Makanan-makanan sunnah yang disebut di dalam Al Quran memberi banyak kebaikan kepada anak sepanjang proses mereka membesar. Buah kurma misalnya mudah dicerna dan memberi tenaga segera sekiranya dimakan. Selain itu, ia sangat membantu untuk menguatkan daya ingatan.
Bukan itu sahaja, banyak lagi kebaikan makanan sunnah yang lain. Rugilah jika kita tidak memberikannya kepada si manja. Selain buah-buahan kering, makanan laut juga dikatakan antara sumber protein yang baik untuk tumbesaran anak.
Oleh itu, Pa&Ma telah memilih MAKANAN SUNNAH sebagai salah satu superfood yang diketengahkan di dalam sesi live #pamaselerasimanjagolive yang telah bersiaran bermula 15-19 Februari 2021. Terdapat lima resipi berasaskan makanan sunnah telah dikongsikan oleh Pn Che Khalidamahsari Holid @ Che Khalid.
Jom tengok 5 resipi menarik berasaskan MAKANAN SUNNAH ini :
SUSU KURMA
BAHAN-BAHAN :
4 biji Kurma
1 cawan susu penuh penuh krim
CARA MEMBUAT :
1. Rendam kurma dengan air panas 3-5 minit sehingga kulitnya lembut.
2. Kopek kulitnya dan kisar kurma sehingga halus dengan sedikit air.
3. Masukkan pes kurma yang telah di sediakan 2 sudu teh di dalam susu dan gaul sebati.
4. Untuk tekstur lebih lembut, tapis susu Kkurma tadi. Sejukkan seketika dan sedia diminum.
SHELL OUT VERSI BABY
BAHAN-BAHAN :
Untuk membuat pes tomato anda memerlukan,
1 biji tomato
Sedikit tomato ceri
1 batang seleri
1/2 biji bawang Holland
3 ulas bawang putih
*Kisar semuanya dan tumis
Ads
Kemudian anda memerlukan bahan-bahan ini untuk resipi shell out,
Beberapa ekor udang
Beberapa ekor sotong
Sedikit brokoli
1/2 batang jagung
1 batang serai
Sedikit bunga lawang (untuk menumis)
Sedikit kayu manis (untuk menumis)
CARA MEMBUAT :
1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang dan kayu manis.
2. Masukkan serai yang telah tumbuk. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan 3 sudu besar pes tomato.
4. Tumis sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan udang dan sotong..
6. Seterusnya masukkan jagung dan brokoli yang telah direbus terlebih awal. Siap!
SALAD WRAP VERSI BABY
BAHAN-BAHAN:
Untuk membuat lempeng, anda memerlukan,
1/2 cawan unbleached flour
1 biji telur
Air secukupnya
Ads
*Campurkan semua bahan dan bancuh sehingga sebati. Jika mahu lempeng yang lebih nipis, cairkan adunan.
*Kemudian bolehlah dimasak atas kuali anti lekat.
Untuk intinya, anda memerlukan,
Sedikit timun
Sedikit tomato
Sedikit isi jagung
Sedikit kismis
Krim keju secukupnya
CARA MEMBUAT :
1. Satukan timun, tomato dan jagung.
2. Masukkan 3 sudu kecil kismis.
3. Masukkan 1/2 sudu besar krim keju.
4. Gaul sebati.
5. Masukkan inti salad dan lipatkan lempeng tadi.
KEJU STICK
Ads
BAHAN-BAHAN :
1 biji kentang
1 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan unbleached flour
Keju batang secukupnya
Sedikit kelapa parut kering
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT :
1. Satukan kentang, tepung jagung dan tepung gandum.
2. Gaul sikit sikit sehingga dapat tekstur doh yang diingini.
3. Canaikan doh, masukkan keju batang di tengah dan gaul bersama kelapa parut kering.
4. Goreng sehingga keperangan.
BANANA MILK POPSICLES
BAHAN-BAHAN :
Pisang secukupnya
Susu penuh krim secukupnya
CARA MEMBUAT :
1. Lenyekkan pisang.
2. Isikan di dalam acuan aiskrim.
3. Tuangkan susu penuh krim.
4. Bekukan dan bolehlah dimakan!
Kalau dah memasak di dapur, jangan lupa untuk bersihkan segala kelengkapan dapur menggunakan produk berkualiti. Barulah onzz!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kudapan paling mudah untuk bayi anda semestinya ayam tempura homemade, bahan yang digunakan dalam resepi ini sangat senang dan ada di dapur rumah anda.
Ayam tempura ini juga boleh dijadikan stok sejuk beku, nak balik ke kampung nanti tinggal goreng sahaja. Si kecil pun tak bosan bila ada kudapan untuk di makan sepanjang pulang ke kampung. Jom buat ayam tempura untuk si comel anda, selamat mencuba!
Sesuai untuk baby seawal 8m+ . Complete meal for baby & kids! And Ideal for breakfast, snacktime, lunch & dinner!
Boleh dijadikan sebagai juadah berkelah, travel food, sebagai bekal makanan anak ke pengasuh, taska atau sekolah. But psssss! Whole family boleh join makan sambil cicah sos cili memang sedap sangat tau.
Save dulu resepi ni nanti boleh cuba untuk kids😉
Bahan-bahan:
Isi ayam dipotong dadu (tanpa tulang & kulit dibuang)
1 biji telur besar
Bawang kuning (potong dadu)
Untuk masin asli saya guna ikan bilis & serbuk ayam mesra bayi
blackpepper (Blend semua)
Seterusnya, sediakan 2 biji kentang lenyek yang telah direbus & 1/2 cawan tepung jagung dan gaul rata bahan yang telah dikisar.
Langkah terakhir, bentuk tempura ayam & salut dengan serbuk roti! Dan sedia untuk digoreng! (untuk makanan sejuk beku boleh digoreng separuh masak)
Untuk salutan;
🧡serbuk roti buatan sendiri 7m+
🧡serbuk oat buatan sendiri 7m+
🧡breadcrumbs pasaraya 2y+
Sesekali buat menu sarapan pagi atau minum petang yang lain daripada kebiasaan pun sedap juga. Jadi kali ni resipi yang dikongsikan ala-ala Itali sikit kerana ia menggunakan sos spageti carbonara.
Bagi yang pernah makan chicken pai pasti akan tahu kesedapannya. Dengan kulit yang ranggup diluar dan penuh inti ayam di dalamnya menambahkan lagi kenikmatan saat mengunyah.
Untuk yang nak mencuba, boleh buat sendiri kulit dan intinya dan nikmatilah puas-puas kerana sangat mudah dan tak renyah pun.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Nazri Ahmad. Paling sempoi dan sedap. Sesekali sarapan pagi ala-ala Italy. Jom pakat cuba
Carbonara Chicken Pie
Bahan untuk Doh
– 280 gram tepung gandum
– 150 gram butter
– Secubit garam
– 1 sudu teh gula halus
Air sejuk secukupnya **
Cara membuatnya:
– Masukkan semua bahan-bahan kering. Gaul sebati.
– Ramas-ramas tepung & butter.
– Masukkan air sejuk sesudu demi sesudu sehingga menjadi doh yang tak melekat pada tangan.
– Simpan doh dalam peti sejuk kira-kira 30 minit. Sedia untuk dicanai.
– Inti Carbonara saya guna Prego je.
– Sapukan kuning telur pada permukaan atas pie, bakar pada suhu 180’C selama 25 minit. Siap!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sesekali teringin nak makan kek batik tetapi tak tahu cara nak buatnya bagi sedap dan teksturnya masih ranggup, anda boleh cuba resipi mudah ni.
Resipi yang dikongsikan oleh Fazliana Sabeli ini tidak rumit dan semua boleh buat. Jika nak ajak anak sekali buat pun tak ada masalah kerana caranya sangat senang.
Siapa suka makan kek batik yang bukan tekstur macam kek? Hehe. Yang tu tips dia, jangan letak telur.
Mesti ramai yang dah tau buat kek batik tanpa telur tu. Ni saya tunjuk cara saya buat kek batik tanpa telur. Resepi lengkap serta tips ada pada setiap gambar.
Bahan-bahannya:
250 gram butter
200 gram milo (1 paket kecil)
3 sudu besar serbuk koko
1/2 tin susu pekat (boleh ubah ikut citarasa masing-masing)
1 paket biskut marie
Cara-cara membuatnya:
Cairkan butter. Api kena perlahan je tau, maklumlah takut tak boleh handle kalau kuat sangat. Kelam kabut nanti.
Butter dah cair, masukkan serbuk koko dan susu pekat, kacau bagi sebati. Kacau laju-laju sikit supaya tak nak bagi serbuk koko berketul. Api masih perlahan.
Masukkan milo sikit-sikit. Kacau bagi sebati lagi. Sampai tak berketul-ketul.
Dah sebati semua macam ni dan pekat sikit. Tutup api.
Sediakan loyang yang dilapik dengan plastik. Saya guna loyang 7″ bulat.
Kalau nak cantik, better guna 8″ petak. Juz nice tinggi kek batik tu nanti. Saya tak jumpa loyang tu, tu guna apa yang ada je. Hehe.
TIPS NAK SENANG KELUARKAN KEK BATIK :
Lapik loyang dengan plastik. Oles dulu loyang tu dengan minyak sikit bagi rata. Lepas tu lapikkan plastik, supaya plastik tu tak bergerak – gerak.
Susun suku biskut meri yang dah dipatah-patahkan secara random sahaja.
Masukkan adunan yang dah siap tadi ke atas biskut meri tu. Bagi rata-rata sikit.
Tambahkan lagi lebihan biskut meri tu. Tekan-tekan bagi padat sampai tak nampak lebihan adunan coklat yang dah dicairkan tadi.
Tadaaa.. sampai lah jadi macam ni. Masukkan dalam peti ais setengah hari atau semalaman untuk bagi keras. Peti ais bawah je tau jangan yang beku tu pulak. Jenuh nak potong nanti. Haha.
Ni hasilnya setelah buang lapik plastik tu. Emm.. tempting takkk.
TIPS NAK SENANG POTONG KEK BATIK NI :
Keluarkan 15 minit awal sebelum nak potong tu, supaya tak keras sangat bila nak potong. Pisau pun tak patah, tangan pun tak sakit.
Boleh follow fb Fazliana Sabeli untuk resepi2 menarik dimasa akan dtg. Boleh share kalau bermanfaat.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Gigi berlubang sering dipandang ringan oleh ramai orang. Walaupun kelihatan seperti masalah kecil, hakikatnya, ia boleh membawa risiko kesihatan yang serius jika tidak dirawat...