Bila anak berusia 6 bulan, mama mesti teruja nak bagi anak makan. Tapi kadang buntu tak tahu apa yang perlu diberi untuk permulaan. Yang penting ia berkhasiat dan dapat memperkenalkan anak-anak dengan pelbagai jenis makanan supaya si kecil membesar tidak cerewet memilih makanan.

Pa&Ma kongsikan beberapa pilihan puri buah untuk mama berikan kepada bayi yang sudah mula makan. Caranya sama sahaja iaitu sama ada kukuskan buah-buahan dan kemudian dikisar halus atau rebus dan kisar halus.

Mama juga boleh buat dalam kuantiti yang banyak dan kemudian simpan di dalam peti sejuk beku untuk stok selama seminggu. Mudah kan?

Ini pilihan puri buah yang boleh mama jadikan pilihan untuk si kecil tersayang.

IKLAN

Mesti ramai ibu-ibu yang mencari resepi puree untuk anak yang dah menghampiri usia 6 bulan kan? Kenapa perlu tunggu 6 bulan? Kenapa tak boleh beri makanan pada usia 3/4 bulan? Jawapannya?

Kerana sistem penghadaman bayi belum cukup matang untuk memproses makanan lain selain susu ibu. Sekiranya diberikan makanan sebelum usia 6 bulan, bayi anda mungkin akan mengalami beberapa risiko seperti usus tersumbat.

Kredit : Babyredhut