Sardin antara menu yang paling mudah disediakan dan menjadi kegemaran ramai. Rasanya yang sedap dimakan pula dengan nasi panas dan digandingkan dengan telur dadar memang menambahkan selera sesiapa sahaja!
Resipi kali ini sedikit berbeza seperti yang dikongsi oleh Puan Nurbaizura. Bagi yang tidak pernah mencuba pasti tertanya-tanya bagaimana rasa sardin masak paprik? Jom ikuti langkah demi langkah penyediaan menu ini.
Resipi Sardin Masak Paprik
🐟🐟🐟
Bahan bahan:
1 tin ikan sardin
1 ulas bawang putih – cincang halus
Sedikit halia – cincang halus
2 ulas bawang merah – cincang halus
1 btg serai – hiris
Cili burung boleh masukkan kalau suka pedas
1 sudu serbuk cili (babas)
1 sudu sos tiram
1 senduk kecik sos cili
Daun limau purut
Limau nipis
Kacang panjang
Carrot
Bunga kobis
Cara penyediaan rujuk gambar:
Panaskan minyak
IKLAN
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai
Dah garing bawang tambah serbuk cili kemudian terus tambah air supaya tak hangit
Tambahkan air dan tumis sampai bawang dan cili pecah minyak
Bila dah pecah minyak masukkan sos tiram
IKLAN
Sos cili dan tambahkan sedikit air.
Bila sos dah pekat elok masukkan bawang besar dan daun limau purut
Masukkan ikan sardin beserta kuah skali
Tambahkan garam,gula dan pak aji
IKLAN
Perah asam limau nipis
Masukkan sayur
Dah siap. Kalau suka pedas masukkan cili potong.. Rasa dia lagi kawwww 😁😁
Puding biskut Marie dengan coklat mewah di atasnya memang tentu jadi kesukaan anak-anak. Puding biskut Marie lebih lembut dan berkrim berbanding kek batik. Hidang sejuk-sejuk bila anak balik sekolah memang terbaik!
Tak susah pun nak buat puding biskut marie ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak dan mahal. Pendek kata sesuai untuk mak-mak yang anak ramai. Kalau nak lagi rasa mewah, boleh buat topping coklat dengan mengikut resipi yang dikongsikan Muhammad Ali ini. Nampak kemas dan cantik.
Puding Biskut Marie Mewah Coklat
RESIPI PUDING BISKUT MARIE
LAPISAN PERTAMA: COKLAT
12gm agar-agar tali
4 cawan air (1 cawan air = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream (kalau tiada, gantikan dengan susu cair)
1 sudu makan mentega (tak kisah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh) – beli online di sini
7 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe
5 sudu makan milo (sudu makan tu yang sudu besar kita buat makan apa-apa tu tau)
Secubit garam
½ cawan dark chocolate
¾ cawan gula (190 gram gula)
LAPISAN KEDUA: PUTIH
6gm agar-agar tali
2 cawan air
1 cawan susu cair
¼ cawan gula (80gm gula)
1 sudu kecil essen vanilla
Nah Ini Resipi Edisi Kurang Manis
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PERTAMA: COKLAT
1. Masukkan 4 cawan air + 12gm agar-agar tali yang telah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi.
2. Kemudian baru masukkan ¾ cawan gula. Kacau sebati hingga gula larut.
4. Dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati.
5. Selepas itu, masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair. Kacau sampai separuh sebati.
6. Masukkan 1 sudu makan mentega. Gaaul sebati biar sampai jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila nampak dah sebati biarkan mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja.
7. Bila dah mendidih tadi, masukkan ½ cawan dark chocolate. Kacau atas api yang perlahan. Dah sebati, terus tutup api.
8. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit baru tuang atas loyang saiz 8 inci.
9. Tuang atas loyang dulu adunan tadi, sampai tak nampak base loyang, kemudian baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.
10. Setkan dalam peti 2 minit sahaja, kemudian sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.
11. Jadinya, ada 2 lapis je lapisan biskut marie tadi. Setkan dalam peti sementara buat lapisan putih.
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN KEDUA: PUTIH
1. Letakkan 2 cawan air + 6 gm agar-aagar tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi, baru masukkan ¼ gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.
2. Kacau sebati dan biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil esen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit baru tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.
3. Cucuk-cucuk dengan garpu dulu agar lapisan melekat dan tak terpisah bila potong.
4. Tuang rendah dan perlahan-lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.
Kredit resipi: Muhammad Ali @ Mr Ali
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kuih lompang menu tradisi orang lama ini cukup mudah menarik perhatian sesiapa sahaja. Selain rupa dan bentuknya yang comel, kuihnya yang lembut bergedik ini juga buat suapan ke mulut terasa cukup istimewa. Lembut dan nikmat kemanisannya.
Bosan dengan lompang gula merah, cikgu masakan popular di internet ini, Azlina Ina Fans kongsikan lompang berwarna-warna khusus untuk menarik perhatian semua terutama anak-anak di musim PKP ini. Sajian ringkas tetapi cukup istimewa di bulan puasa.
Paling menarik, cara hendak membuatnya cukuplah mudah. Malah proses mengukusnya juga tidak sampai 15 minit. Pilih sahaja warna kesukaan anak-anak dan cuba hari ini. Terbaik!
Asalamualaikum anak-anak mak. Ni kegemaran mak-mak kita. Susah sikit nak jumpa sekarang kan. Kita buat sendiri je. Sedap pun sedap, cantik pun ye.
Kuih lompang cantik
Bahan-bahan :
4 cawan air
1 cawan gula halus
Daun pandan simpulkan
Bahan B
3 cawan tepung beras
1 sb tepung ubi
1/2 sb kapur makan bancuh dengan air sikit dan biar mendak ambil jernih nya sahaja 1sb
Sedikit esen vanila kalau nak hilang kan bau payau kapur
Pewarna suka hati -kalau nak cantik warna warni
Secubit garam
Masak air dengan gula dan daun pandan. Bila gula dah larut ketepikan biar sejuk.
Bancuh bahan-bahan B bersama air gula yang telah sejuk tadi, adunan cantik dia tak melekat di senduk bila angkat dan tuang.
Panaskan kukusan, sapu minyak pada acuan kuih lompang kemudian panaskan acuan sekejap.
Bancuh adunan mengikut warna yang korang suka ya.
Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan lompang. Dalam anggaran 10-15 minit kukus dengan api besar.
Bila dah masak sejuk baru lah keluarkan dari acuan, kalau nak di hidangkan bersama kelapa parut muda memang sedap.
Nak tahan lama, kelapa kukus dulu ya gaul dengan secubit garam.
Bila hari-hari asyik menu nasi, ada ketikanya mama dah tiada idea nak masak lauk apa. Sesekali tukar selera dengan menggantikan nasi kepada makanan mengenyangkan pun sedap juga. Salah satunya buatkan menu char kuey teow.
Resipi yang dikongsikan oleh Suisan Aliezsha ini boleh mama cuba buat sendiri di rumah dan sangat mudah. Pastinya suami dan anak suka. Nak makan lebih sepinggan pun tiada masalah.
Kalau ada cili jeruk lagi sedap. Resepi dibawah paling ringkas dan mudah cara saya masak. Hidangan dibawah saya masak setiap pinggan berasingan.
Bahan-bahan:
1. Kuey teow (cuci toskan)
2. Cili kering & bawang besar (diblend)
(Bahan-bahan tumis, cili sos, kicap manis, kicap pekat, sos tiram)
3. Bawang putih ketuk-ketuk
4. Taugeh & kucai
5. Telur..
6. Udang direbus (asingkan air)
7. Kerang (direbus)
Cara-cara membuatnya:
Panaskn kuali, masukkan minyak..(minyak lebih sikit ye, supaya masukkan telur nanti kuey teow xbatat) kuey teow & minyak dia orang ni friend forever.
Tumis bawang putih, masukkan udang, cili diblend 3 sudu besar, (1 sudu besar sos cili, sos tiram, kicap pekat) 5 sudu kicap manis sedikit garam,kacau-kacau.
Masukkan air rebusan udang pecahkan telur kacau-kacau sebatikan, masukkan kerang, kuey teow, taugeh & kucai siap. Pastikan guna api yang besar ye..Selamat mencuba
Kredit: suisan aliezsha
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!