Gara-gara memuatnaik video menyuap vape pada anak yang baru berusia 2 tahun di laman Instagram, ibu muda ini dikecam oleh Netizen.

Kejadian tersebut berlaku di Malaysia yang membuatkan ramai terkilan kerana video seperti ini jarang berlaku di negara ini.

Artikel Menarik: Paling Mudah, Resipi Sardin Masak Paprik. Confirm Makan Bertambah Waktu Sahur

Klip video berdurasi 16 saat itu menunjukkan seseorang menyuap vape kepada anak kecil tersebut sebanyak dua kali dan jelas kelihatan anak kecil tersebut seperti menahan keperitan dan mengelap mulutnya dengan cepat (rasa tidak selesa di bahagian mulut).

IKLAN

Video tersebut dimuatnaik di instagram ibunya dengan caption “Ada Bapak Jadi Bodoh”. Setelah mendapat kecaman Netizen, wanita tersebut menjelaskan bahawa dia memuatnaik video tersebut sekadar suka-suka.

“Kelam kabut masing-masing ya. Suka hati akulah nak post apa. Kalau rasa semak, jangan follow aku. Tak follow pun sebuk komen-komen dekat gambar aku. Anak aku, suka hati aku. Aku yang jaga dia, bodoh!”

“Stress aku. Cukup-cukuplah viralkan (video itu). Tak tahu pula boleh sampai jadi macam ni. Aku tahu aku silap di situ. Kalau aku nak bunuh anak aku, dari dia baby lagi aku dah buang. Tu saja buat video je. Harap maafkan aku. Dahlah viralkan video tu, aku stress!

“Salah satu, semua orang nampak sampai viral. Korang tak nampak ibu sendiri dia jaga macam mana. Video hanya saja-saja, tak tahu sampai viral dikecam macam ni sekali.

IKLAN

Rata-rata netizen berpendapat kesalahan sebegini tidak patut dibiarkan kerana perbuatan itu boleh memudaratkan anaknya. Meraih perhatian dengan menggunakan anak semata-mata untuk viral sangat tidak patut. Malah ada yang mencadangkan agar Jabatan Kebajikan Masyarakat ambil tindakan sewajarnya.

“Bukan nak pisahkan mak dengan anak, tetapi kalau dah macam ni cara gurau, harap Jabatan Kebajikan Masyarakat ambil tindakan sewajarnyalah,” kata Huda.

“Selamba je bagi anak hisap vape. Otak kau penuh asap tak apa, jangan anak sekecil itu yang tak tahu apa-apa kau sumbat mulut dia dengan vape. Buat bahan gurau? Fikir kesihatan anak, jangan fikir nak seronok-seronok saja.

“Selalu nampak video-video macam ni dari seberang, rupanya kat Malaysia. Terkedu aku! Aku paling geram orang guna budak-budak yang tak tahu apa-apa untuk dijadikan bahan lawak bodoh merepek-repek macam ni. Macam sempit sangat otak mak paknya,” – Nur Idayu.

IKLAN

“Kena report ni. Dia yang rakam, yang dia tak rakam? Mentang-mentang kat hospital bayar RM1, itu nilai nyawa anak dia eh?” – Syaidatul.

Artikel Menarik: Pelik Tapi Comel, Kompilasi Anak Tantrum Sebab Nak Sesuatu Yang ‘Tak Masuk Akal’

“Lain macam cara bergurau mak kau ni dik. Hari ini dia bergurau bagi anak hisap vape, pastu busted dekat orang baru pandai minta maaf. Esok lusa apa pula nak diguraukan. Itu pun kalau viral lagi, mungkin dia sedarlah sekejap.

Sumber video: Eykasweet

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)