi asbab dalam menyuburkan kasih sayang kita sekeluarga hingga ke syurga. Allahumma Ameen.

Kredit: USTAZAH ASMA’ BINTI HARUN

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)