Mengeluarkan ayam yang masih keras dan meletakkan di sinki menjadi rutin harian kita untuk memasak. Semuanya kerana terpaksa menunggu ayam jadi lembut sebelum boleh dimasak. Rupanya cara yang kita gunakan selama ini salah sama sekali.

Malah boleh mengundang risiko keracunan dan pembiakan bakteria. Rupanya ada teknik dan cara yang lebih tepat untuk defrost ayam sebelum dimasak. Nak buat macam mana?

Perkongsian tip oleh pengguna Tik Tok, @yeayipee_babyfood ini mak-mak kena cuba. Kita jaga kebersihan keluarga kita.

Menarik: Wang Ringgit Boleh Ganti Tapi Anak Saya…Anak 2 Tahun Meninggal Dunia, Bapa Mohon Kesan Pemandu Tak Bertanggungjawab!

Bulat-Bulat Comel, Pancake Mini Dengan Cereal, Air Tangan Superdaddy, Cute Betul!

Resipi Pantas Apam Pandan Coklat Gebu Gebas, Kukus 10 Minit Saja Siap!

Begini Rupanya Defrost Ayam Cara Betul, Tak Perlu Tunggu Lama Pun, Sekejap Dah Boleh Masak!

IKLAN

Mungkin ada dalam kalangan mommies yang meletakkan daging atau ayam beku di singki pada waktu pagi dan membiarkan ia seharian (melebihi 4 jam) untuk lembut dan boleh dimasak.

Yelah sementara nak tunggu defrost tu elok lah kita buat kerja lain kan. Tapi sebenarnya kaedah ini perlu dielakkan kerana ada risiko keracunan.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, daging dan ayam mentah, jika dibiar lama di luar adalah syurga buat kuman dan bakteria berkumpul sekali gus akibatkan keracunan.

Begini Rupanya Defrost Ayam Cara Betul, Tak Perlu Tunggu Lama Pun, Sekejap Dah Boleh Masak!

So apa yg mommies boleh buat?

IKLAN

1. Letakkan daging atau ayam beku di ruangan peti sejuk (bukan beku), ‘chiller’ seharian.

2. Rendamkan dalam air pili yang bersih.

3. Guna fungsi ‘defrost’ ketuhar gelombang mikro.

4. Guna periuk tekanan tinggi.

Selamat mencuba!

IKLAN

Bagi yang sudah terbiasa dengan cara lama, cepat-cepat ubah cara kita defrost ayam ini demi untuk kesihatan kita sekeluarga. Paling penting elakkan risiko keracunan.

 

@yeayipee_babyfoodMungkin ada dlm kalangan mommies yang meletakkan daging atau ayam beku di singki pada waktu pagi dan membiarkan ia seharian (melebihi 4 jam) untuk lembut dan boleh dimasak. Yelah sementara nak tunggu defrost tu elok lah kita buat kerja lain kan. Tapi sebenarnya aedah ini perlu dielakkan kerana ada risiko keracunan. Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, daging dan ayam mentah , jika dibiar lama di luar adalah syurga buat kuman dan bakteria berkumpul sekali gus akibatkan keracunanSo apa yg mommies boleh buat?1. Letakkan daging atau ayam beku di ruangan peti sejuk (bukan beku), ‘chiller’ seharian.2. Rendamkan dalam air pili yang bersih.3. Guna fungsi ‘defrost’ ketuhar gelombang mikro.4. Guna periuk tekanan tinggi♬ original sound – Zira share tips baby makan – yeayipee_babyfood

Menarik: Nama Pendek & Sweet, Mia Ahmad Kongs Nama Buah Hati Terbaru, Senang Nak Sebut!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Pa&Ma

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI