Didikan awal sememangnya bermula dari rumah, bukan di sekolah bersama guru-guru. Maka jadilah ibu ayah yang sentiasa mendidik malah sentiasa kreatif merangsang minda anak.

Pun begitu, ada waktunya dek kerana hambatan tugas yang tak pernah habis, ada mak ayah yang buntu untuk melakukan aktiviti dengan anak. Bukan culas tetapi tidak punya waktu untuk merancang aktiviti.

Apa mak ayah perlu buat? Ahli Terapi Cara Kerja, Pn Mahfuzah Zainol berkongsi tip untuk mak ayah menjadi learning coach yang terbaik di rumah.

Anak Lagi Cepat Tangkap Belajar Dengan Mak Ayah, Ni Tip Jadi ‘Learning Coach’ Di Rumah!


4 Tips Kepada Ibu Bapa Menjadi Learning Coach di Rumah

Sekarang ni ibu ayah merupakan learning coach anak-anak di rumah. Ia tugas yang berat sebenarnya. Saya juga mengalaminya. Kadang-kadang tidak terbuat. Buat mana yang penting sahaja. Yang tak sempat saya tinggalkan dulu. Kita alami situasi yang sama. Jangan risau.

Nak share sedikit tips menjadi learning coach kepada anak-anak di rumah.

1. Introduction. Verbally ajak anak-anak untuk join sesi kita tu. Kalau istilah pendidikan kita panggil induksi. Tarik minat diorang ni dengan reward ke, music ke, mainan ke or anything.

You know your kids better. Yang ni sangat penting sebab habis je belajar, dia akan demand reward dia. So motivation juga sebenarnya untuk anak-anak.

IKLAN

Anak Lagi Cepat Tangkap Belajar Dengan Mak Ayah, Ni Tip Jadi ‘Learning Coach’ Di Rumah!

2. Direct instruction – part ini macam active teaching, tunjuk demo bla bla bla. Buat demonstration menggunakan bahan-bahan, material atau mainan.

Terpulang kepada ibu ayah. Kalau istilah pendidikan, ada nama dia bahan maujud dalam pembelajaran. Boleh guna bahan sedia ada kat rumah.

Kalau istilah therapeutic sikit kita panggil multi sensorial material. Sebab konsep dia adalah benda tu boleh pegang, sentuh, cium, bau rasa, gerak-gerak sikit. Semua guna deria kitalah. Ni kalau ibu ayah beri guide, anak-anak kena cuba benda yang sama. Dia pun try sama.

3. Guided practice – part ini kena guna relevant workbook or activity book. Good materials menyumbang kepada success. Meaning dia buat, kita tengok betul ke tak. Yang ni time consuming lah sikit sebab perlu beri perhatian apa yang dia buat. Kalau dia lambat, sampai menguap jugalah kita tunggu tengok.

Anak Lagi Cepat Tangkap Belajar Dengan Mak Ayah, Ni Tip Jadi ‘Learning Coach’ Di Rumah!

IKLAN

4. Independant practice – Walaupun nama dia independant, tapi kena ada quality supervision lah jugak from parents. Haha. Kalau saya, part supervision ni boleh buat sambil tengok handphone kat tangan huhuhu. Typical parents nowadays sungguh.

Sebab itulah, ibu ayah kena cari good materials (no.3) untuk anak-anak belajar di rumah yang sesuai dengan tahap anak dan material tersebut terus membantu mereka excel. Kalau mudahnya, guna sahaja buku aktiviti sekolah bagi.

Kalau target untuk reading, cari buku-buku yang sesuai untuk membaca. Reading development adalah pada umur 9 tahun ye. So, kalau anak masih belum boleh membaca lancar ketika 7 dan 8 tahun, boleh slowly ajar dan cari material yang sesuai untuk membaca.

Jangan lupa, active teaching (no. 2) sangat diperlukan jika menjadi learning coach di rumah.

Anak Lagi Cepat Tangkap Belajar Dengan Mak Ayah, Ni Tip Jadi ‘Learning Coach’ Di Rumah!

IKLAN

Paling penting no.1 tu jangan abaikan motivation anak-anak untuk belajar. Saya tak nafikan reward ini membuatkan anak lebih suka nak belajar. Kalau tak ada reward, semangat pun down. Umpan lah mereka dengan cikedis ke sekali sekala or game ke or screen time ke. Mana yang mampu.

Kalau kita tak sempat, ambillah sedikit ruang dan masa untuk jadi learning coach anak-anak. 15-20 minit sehari pun sudah cukup. Kalau susah sangat, selang sehari pun okay. Jangan tak buat langsung.

Lakukanlah perkara baik untuk anak-anak hari ini semampunya supaya mereka boleh mengucapkan terima kasih kepada kita di kemudian hari.

Menarik: Saya Masih Jaga Pantang, Belum Habis Pantang Wawa Zainal Redah Banjir Hulur Bantuan

Anak Lagi Cepat Tangkap Belajar Dengan Mak Ayah, Ni Tip Jadi ‘Learning Coach’ Di Rumah!

Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.

Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI