Setiap ibu pasti menyimpan hasrat untuk menyusukan anak sendiri selepas melahirkan. Ia bergantung kepada rezeki masing-masing, tetapi tidak salah berusaha untuk memperbanyakkan susu badan selagi tidak membahayakan kesihatan si ibu atau bayi. Untuk para ibu yang pertama kali melahirkan serta menyusukan bayi, banyakkan pembacaan dan kumpul sebanyak mana ilmu laktasi semasa masih hamil.

Banyakkan Susu Ibu, Lepas Bersalin Terus Biar Anak ‘Mengempeng’. Meriah Terus!

Selain mendapatkan maklumat dari pembacaan, anda boleh mempelajari tentang susu ibu serta teknik penyusuan secara berkesan melalui kelas latasi. Kelas antenatal yang dianjurkan oleh kebanyakan hospital swasta turut disertakan dengan kelas penyusuan. Menurut Kaunselor Penyusuan, Siti Nadia Saruji, susu ibu adalah rezeki yang disalurkan kepada bayi melalui ibu yang menyusukan. Jadi perbanyakkan ilmu dan jangan hilang arah tentang apa yang perlu dibuat sejurus melahirkan.

Artikel Menarik: [Nak Pekatkan Susu Ibu Bukan Makan Supplement! Pakar Laktasi Tunjuk Cara Yang Betul]

Kurang Ilmu Dan Tiada Yang Menyokong
Biasanya mereka memang bersungguh-sungguh untuk menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu tetapi dek kerana kurang sokongan dan ilmu berkenaan ini membuatkan mereka keliru apa yang sepatutnya mereka lakukan. Apabila ini berlaku, ia akan menyebabkan si ibu mula percaya yang mereka TIADA SUSU dan tidak berkeupayaan untuk menyusukan anak. Perkara begini salah kerana seharusnya si ibu diberikan sepenuh sokongan untuk menggalakkannya untuk menyusukan bayi.

Ramai ibu beranggapan penyusuan merupakan suatu perkara yang mudah dan susu akan keluar dengan banyak sejurus selepas melahirkan sedangkan realitinya bukanlah seperti itu. Bukan mudah untuk menjayakannya jika tiada sokongan padu dari suami dan persekitaran.

Kerana penyusuan bukan sahaja tanggungjawab seorang ibu malah tanggungjawab seorang ayah. Seorang suami yang bertanggung jawab dan mahu menyokong penyusuan susu ibu, harus sama-sama belajar agar memudahkan lagi proses ini.

IKLAN

Banyakkan Susu Ibu, Lepas Bersalin Terus Biar Anak ‘Mengempeng’. Meriah Terus!

Mencari Input Berguna Tentang Penyusuan
Apa yang dimaksudkan dengan persediaan awal ini ialah mencari maklumat dan memenuhkan dada dengan ilmu penyusuan sebanyak yang boleh. Perkara utama yang perlu diketahui adalah bagaimana dan bila sebenarnya susu telah mula terhasil dan tersedia di dalam payudara ibu?

Terbentuk Sejak Awal
Ramai ibu tidak menyedari dan tidak tahu yang sebenarnya badan ibu telah bersedia menghasilkan susu sejak dari peringkat awal kehamilan. Ianya dikenali sebagai Fasa Memogenesis yang berlaku sekitar minggu ke 7 atau ke 8 kehamilan. Seterusnya apabila kandungan masuk ke trimester kedua sekitar 16 – 24 minggu proses penghasilan susu (Laktogenesis 1) untuk menghasilkan kolostrum telah pun bermula.

Ini bermakna sejak dari kandungan lagi payudara ibu telah pun menghasilkan susu! Hebatnya ciptaan Allah SWT susu telah ada seawal usia kandungan 24 minggu kerana pada waktu ini ada bayi yang dilahirkan pramatang. Jadi walaupun ibu bersalin pramatang, ibu tetap mampu menyusukan anak dan tetap ada rezeki susu ibu buat si bayi.

IKLAN

Artikel Menarik: [Pam Hari Ini Stok Untuk Esok. Kenapa Susu Saya Sikit?” Kaunselor Laktasi Beri Penjelasan]

Kolustrum, bilakah waktu yang boleh ibu berikan kepada bayi?
Kolostrum merupakan susu pertama yang sangat berharga dan perlu diperolehi oleh bayi sebanyak yang boleh kerana di dalamnya terkandung banyak manfaat di antaranya zat antibodi yang disebut immunoglobulin. Selain terdapat antibodi, di dalam kolostrum terdapat faktor-faktor pertumbuhan yang berfungsi untuk menyempurnakan pertumbuhan dan perkembangan manusia dari bayi hingga dewasa.

Banyakkan Susu Ibu, Lepas Bersalin Terus Biar Anak ‘Mengempeng’. Meriah Terus!

IKLAN

Susu Tak Ada Selepas Bersalin?
Benarkah susu tiada langsung selepas bersalin? Jawapannya tidak benar! Setiap ibu yang melahirkan anak sudah mempunyai susu di dalam payudaranya kerana penghasilan kolostrum sudah bermula sejak 16 minggu usia kandungan cuma paras hormon ibu yang berbeza membuatkan ada ibu yang sudah mula keluar susu sejak sebelum melahirkan dan ada ibu yang hanya keluar pada hari kedua dan ketiga anak dilahirkan.

Banyakkan Susu Ibu, Lepas Bersalin Terus Biar Anak ‘Mengempeng’. Meriah Terus!

Jadi, untuk meningkatkan paras hormon prolaktin ini, rangsangan dari hisapan bayi sangat diperlukan terutama pada jam-jam pertama kelahiran. Sebab itulah ibu perlu mendapatkan anak secepat yang boleh untuk disusukan supaya proses pengeluaran susu akan lebih cepat berlaku.

Artikel Menarik: [Berbaloi Dua Jam Sekali Bangun Malam. Penyusuan Waktu Ini Banyak Kelebihan Untuk Anak]

Lebih kerap payudara ibu mendapat rangsangan lebih cepat kolostrum akan mula keluar, lebih banyak kolostrum akan diterima oleh bayi dan lebih banyak susu bakal terhasil.

Jangan risau kerana bayi mampu bertahan selama enam jam walaupun tanpa makanan kerana bekalan makanan yang diterima dari plasenta mampu menampung keperluan jam-jam pertama kehidupannya. Jadi susukanlah anak anda kerana hanya penyusuan saja yang dapat menenangkan anak dan memberi keselesaan kepadanya. Pastikan juga lekapan bayi pada payudara betul bagi melancarkan proses menyusu dan tidak menyebabkan kecederaan pada puting ibu.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI