Sebagai seorang ibu, dah tentu mama mahukan yang terbaik untuk si manja. Kalau boleh, kita mahu pastikan anak sentiasa dalam keadaan selesa terutamanya apabila bercerita tentang kesihatan kulit. Bayi atau anak kecil biasanya mempunyai kulit sensitif yang kadangkala menyebabkan kegatalan dan kemerahan. Ini menyebabkan si manja merasa tidak selesa dan meragam.

Anak Meragam, Kulit Tak Selesa. Ini Yang Perlu Mama Buat!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Jagalah Kulit Si Manja!

Kulit bayi sangat lembut dan memerlukan penjagaan rapi agar tidak memberi kesan sampingan yang menyebabkan ketidakselesaan padanya. Sebagai mama, kita perlu tahu cara penjagaan yang betul untuk menjaga kulit si manja supaya tidak sensitif dan alergi.

Anak Meragam, Kulit Tak Selesa. Ini Yang Perlu Mama Buat!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Dalam keadaan cuaca panas seperti sekarang, si manja akan mudah merasa tak selesa dan akan meragam. Jadi ada beberapa perkara yang boleh dibuat untuk memastikan kulit si manja sentiasa dilindungi dan berada dalam keadaan yang baik.

  1. Elakkan terdedah pada sinaran matahari

Untuk bayi dan anak kecil, seelok-eloknya elakkan dibawa keluar rumah dan terdedah kepada cahaya matahari. Jika keadaan memaksa, pastikan si manja dipakaikan dengan pakaian tipis dan topi bagi mengelakkan kulit ‘terbakar’ atau berpeluh yang akan menyebabkan mereka mula merasa tak selesa.

  1. Basuh pakaian si manja dengan teliti

Pilih sabun yang dikhaskan untuk membasuh pakaian bayi. Sesetengah bayi mungkin ada kulit yang ekstra sensitif dan tak sesuai menggunakan sabun cucian biasa. Ia akan menyebabkan kulit menjadi iritasi dan kekeringan.

Anak Meragam, Kulit Tak Selesa. Ini Yang Perlu Mama Buat!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Selain menggunakan sabun pencuci yang sesuai, cara basuhan juga perlu diambil kira. Ada pakaian anak yang tak sesuai untuk dibersihkan menggunakan mesin basuh dan perlu dicuci tangan.

  1. Pilih produk TERBAIK untuk si manja

Ini paling penting! Untuk memastikan kulit si manja sentiasa berada dalam keadaan terbaik, carilah produk yang selamat dan sesuai untuk kulit mereka. Di pasaran, banyak produk untuk si manja tetapi adakah semuanya sesuai bagi mereka? Di sinilah mama memainkan peranan untuk mencari produk terbaik untuk si manja.

Anak Meragam, Kulit Tak Selesa. Ini Yang Perlu Mama Buat!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Ezerra Extra Gentle Cleanser & Ezerra Cream Pilihan Bijak!

IKLAN

Ezerra sedang menjalankan kempen “Making Smiles Happen • from One Mother to Another” bagi memberi solusi kepada mama yang mempunyai anak dengan masalah kulit sensitif. Jenama ini membantu untuk mengekalkan senyuman manis si manja yang mempunyai masalah kulit kering dan sensitif.

Ezerra Extra Gentle Cleanser

* Tahukah mama, Ezerra Gentle Cleanser adalah ekstra lembut untuk bayi atau kanak-kanak yang mempunyai kulit sensitif atau ekzema.

* Terbukti secara klinikal mengandungi agen pembersihan yang diekstrak dari kelapa iaitu Amisoft yang diuji mampu mengekalkan kelembapan kulit selepas mandi.

* Turut diformulasi dari pelbagai bahan berkualiti yang baik untuk kulit sensitif seperti shea butter, spent grain wax dan minyak Argania Spinosa yang membantu mengurangkan masalah kegatalan dan kulit kemerahan.

Anak Meragam, Kulit Tak Selesa. Ini Yang Perlu Mama Buat!

IKLAN

 

Ezerra Cream

* Terbukti secara klinikal sebagai pelembap yang memberi keselesaan serta selamat digunakan untuk kulit sensitif atau mempunyai ekzema.

* Lebih menyakinkan, jenama Ezerra ini turut disarankan oleh pakar perunding kanak-kanak serta pakar dermatologi.

* Telah diuji ke atas kanak-kanak dan penemuan menunjukkan ia berjaya untuk membantu mengurangkan masalah kulit sensitif dan ekzema dalam hanya dua minggu dengan bahan semula jadi yang unik seperti:

IKLAN

– Agen pelembap yang diekstrak dari gandum “Saccharide Isomerate” yang melembapkan kulit serta membantu mengurangkan masalah kekeringan.

– Diperkaya dengan shea butter, minyak argan serta spent grain wax untuk membantu meredakan kegatalan atau masalah kulit kemerahan.

Anak Meragam, Kulit Tak Selesa. Ini Yang Perlu Mama Buat!

Untuk mama yang nak dapatkan produk Ezerra boleh segera ke farmasi dan kedai bayi berdekatan di seluruh negara. Nak tahu di mana? Boleh check di SINI

Ayuh, sertai kempen “Making Smiles Happen • from One Mother to Another” dalam peraduan share & win yang bermula sejak 8 Mei – 19 Jun 2022 ini. Kongsikan mengapa anda memilih serta kebaikan produk Ezerra bersama mama papa lain di luar sana!

Untuk maklumat lanjut tentang kempen dan peraduan “Making Smiles Happen • from One Mother to Another” ini, layari:

Laman web: http://ezerramalaysia.com
Facebook: https://bit.ly/39QWIwI
Instagram: https://bit.ly/3l1EV8u 

**Sumber foto: www.shutterstock.com

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI