![Unnamed Design (9)](https://cdn.majalahpama.my/2022/10/ujAHmajf-Unnamed-Design-9-696x365.jpg)
Sama seperti kita, bayi kecil kita juga mahu sentiasa makanannya bertukar-tukar setiap hari. Apa kata kali ini kita buatkan Blueberry Cheese Cake versi baby pula untuk anak.
Paling ringkas dan sudah semestinya anak tak tolak. Memang sedap. Jom cuba perkongsian resipi Miera Jamaluddin.
Happy Tummy Happy Baby ♥️.
Blueberry Cheese Cake
Bahan-Bahan:
Cheese Tatura – 1 sudu besar
Tepung Gandum Unbleached – 1 sudu besar
Telur – sebiji
Blueberry – ikut nak letak banyak or sikit
Susu Full Cream – 1 cawan kecik
Campur kesemua bahan & blend sampai sebati.
Masuk dalam bekas kecik-kecik macam ni.
Kukus dalam 45 minit.
Siap ♥️
Menarik: Bodygoals Betul, Cantik & Langsing-, Bella Astillah Dipuji Tak Macam Anak Dua
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hokkaido Baked Cheese Tart Durian Buat Sendiri Lagi Jimat, Puas Makan! Nak Beli Mahal
![Hokkaido Baked Cheese Tart Durian Buat Sendiri Lagi Jimat, Puas Makan! Nak Beli Mahal](https://cdn.majalahpama.my/2020/06/208260-22_45_372464.jpeg)
Hokkaido baked cheese tart durian memang sangat terkenal kerana rasanya yang kaya dengan cheese dan durian ditambah pula dengan kulit tart rangup memang kombinasi terbaik.
Harganya bagi satu biji tart lebih kurang RM6, tapi kalau anda teringin nak makan dalam kuantiti yang banyak untuk seisi keluarga, apakata anda cuba resipi mudah ini yang dikongsi oleh Azizi Zamani.
Hokkaido baked cheese tart durian. My favourite. Kalau beli mahal. Buat sendiri lagi puas.
Resepi Hokkaido Baked Cheese Tart Durian
*Kulit Tart*
100 gm marjerin
30 gm gula kaster
150 gm tepung gandum
1 kuning telur grade B
Cara-caranya;
-Kacau marjerin dan gula dengan sudip kayu hingga rata.
-Masukkan kuning telur, kacau sebati.
-Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
-Masukkan ke dalam acuan tart dan trim bahagian atasnya.
-Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
-Bakar pada suhu 180C selama 20 minit.
-Angkat dan sejukkan dahulu sebelum di isi filling cheese tu
*Filing Cream Cheese*
250 gm cream cheese
200 gm isi durian
40 gm mentega
1 putih telur
1 sudu kecil esen vanila
1 kuning telur untuk sapuan
120 gm dairy whipping cream
60 gm gula kaster
Cara-Caranya
Satukan cream cheese, mentega, whipping cream, isi durian dan gula ke dalam periuk.
Whisk di atas api perlahan hingga licin dan tidak berketul.
Tutup api, masukkan putih telur dan esen vanila. Kacau rata. Kalau berketul saya kacau pakai mixer hingga licin.
Masuk kan dalam plastic piping dan fill dalam tart tu. Masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit dan lepastu sapu kuning telur.
Bakar dalam oven dengan Suhu oven 200°c selama 6 minit
#Selamat mencuba ye kawan2….
Selamat mencuba!
Kredit: azizi zamani
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Goreng Ala KFC, Rahsia Kriuk-Kriuk Jadi Lagi Sedap & Pedas, Confirm Licin!
![Resipi Ayam Goreng Ala KFC, Rahsia Kriuk-Kriuk Jadi Lagi Sedap & Pedas, Confirm Licin!](https://cdn.majalahpama.my/2021/01/untitled-design-24-30_53_839615.jpg)
Sebut sahaja ayam goreng pasti anak-anak tak senang duduk. Selagi tak tersedia di atas meja hidangan, selagi itulah anak asyik bertanya kelaparan.
Resipi ayam goreng ala KFC dengan kriuk-kriuk rangup ini pasti buat anak makan berebut. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Hazlina Hassan ini. Memang mantap!
Sis nak hadiahkan resepi ayam goreng ala Kepci pada korang. Sis dapat pun dari kakak sis. Lepas ni boleh la korang cuba. Silap-silap tokey kepci nangis.
Bahan-bahan:
Ayam
Tepung bestari pedas -untuk anak ganti yang biasa
1 cawan tepung
2 cawan air
Lepas basuh ayam bersih-bersih, lumur dengan tepung bestari pedas ye korang. Pakailah sarung tangan plastik. Kalau untuk anak-anak boleh ganti dengan tepung bestari biasa je.
Lepas lumur, rendam dengan bancuhan tepung bestari pedas tu 1 cawan tepung, 2 cawan air. Biar 15 minit okei.
Lepas 15 min korang masukkan dalam tepung lagi. Gaul-gaulkan. Buat sampai dia jadi berkuping tuh haa.
Goreng ayam mesti tenggelam dalam minyak. Api sedang.
Tu rupa dia. Baru angkat. Korang jangan letak tepung banyak sangat sebab nanti tak berapa garing.
Kejadian isi ayam.
Artikel berkaitan: Kering Idea Nak Masak, Boleh Cuba Ayam Perap Mayo Ni, Sedap Hingga Menjilat Jari
Roti Horns Mini Berinti Isi Ayam Celup Tepung, Resipi Ringkas Gerenti Sedap
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bosan Menu Sama, Ayam Panggang Selera Pantang. Confirm Bertambah Nasi!
![Bosan Menu Sama, Ayam Panggang Selera Pantang. Confirm Bertambah Nasi!](https://cdn.majalahpama.my/2023/05/AYAMPANGGANG.jpg)
Makan menu sama je setiap hari sepanjang pantang pun bosan juga tau. Mesti lah nak makan menu yang lain daripada lain juga. Tapi, perlu pandai olah bahan yang bersesuaian dengan keadaan badan semasa pantang. Kalau tidak, banyak komplikasi yang boleh datang.
Teringin nak makan ayam panggang tapi takut mendatangkan kemudaratan dalam penggunaan bahannya? Jangan risau, banyak resipi yang dah diolah supaya para ibu berpantang juga boleh menikmati menu yang sedap- sedap sepanjang berpantang. Jom lihat resepi yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Wan Noor Farhana di Kumpulan Facebook Resepi Ibu Berpantang.
RESEPI AYAM PANGGANG
![Bosan Menu Sama, Ayam Panggang Selera Pantang. Confirm Bertambah Nasi!](https://cdn.majalahpama.my/2023/05/photo_2023-05-23_09-36-43.jpg)
AYAM PANGGANG SELERA PANTANG
Mommies yang dekat luar sana mesti pening nak masa kapa kan terutamanya waktu berpantang ni. Banyak sangat makanan yang ada tapi tak pasti yang mana sesuai kan.
Haa tak perlu pening kepala, kakak dekat sini akan ajar resepi senang sangat senang dan juga sangat berkhasiat untuk mommies yang sedang berpantang.
Macam menarik je kan, jomlah masak dekat rumah.
Bahan- bahan:
– Ayam
– 1 batang serai
– 1 sudu jintan manis
– ½ sudu jintan putih
– 1 cm kunyit
– 1 cm lengkuas
– 1 cm halia
– 4 ulas bawang merah
– 2 ulas bawang putih
– Garam
– Air asam jawa
– ½ cawan air
![Bosan Menu Sama, Ayam Panggang Selera Pantang. Confirm Bertambah Nasi!](https://cdn.majalahpama.my/2023/05/photo_2023-05-23_09-36-44.jpg)
Cara- cara:
1. Ayam mestilah dilumur dengan sedikit garam, sedikit bawang merah, bawang putih dan kunyit tumbuk dan juga lengkuas.
2. Tumis bahan tumbuk tadi, masukkan jintan, air asam jawa dan juga garam.
3. Tambah sedikit air untuk menjadikan ia sedikit berkuah.
4. Kemudian ayam tadi bolehlah dituangkan ke dalam kuah dan dipanggang sehingga masak.
Baca Juga:
Kek Chip Chocolate Moist Mini, Boleh Dijadikan Dessert Jamuan Atau Jualan. Mesti Laris Kalau Jual!
Macaroni Cheese Bakar Dalam Cawan, Hidangan Untuk Pelbagai Jamuan. Lain Daripada Yang Lain!
Kacang Sira Pedas Manis, Kudap Rangup Hari Raya. Mesti Habis Satu Balang!
Senang sahaja resipi ayam panggang ni. Bukan sahaja sedap tapi juga berkhasiat tau. Para ibu berpantang tak perlu risau dengan menu makanan pantang. Tak perlu makan lauk sama hari- hari. Boleh cuba ayam panggang ni. Semoga bermanfaat dan semalat mencuba!
Nak goodies istimewa dari Simpan SSPN, jom daftar SINI (https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-challenge-pama-sspn/)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI