pantang guna

Dalam tempoh berpantang, ibu seharusnya mendapatkan rehat yang secukupnya. Tidak perlu berjalan-jalan atau buat kerja rumah yang berat. Tumpukan perhatian untuk pulihkan kesihatan badan seperti sedia kala. Jangan culas untuk berpantang secara berdisiplin.

Pewaris & Pengamal Perbidanan Melayu, Siti Aishah, berkongsi tentang kisah seorang ibu yang mengalami bentan kerana terlalu yakin untuk bergerak aktif selepas melahirkan bayinya. Akibatnya, dia didiagnos postpartum foot drop, yang menyebabkan dia tidak mampu bergerak.

Waktu Pantang Rehat Cukup-Cukup, Bukan Buat Kerja Rumah & Keluar Berjalan. Takut Bentan Jadinya!

Ikuti kisah ini sebagai pedoman bersama.

Kisah ibu muda bentan berjalan2 dalam hari.

Kak Ice tahu yang kesan berjalan2 banyak ni boleh buatkan seorang ibu boleh lumpuh. Tetapi tidak pernah berhadapan dengan pesakit bermasalah sebegini sehinggalah Kak Ice attend seorang ibu pada tahun lepas.

Artikel Lain: [Bila Nak Bersalin, Ibu Hanya Harap Anaknya Selamat ‘Keluar’. Yang Lain, Dia Tak Fikir!]

Waktu Pantang Rehat Cukup-Cukup, Bukan Buat Kerja Rumah & Keluar Berjalan. Takut Bentan Jadinya!

Kisahnya….

Dia seorang ibu muda. Baru lepas bersalin anak no 2. Bayi baru usia 6 bulan. Dia call kak ice pagi2 meraung2 cakap minta kak ice datang urutkan dia. Mula2 kak ice tak faham apa dia cakap. Sebab dia bercakap sambil menangis.

IKLAN

Kemudian dia pass fon pada suaminya. Suaminya beritahu kak ice yang isterinya dah 5 hari tak boleh berjalan. Dia rasa kebas dan kadang rasa menyucuk2 yang teruk pada bahagian kakinya sehingga dia perlu mengengsot sebelah kaki untuk berjalan. Doktor diagnose kes dia sebagai postpartum foot drop, kes yang jarang2 berlaku.

Kisahnya dia sihat2 sahaja selepas melahirkan anak. Terlalu sihat sehingga dia melakukan 1001 kerja rumah dengan sendiri. Katanya disebabkan ianya anak no 2 maka dia kata sudah “berpengalaman” dan kuat berpantang sendiri.

Lalu dia menjalani rutin hariannya sendiri. Sehinggalah dia mula memandu sendiri kereta manual untuk hantar anak sulong ke babysitter setiap hari. Kemudian dilajakkan ke pasar harian untuk beli lauk harian.

Waktu Pantang Rehat Cukup-Cukup, Bukan Buat Kerja Rumah & Keluar Berjalan. Takut Bentan Jadinya!

Masa anak dia masuk usia 2 bulan, dia sudah rasa ketidakselesaan pada tubuh badan. Selalu sakit pinggang. Kakinya sakit yang menyucuk2 dari pinggul sampai ke hujung kaki.

Bagi dia, dia rasa sihat. Tetapi dia lupa otot (muscle), joints (sendi) dan nerves (saraf) tubuh badan yang dia guna 9 bulan 10 hari untuk bawa anak, ditambah dengan 6 jam contraction sebenarnya sangat2 tenat selepas bersalin.

IKLAN

Kemudian dia tidak beri kerehatan sepenuhnya kepada tubuh badannya. Dikerah buat kerja rumah. Berjalan ke sana kemari. Sedangkan ahli sukan yang injured pun diberi kerehatan. Dia sudah seperti buruh kasar menguruskan keluarga.

Dan sudahnya, selepas 3 bulan bersalin, pergerakan semakin terbatas. Perlu dipapah. Bertongkat. Doktor kata kemungkinan berlaku kerana komplikasi ketika bersalin sedangkan dia kata dia bersalin paling mudah anak ke 2 ni berbanding anak pertama.

Artikel Lain: [“Tak Ambil Langsung Minyak kelapa Dara.” Ibu Ini Kongsi Tip Bersalin Tanpa Koyakan]

Dan akhirnya dia sendiri mengaku. Dia mencabar dirinya agar jadi kuat. Mencabar diri dia agar jangan jadi wanita lembik dan lemah. Kerana termakan kata2 di socmed bahawa wanita berpantang ni lembik dan lemah. Dan dia sendiri mengaku berbeza pengalaman berpantang elok2 masa anak pertama dengan berpantang ajet2 kuat masa anak ke 2.

Waktu Pantang Rehat Cukup-Cukup, Bukan Buat Kerja Rumah & Keluar Berjalan. Takut Bentan Jadinya!

IKLAN

Nasi sudah menjadi bubur. Kes Foot drop bukan mudah diperbetulkan dengan urutan dan fisioterapi. Makan masa. Ada yang mampu sihat kembali. Ada yang kekal jalan capik seumur hidup.

Even ada seorang pelanggan kak ice yang merupakan seorang fisioterapi di hospital kerajaan mengatakan banyak kes ibu2 mudah kena foot drop dan sciatica selepas bersalin beberapa tahun lepas ini. Puncanya doktor masih beragak2. Tak mampu nak teka dan cari. Sedangkan dia yang berhadapan dengan ibu2 ni pun tahu bahawa kesan tak berpantang, banyak bergerak dalam pantang menjadikan kes2 ini semakin tinggi selepas bersalin.

Wahai adik2.

Tubuh badan kita adalah syurga kita.
Kesihatan itu mahal tapi enak.

Jangan dicabar tubuh, kesihatan tergadai.

Sebab itulah di dalam pantang tak boleh jalan merata2.
Nak beri kerehatan pada tubuh.
Kerana proses bersalin itu sendiri sangat2 memenatkan.
Membawa anak kehulu hilir 10 bulan sangat memenatkan.

Tidak bolehkan diberi masa 44 hari untuk merawat dan berehat.
Untuk tubuh yang sudah digunakan?

Dan kisah pesakit Kak Ice itu, masih ada bersisa sakitnya. Tidak mampu pulih sepenuhnya. Atas dasar mahu buktikan “kuat”, kualiti bersama anak2 terpaksa dikorbankan apabila tidak mampu bersama anak2 beriadah bersama, berjalan gelak ketawa berlari2 di pantai atau di padang permaianan. Kerana ibu dah tempah sakit sebelum masa.

Kesian si anak.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI