Doktor selebriti, Dr. Amalina Bakri yang kini sedang hamil anak pertama berkongsi beberapa perubahan yang berlaku kepada badan apabila seseorang wanita itu hamil.

Tambahnya lagi, disebabkan beberapa perubahan tersebut mungkin ibu hamil perlu melakukan sesuatu untuk mengatasi masalah tersebut. Ikuti perkongsian penuh beliau.


Perubahan badan ketika hamil

🤱Perubahan payudara

👉🏽Semasa mengandung, payudara wanita menjadi lebih besar dan lebih berisi. Payudara anda akan membesar akibat perubahan hormon apabila tarikh matang semakin hampir, menyediakan anda untuk menyusu. Ia mungkin terasa berat, penuh atau menyakitkan.

👉🏽Sesetengah wanita hamil mula mengeluarkan kolostrum dari payudara mereka semasa trimester ketiga. Kolostrum ialah susu pertama yang dihasilkan oleh payudara anda untuk bayi anda. Ia adalah cecair pekat dan kekuningan yang mengandungi antibodi yang melindungi bayi baru lahir daripada jangkitan.

IKLAN


Apa yang anda boleh lakukan?

  • Pakai bra bersalin dengan sokongan yang baik
  • Masukkan pad dalam bra untuk menyerap kebocoran
  • Maklumkan doktor anda jika anda mengalami ketulan, perubahan pada puting, lelehan (selain kolostrum), atau perubahan kulit.

🤰Strech Marks

👉🏽Ia adalah perkara biasa semasa kehamilan, menjejaskan sekitar lapan daripada sepuluh wanita.
👉🏽Apabila kehamilan anda meningkat dan perut anda mula membesar, tanda regangan biasanya terbentuk pada perut anda, dan kadang-kadang ada pada bahagian atas paha dan payudara anda.
👉🏽Selepas kelahiran anak anda, kesan regangan mungkin beransur-ansur hilang dan menjadi kurang jelas. Kadang-kadang,  mungkin juga tidak akan hilang sepenuhnya.

Apa yang anda boleh lakukan?

IKLAN
  • Walaupun beberapa krim di pasaran mendakwa bahawa ia boleh menghilangkan stretch mark selepas ia berkembang, tidak ada bukti yang boleh dipercayai bahawa mereka berbuat demikian.
  • Tiada data yang mencukupi untuk menyatakan sama ada minyak atau krim sebenarnya boleh menghalang tanda regangan daripada berkembang di tempat pertama. Tetapi ia tidak akan memudaratkan jika anda ingin menggunakannya (selagi ia tidak mengandungi bahan yang berbahaya untuk kehamilan cth retinoid). Krim boleh membantu melicinkan kulit anda dan mengurangkan kegatalan.

🤰Berat bertambah

👉🏽Walaupun pertambahan berat badan sangat berbeza bagi setiap wanita, kebanyakan wanita hamil bertambah antara 10 dan 12.5kg (22 hingga 28lb).
👉🏽Berat badan sebelum hamil anda mungkin mempunyai kesan ke atas berapa banyak berat badan anda bertambah semasa hamil.
👉🏽Amat penting untuk mengambil makanan yang sihat dan seimbang semasa hamil.

Kredit: Dr Amalina

IKLAN

Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik

Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang