Sebak! Hanya itu sahaja yang dapat digambarkan saat melihat video baby Mysha Alhayaa’ Irdina binti Amir Fatihi yang tular menerusi aplikasi Tiktok apabila dia menangis setelah mendengar suara ibu dan abah buat pertama kali selepas 7 bulan lahir.

Menurut Encik Amir, baby Mysha mempunyai masalah pendengaran sejak lahir dan beberapa masalah kesihatan lain. Pada awal usia kandungan semuanya dalam keadaan yang baik-baik sahaja, namun segalanya berubah selepas usia kandungan isterinya mencecah 35 minggu.

“1st Time Dengar Suara Ibu Abah” Dapat Pakai Alat Pendengaran Lepas 7 Bulan Lahir

Tambahnya lagi, selepas anak syurga ini lahir pelbagai usaha dilakukan untuk menjaga zuriat tercinta sebaik mungkin. Namun takdir tidak menyebelahi keluarga ini apabila puteri kesayangan akhirnya menghembuskan nafas terakhir pertengahan tahun ini.

Ikuti kisah yang banyak memberikan inspirasi buat ibu bapa lain yang dikongsi oleh Encik Amir ini.

@thekukimonstaFirst time dengar suara ibu&abah.. 🥰🥰♬ original sound – Ammar Mukhlis (عمار) 🇲🇾

Mysha Alhayaa’ Irdina merupakan penantian kami selepas 7 tahun menunggu. Namun pada usia kandungan 35minggu arwah lahir secara Emergency Czer kerana masalah perkembangan bayi tidak sama dengan usia kandungan (IUGR). Anak saya perlu dirawat di wad ‘special care nursery’ (SCN) selama 30 hari.

“1st Time Dengar Suara Ibu Abah” Dapat Pakai Alat Pendengaran Lepas 7 Bulan Lahir

Bayi pramatang sangat sinonim dan terdedah dengan pelbagai komplikasi. Oleh yang demikian, doktor menasihati kami untuk menjalankan banyak ujian klinikal. Doktor mengesahkan anak saya menghidapi kondisi ‘Laryngomalacia’. Irdina perlu menggunakan tiub pemakanan (feeding tube) sehingga ke satu masa yang ditetapkan. Agak bahaya untuk dia minum susu melalui botol susu kerana risiko tersedak susu dan memasuki saluran pernafasan. Ini kira pertama kali saya menjaga anak yang memerlukan tube pemakanan.

info: (Larymgomalacia adalah masalah kongenital tisu larinks (kotak suara) di saluran pernafasan bahagian atas peti suara. Ini adalah masalah paling biasa ditemui di kalangan bayi yang mengalami masalah nafas berbunyi. Dan kebiasaannya masalah ini akan menjadi semakin baik mengikut perkembangan bayi)

Alhamdullilah kami suami isteri mempunyai ilmu dalam bidang kesihatan. Kami juga meluangkan masa membaca info-info kesihatan. Kesedaran ini penting dalam membantu proses pemulihan Irdina. Saya merasakan penglibatan ibu bapa dalam proses penyembuhan atau pemulihan anak-anak berkeperluan khas ini sangat digalakkan. Ibu bapa jangan pernah mengalah, InsyaALLAH akan ditunjukkan jalan penyelesaiannya.

IKLAN

“1st Time Dengar Suara Ibu Abah” Dapat Pakai Alat Pendengaran Lepas 7 Bulan Lahir

Sayangnya Irdina juga gagal dalam ujian pendengaran. Semasa ujian saringan audiometer, pesakit perlu ditidurkan dan dengan menggunakan alat khas Audiometer untuk memeriksa tahap kehilangan pendengaran. Dan pegawai audiologi mengesahkan Irdina mempunyai masalah “Severe Sensory Neural Hearing Loss”. InsyaALLAH, kami percaya dengan intervansi yang sesuai Irdina mampu mendengar dan bertutur.

Namun sebagai bapa, saya percaya usaha tanpa lelah pasti membuahkan hasil. Pelbagai usaha diteruskan sehinggalah dia mampu untuk berinteraksi. Rangsangan audio-visual-sensori sangat penting di dalam memastikan perkembangan fizikal, sesori dan kognitif. Di antara intervensi yang kami lakukan adalah terapi fizikal dan carakerja secara berkala setiap 2minggu. Irdina juga menjalani terapi air (hydrotherapy) agar dapat memberi ransangan kepada sensori dan otot agar dia dapat berjalan. Kami juga melakukan aktiviti bersama seperti “shadow play”, “star gazing” dan “story telling” sebelum tidur.

Agak sukar pada mulanya urusan perubatan dan pemulihan Irdina disebabkan PKP. Untuk dapatkan alat pendengaran itu sahaja, saya terpaksa menunggu 4 bulan. Alat bantuan pendengaran membantu dia boleh mendengar beberapa tahap bunyi. Jika ingin melihatnya bertutur, Irdina perlu menjalani implan koklea.

Pastinya detik teristimewa bila dia mampu mengekspresikan dirinya buat pertama kali. Saya kongikan momen itu di tiktok hanya untuk berkongsi rasa dengan semua.

“1st Time Dengar Suara Ibu Abah” Dapat Pakai Alat Pendengaran Lepas 7 Bulan Lahir

Saya percaya ia adalah permulaan kepada sesuatu yang lebih besar. Saya membuat keputusan untuk berhenti kerja atas banyak faktor selain sifat perkerjaan saya yang memerlukan saya bekerja di luar kawasan. Pengorbanan meninggalkan kerjaya pastinya demi memastikan Irdina memiliki kehidupan yang lebih berkualiti.

IKLAN

Banyak masa dihabiskan bersamanya, dibantu oleh isteri dan anak sulung. Bagai diberi kekuatan untuk berjuang bersama-sama apabila saya memandang wajah comel Irdina. Saya tak jemu dalam memenuhi tuntuan temujanji anak malah lebih bersemangat bila melihat perubahannya. Saya terapkan dalam hati, sekecil-kecil manapun perkembagan Irdina, ia tetap perkembangan, patut dirai dan disyukuri.

Nasihat pegawai audiologi, kami guna-pakai. Irdina perlu memakai alat itu sekurang-kurangnya 8 jam setiap hari untuk merangsang saraf pendengarannya. Jangan pernah mengalah walau anak tidak memberi respon apabila kita bercakap dengannya. Alhamdulillah bila terbiasa dengan menggunaan alat pendengaran dia mudah menunjukkan respon pada terapi.

“1st Time Dengar Suara Ibu Abah” Dapat Pakai Alat Pendengaran Lepas 7 Bulan Lahir

Saya sangat bahagia bila mengenang momen Irdina bersama abangnya membaca buku cerita. Alhamdulliah dia juga boleh mengekpresikan emosinya dengan lebih baik.

Setiap orang ada ujiannya. Redha itu penting supaya tahap emosi kita dalam keadaan baik. Kita juga perlu bijak dalam menyalurkan tekanan bila menjaga anak-anak bekeperluan khas. Setiap orang mungkin lain caranya, dan saya suka meluangkan banyak masa dgn anak-anak dan isteri untuk kekal positif seperti berjalan-jalan di pantai. Sepanjang 2 tahun ini, saya berjumpa dengan ramai ibu bapa yang hebat-hebat. Saya memahami perjuangan mereka.

“1st Time Dengar Suara Ibu Abah” Dapat Pakai Alat Pendengaran Lepas 7 Bulan Lahir

IKLAN

Banyak lagi perancangan untuknya seperti implan koklea. Sesungguhnya, hanya Allah sebaik-baik perancang. Tanggal 17 Jun 2022, Irdina pulang ke Negeri Abadi pada Jumaat hari yang mulia dalam dakapan saya asbab jangkitan kuman.

Semoga pengorbanan kecil saya ini dipandang Allah. Saya pasti merinduinya, segala-galanya tentang dia. Semangatnya akan selalu bersama saya. Bermainlah wahai anakku, sehingga bertemu kembali di Syurga Allah.….

Kredit: Amir Manaf

Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik

“1st Time Dengar Suara Ibu Abah” Dapat Pakai Alat Pendengaran Lepas 7 Bulan Lahir

Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI