Jika sebelum ini anak sentiasa bersama ibu dan ayah sejak kecil. Kali ini si kecil yang kita tatang bagai minyak yang penuh bakal melangkah ke alam persekolahan. Ibu mana yang tidak sayu hati berpisah seketika.

Tambah lagi bila si kecil pula menangis ketika dihantar ke sekolah. Tambah menyentuh hati ibu bila mana anak kecil tidak mahu ke sekolah malah menangis meronta-ronta di hadapan sekolah.

Situasi sebegini pastinya meninggalkan momen yang begitu mendalam buat ibu dan anak itu sendiri. Adalah lebih baik kita memberi ruang untuk anak lebih bersedih ke sekolah.

Bagaimana hendak pastikan anak betul-betul bersedia? Ibu dan bapalah yang memainkan peranan penting agar anak betul-betul bersedia untuk melalui pengalaman yang baru.

Berikut adalah beberapa tip untuk membantu melatih anak agar lebih bersedia menghadapi pengalaman baru di pusat asuhan dan tadika:

Anak Nak Masuk Tadika Biar Betul-Betul Bersedia, Latih Minda Anak Dulu!

Perkenalkan konsep ‘rakan baru’

Anak mana yang tidak gemar bergaul dan berkawan. Lebih-lebih lagi kawan baru. Ajarkan pada anak perihal konsep kawan baru ini dan beritahu pada mereka tentang keseronokkan bermain bersama rakan-rakan.  Sebagai permulaan anda boleh mencubanya bersama rakan-rakan terdekat atau anak kawan-kawan yang sebaya usianya. Cara ini buat anak mampu bergaul dengan baik.

IKLAN

Kongsi cerita indah dengan rakan

Ceritakan akan keseronokkan bila bermain bersama rakan-rakan dan guru di sekolah. Malah aktiviti serta permainan yang begitu menghiburkan berbanding hanya bermain di rumah bersama ibu. Lama kelamaan anak akan mula tertarik malah begitu teruja untuk bersama rakan.

Anak Nak Masuk Tadika Biar Betul-Betul Bersedia, Latih Minda Anak Dulu!

Hadiah kecil ke sekolah

Memberi ganjaran atau menghadiahkan barangan mengikut kesukaan anak-anak juga dapat menjentik hati anak kecil berusia 4 hingga 5 tahun untuk ke sekolah dengan riang. Misalnya membelikan beg sekolah atau botol air kegemaran mereka, semua ini cukup membuatkan mereka teruja hendak ke sekolah.

IKLAN

Rutin jadual awal pagi

Bagi mengelakkan anak susah untuk bangun pagi, apa yang ibu bapa boleh lakukan adalah melakukan rutin awal pagi lebih dahulu bersama anak-anak. Minta anak-anak mandi di awal pagi dan bersiap kemudiannya bersarapan dan buat aktiviti sama-sama di rumah seperti bermain atau membaca buku. Semua ini dapat membiasakan anak-anak dengan jadual persekolahan kelak.

Anak Nak Masuk Tadika Biar Betul-Betul Bersedia, Latih Minda Anak Dulu!

Latih tinggalkan anak seketika

Pun begitu jangan lupa selitkan dan kuatkan nasihat pada anak agar tidak menangis atau mencari ibu dan bapa ketika sudah mula bersekolah. Apa yang boleh ibu bapa lakukan adalah meninggalkan seketika anak kecil misalnya di rumah datuk dan nenek mereka atau juga di rumah sepupu. Semua ini bagi membiasakan diri untuk berpisah seketika.

IKLAN

Ajar anak untuk bergaul dengan baik

Salah satu kunci utama anak bersedia ke sekolah adalah sentiasa berpesan pada anak untuk bergaul dengan kawan-kawan dan guru-guru dengan baik. Elakkan anak merasa takut-takut dan tidak selesa.

Di pihak mak ayah pula, pilihlah tadika atau pusat pendidikan awal kanak-kanak ini sebuah pusat yang terbaik malah menyenaraikan guru-guru yang mesra kanak-kanak malah mempunyai kelayakan untuk membimbing anak-anak dengan baik.

Menarik: “Impian Hari Lahir Ke-45” Mahu Sambut Di Mekah, Siti Nurhaliza Bawa Anak-Anak Tunai Umrah!

Anak Nak Masuk Tadika Biar Betul-Betul Bersedia, Latih Minda Anak Dulu!

BK Solat Kembali lagi. Sambut bulan Ramadan dengan persiapan yang sempurna di Kem Solat kami!

Hubungi kami hari ini untuk maklumat lanjut di 019 622 2989 atau boleh daftar terus di
https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI