Nak didik anak di zaman sekarang ini bukanlah mudah. Ditambah lagi dengan media sosial yang disogok dengan bermacam cerita tidak enak didengar.

Namun perkongsian seorang ibu yang menceritakan semua perkongsian tip keibubapaan dari seorang Aunty Cina ini boleh kita jadikan panduan dalam mendidik anak.

Menurutnya, banyak ilmu parenting yang dipelajari dengan seorang aunty Cina ketika membeli barang basah dapur di pasar. Ikuti perkongsiannya.


“Tadi pergi pasar dengan Adra, ada sorang aunty Cina itu bagi tips cara ajar anak. Anak dia 2 orang Master. Seorang kerja dekat China, seorang dekat Hong Kong.

“Anak kecil lagi macam ini jangan paksa dia tengok buku. Telefon jangan bagi lama. You kena selalu tanya dia. Macam hari ini you pergi pasar.

“Bagitahu dia ini sayur apa ini ikan apa. Sayur ini warna apa. Nanti bapa dia balik, suruh dia cerita sama bapa dia. Mak bawa pergi mana. Beli apa. Beli berapa. Warna apa. Bagi anak you recall, bagi dia boleh cerita semua details.”

Aunty Cina Kongsi Tip Parenting Didik Anak, Patutlah Semua Anak Berjaya!

“Dekat rumah, jangan ajar anak masa you berdiri. You tinggi dia rendah, nanti dia rasa ada jarak. You duduk sama dia, baru dia rasa senang dengan you.

Jangan selalu ajar ajar ajar dia. Nanti dia rasa tekanan. Ajar 10 minit, kasi dia main. Nanti dia sudah main happy happy, you panggil dia “lai” sini mama mau tanya.”

Ajar anak sifat berkongsi & ibu bapa jangan ego bila buat salah dengan anak

IKLAN

“Bila bagi anak barang atau makanan. Ajar dia untuk kongsi. Contoh bila you kasi dia apple, “nak sikit”.

Ajar dari kecil bila ada barang ke apa ke, itu bukan dia seorang punya. Lagi-lagi berkongsi dengan parents. Nanti dah besar dia akan ingat parents.

Lagi aunty tu pesan kalau mak bapa ada buat salah, jangan ego taknak mintak maaf. “Oh ya, mama salah tadi..sorry.”

Aunty Cina Kongsi Tip Parenting Didik Anak, Patutlah Semua Anak Berjaya!

Ada lagi.

“Nanti anak sekolah, jangan marah dia tak dapat nombor 1. You marah le tak marah ke sama. Benda sudah jadi. Kalau semua orang dapat nombor 1 siapa nak dapat nombor last?

Jangan banding-banding anak you dengan orang lain. Sama macam kita orang susah makan ikan kecil. Itu taukey besar makan ikan mahal besar. Dia kenyang kita pun kenyang.”

IKLAN

Okay. Dekat sini mungkin aunty itu nak sampaikan yang rezeki masing-masing. Jadi, bersyukurlah.

Dia hanya cakap kalau suka bandingkan nanti anak akan rasa hasad dengki pada orang. (Selalu kan kita bandingkan anak tanpa sedar? Eh anak dia dah pandai baca, anak aku belum. Haa contoh. Tak ke kecil hati anak itu.)

Banyak lagi dia ajar tadi sampai kebas tangan pegang ayam dan ikan tadi. Pergi mana-mana pun kita boleh dapat ilmu baru tau. Ini ilmu parenting.

Thank you aunty.

Menarik: Moga Jadi Anak soleh, Puteri Aishah Kongsi Nama Anak, Makin Cantik Dalam Pantang

Ibu Pam Susu Bercampur Dengan Darah, Boleh Ke Bagi Pada Anak!

IKLAN

Tip Rangsang Bayi Merangkak, Mama Papa Boleh Cuba Praktikkan!

Aunty Cina Kongsi Tip Parenting Didik Anak, Patutlah Semua Anak Berjaya!

Ayuhhh Sertai Jom Mewarna Oyen Bintang Kecil!

Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.

Mudah sahaja hanya klik link di bawah dan daftar. https://toko.ideaktiv.com/product/jom-mewarna-oyen/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

Kredit: Nurul Atika Moktar

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI