Batuk atau selesema bukan sahaja menyebabkan anak-anak tidak selesa sepanjang hari malah kadang-kadang boleh mengganggu tidur. Disebabkan ketidakselesaan anak, rutin ibu bapa pun berubah.

Ini kerana anak-anak kecil akan merengek tambah lagi anak yang bawah usia 2 tahun tidak digalakkan makan ubat tanpa nasihat doktor. Jadi nak tak nak, ibu bapa kena ada alternatif lain untuk cepatkan hilangkan selesema dan batuk.

Antara salah satu pilihan ibu bapa boleh buat adalah dengan menggunakan kunyit hidup. Perkongsian Puan Ainini Zainal ini mungkin boleh membantu.

ARTIKEL MENARIK [Elak Baju Tertukar, Guna Cara Ni! Tak Tanggal, Beli Satu, Semua Anak Boleh Guna]

ANAK SELESEMA/BATUK:

Tumbuk KUNYIT HIDUP, campur dengan minyak.

IKLAN

Sapu pada hidung, dada, tapak kaki, betis. Buat 3 kali sehari pun ok.

Kunyit adalah powerful disease fighter, makanan berakar semulajadi ciptaan Allah. Ia ada Curcumin, active compound bersifat anti radang.

Selain sapu, bagi anak hirup kuah Broth yang kita letakkan kunyit. Paling mudah, singgang.

IKLAN

Kunyit, based on research, dapat membantu memperbaiki mood dan ingatan selain bagus untuk menguatkan Sistem Imun Badan.

BACA JUGA [Tip Simpan Duit Style ‘Selit-Selit’. Setahun Boleh Dapat RM4436!]

IKLAN

Scientifically proven health benefits kunyit ni memang banyak sangat. Feel free to search for the info, especially daripada international research/websites.

Kredit: Ainini Zainal

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)