Untuk kebanyakan anak, bila dah masuk usia 5 tahun kemahiran motor dah mantap dan dapat melakukan aktiviti yang menggunakan tangan dengan baik. Namun, ada beberapa tanda yang boleh diperhatikan oleh ibu ayah untuk mengetahui sama ada kemahiran motor mereka sudah bagus atau belum.

Terapis Cara Kerja, Siti ‘Aisyah Rozalli ada berkongsi kaedah mudah untuk perhatikan kemampuan kemahiran motor anak.

Ikuti penjelasan lanjut ini;

❗️ALERT KALAU ANAK ATAS 5 TAHUN ADA 5 TANDA NI❗️

Cuba try buat aktiviti ni:
1️⃣ Berikan anak segenggam plastisin
2️⃣ Minta anak cubit plastisin kecil-kecil
3️⃣ Minta anak gentel/gelek plastisin menggunakan hujung jarinya sehingga jadi bebola kecil.

Bagi Anak 5 Tahun Main Playdough, Cara Nak Tengok Kemahiran Motor Anak Okay Ke Tak

❗️ALERT❗️ kalau anak buat 5 perkara ni masa buat aktiviti ni:

❗️AIR LIUR MELELEH❗️
Ini tandanya kawalan motor halus anak masih lemah. Tangan gerak, kawalan mulut out. Segera cari OT ya.

❗️MULUT GERAK LEBIH DARI TANGAN❗️
Ini tandanya dissociative skill tubuh anak masih lemah. Tangan gerak, mulut gerak sekali dengan lebih over. Segera cari OT juga. Dissociative skill yang lemah ni nanti akan mempengaruhi kemampuan anak nak menyalin tulisan dari papan putih juga nanti. Nanti anak kita asyik tak sempat je.

IKLAN

Baca Juga:

“Power Kaki Mak-Mak Ni.” Adira Kongsi Video Ambil Remote Guna Kaki, Ramai Ibu Boleh Relate!

Cara Rasulullah SAW Tunjuk Rasa Sayang Memang Amazing, Jadi Contoh Untuk Para Ayah!

Memang Lasak Tapi Hati Anak Lelaki Ni Lembut. Pandai ‘Tackle’, Mudah Dengar Kata

❗️PLASTISIN YANG ANAK KITA GENTEL JADI LEPER, TAK BERBENTUK BOLA❗️
Ini tandanya anak ada masalah untuk kawal koordinasi dan kekuatan otot. Nanti anak akan tekan pensel terlalu kuat, tekan kertas terlalu kuat dan menyebabkan anak cepat letih semasa buat aktiviti ini.

❗️JARI ANAK MACAM KERAS, DAN HANYA IBU JARI JE YANG BERGERAK❗️
Ini tandanya anak ada masalah untuk gerakkan jari secara berpisah. Manipulasi jari anak tak bagus. Anak akan cepat penat dan jadi stress dengan aktiviti menulis. Pegangan pensel anak pun akan kurang kemas.

IKLAN

❗️ANAK BAWA BEBOLA SEHINGGA KE TAPAK TANGAN SEMASA MENGGENTEL❗️
Ini tandanya kawalan motor halus anak masih lemah. Anak belum boleh gunakan otot halus jari dengan efisyen.

Ini adalah antara observasi yang biasa saya dan team lakukan.
Cara anak menggunakan jari jemari, tangan, postur anak semasa melakukan sesuatu aktiviti akan dianalisis dengan teliti.

Sebab setiap pergerakan yang anak lakukan adalah indikasi masalah sebenar yang anak hadapi semasa menulis.

Ini juga antara sebab parents selalu complaint “dah buat macam-macam aktiviti motor halus, tapi anak tetap tak cekap pegang pensel”.

Ni lah antara sebabnya.
Aktiviti motor halus yang kita bagi tu, tak bantu pun efficiency finger movements anak kita. Sebab kita tak tahu nak observe apa, dan nak fokus pada kemahiran spesifik apa.

So, nanti buat aktiviti ni pada anak, observe dan komen di post ni cara anak anda main plastisin ni.

IKLAN

Kalau bawah 5 tahun masih ada tanda-tanda di atas, tak menjadi masalah. Sebab mereka masih lagi perlu dilatih banyak kemahiran asas. Atas 5 tahun, sepatutnya motor halus mereka dah lebih cekap.

Selamat mencuba dan melakukan observasi pada anak.
Nanti post hasil dapatan anda kat ruang komen ya 😊😊😊

#GymCademy
#OTAisyahRozalli
#BengkelOnlineHappyMenulis

Semoga dengan perkongsian ini sedikit-sebanyak dapat memberi input kepada kita. Yalah, mungkin ada sesetengah perkara yang kita rasakan normal tetapi sebenarnya red flags yang perlu diberikan perhatian dalam proses perkembangan anak.

Sekurang-kurangnya apabila anak menginjak usia 5 tahun ke atas, kita sudah tahun aktiviti apa yang sesuai untuk menguji tahap kemahiran motor mereka. Selamat mencuba!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)