Ramai ibu bapa pening kepala bila sudah mempunyai anak lebih dari satu. Ini kerana bila balik rumah, nak cium yang mana satu dulu.

Bila cium kakak, adik merengek, kecualilah jika dia masih bayi. Jika cium adik dulu, kakak atau abang sulung mulalah rasa tidak disayangi lagi sebab sebelum ini semua ciuman adalah milik dia.

Malah di dalam sesetengah keluarga, ini boleh merupakan punca anak sulung mula buat perangai.

Anak Berebut Nak Jadi Yang Pertama Di Cium, Dulukan Anak Sulung. Baru Lebih Hormat

Apa nak buat? Berikut perkongsian Pakar Kekeluargaan & Keibubapaan, Ibu Rose

Ibu sarankan begini.

IKLAN

Bila balik rumah dan semua anak-anak sedang menunggu, ambik yang sulung dan cium dan peluk dia dulu. Cium dan peluklah ikut urutan yang paling tua.

Mengapa?

Kerana dengan secara halus anda menanam sifat menghormati saudara tua di dalam diri anak-anak anda. Dengan secara halus, anda membina yang sulung sebagai ketua yang dihormati dan bertanggungjawab.

Oleh itu semasa peluk yang sulung, anda boleh katakan supaya dia dengar dan adik-adik dengar,

IKLAN

” Ayah rindu sangat kakak. Kakak banyak buat perkara baik hari ini? Kakak ada tolong mama jaga adik-adik? Ayah bangga sangat kakak ni seorang kakak sulung yang bertanggungjawab. I love you!” Cium, cium, cium, peluk erat.

Lepas itu ambil yang nombor dua dan katakan;

” Rindu anak Ayah yang nombor dua ni. Sayang baik dengan kakak dan adik tak (kalau dia ada adik)? Anak ayah ni mesti rajin tolong kakak dan jaga adik dan sayang kakak dan adik. Ayah suka sangat sebab anak ayah ni main elok-elok dengan adik beradik.”

Lakukan begini kepada semua anak-anak yang lain.
(jangan sibuk nak bertanya kepada adik sama ada kakak baik ke tidak – Itu namanya menyiasat dan secara terang-terang memberi isyarat kepada anak sulung yang dia sedang disiasat dan TIDAK DIPERCAYAI.

IKLAN

Ini mencederakan rasa yakin diri dia. Anda boleh bertanya kepada mamanya di belakang dia selepas upacara cium-cium baru balik tu. Masa cium-cium baru balik ni, fokus kepada menghargai mereka dulu)

Anak Berebut Nak Jadi Yang Pertama Di Cium, Dulukan Anak Sulung. Baru Lebih Hormat

Begitu juga JANGAN bertanya kepada yang sulung sama ada adik-adik berkelakuan baik atau tidak semasa ini. Kita tidak mahu menjadikan sesi itu sesi mengadu. Kita mahu memfokuskan tenaga kepada perjumpaan kembali yang penuh rasa seronok dan bersyukur.

Jika kita tegas dengan format begini, anak-anak akan faham, ini bukan masa mengadu atau menjatuhkan satu sama lain. Ha..macamana? Lepas ni boleh ke cium yang sulung dulu?

Sumber: Ibu Rose

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI