Peningkatan kes penyakit kaki, tangan dan mulut (HFMD) sangat membimbangkan. Majoriti lokasi penularan wabak berlaku di tadika, taska atau prasekolah.

Menerusi laporan Bernama, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, penyakit HFMD berkait rapat dengan amalan kebersihan diri dan persekitaran dengan kadar jangkitan dalam kalangan kanak-kanak berumur kurang dari 10 tahun hampir 100 peratus, terutama di premis tempat tumpuan, kanak-kanak seperti taska, tadika atau sekolah.

Gambar Hiasan – Kredit: Google

Justeru ibu bapa dan penjaga kepada kanak-kanak yang mempunyai simptom jangkitan dinasihatkan agar tidak membawa anak ke tempat awam, taska atau tadika dan membawa anak untuk mendapatkan rawatan, selain membersihkan permainan anak serta lantai rumah terutama di tandas.

Sementara itu, di FB Cik Lisa, dia berkongsi pengalaman anak dijangkiti HFMD dan caranya merawat penyakit itu hingga boleh sembuh dengan cepat. Antaranya dengan menjaga kebersihan dan memastikan kesihatan anak berada pada tahap optimum.

IKLAN
Gambar Hiasan

Kalau mak mak semua nak tahu, saya pakai ni untuk anak saya yang baru sembuh dari penyakit HFMD. Saya guna sabun cetaphil tu untuk mandi. Lepas mandi lap kering-kering, pakaikan pampers sahaja dan biarkan tidak berpakaian.

Lepas itu sapu cream atau lotion tu ke seluruh badan. Tak sampai beberapa hari pun bintik-bintik air tu akan kecut dan hilang. Untuk ulser dalam mulut, saya pergi klinik as-salam dia bagi spray.

IKLAN

Doktor suruh spray je selalu, dan alhamdulillah anak saya sembuh dengan cepat . Mungkin mak-mak boleh cuba.

Kredit: Cik Lisa

IKLAN

Ketahui fungsi carseat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!