
Dah buat list untuk biskut raya ke? Kalau mama masih lagi tercari-cari biskut apa nak buat dan sedap, boleh cuba pula resipi biskut kacang mazola. Kalau nak buat selepas raya sebagai kudapan untuk anak-anak pun tetap boleh. Asalkan rajin semua jadi.
Sebenarnya biskut raya ni antara biskut lejen dan popular sebelum ada biskut moden seperti sekarang. Mana yang biasa buat biskut dulu-dulu mesti tahu.
RESIPI MENARIK [Tak Pandai Buat Kuih, Cuba Apam Kampung Gula Merah Ni Paling Senang!]
Ok untuk kali ini biskut kacang mazola resipi dari air tangan Puan Nayla Gee confirm buat anda semua akan rasa “ketagih” dan susah nak berhenti makan. Paling penting ia gebu dan terus cair di mulut.
Resepi Biskut Mazola
Bahan-bahan
– 2 cawan kacang kisar (sangai kacang tanah tanpa minyak lepas tu blender kering)

– 1/2 cawan gula icing (kisar & ayak)
– 2 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
– 1 cawan minyak mazola
Cara-cara
– campurkn kacang kisar, gula icing & tepung gandum gaul sebati
– lepas tu tuang minyak mazola sikit-sikit uli & gaul
– kalau dah ok boleh lah kepal-kepalkan atau bulat-bulat kan
RESIPI WAJIB CUBA [Baby Cakoi Sos Pandan Kastard. Makan Panas-Panas Memang Terangkat!]
– hiasan atas lebihan kacang tadi & sapukan telur kuning
– masak dalam oven suhu 150°c & masa 20 minit ikut oven masing-masing
– siap tuggu sejuk baru masuk dalam botol. Boleh dapat 100 biji
Kredit Resipi: Nayla Gee
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Salmon Grill Honey Lime Resipi Untuk Bayi, Bagus Untuk Otak & Imun Badan

Bila anak dah mula makan makanan pejal, ibu jangan lupa perkenalkan ikan dalam menu makanan si manja. Tapi ikan hanya boleh diperkenalkan kepada bayi bila sudah berusia 8 bulan ke atas.
Menurut pakar pemakanan, kesihatan seorang anak bergantung pada apa yang dimakan sejak masih kecil. Pengambilan khasiat makanan yang seimbang serat kaya dengan nutrisi yang diperlukan oleh bayi menjadi faktor penentu ketahanan badannya dari serangan penyakit serta membantu perkembangan fizikal dan otaknya.
Mungkin kebanyakan ibu lebih gemar memilih daging atau ayam untuk bahan masakan menu bayi kerana mudah dimasak dan dimakan kerana tidak banyak duri dan tidak berbau hamis. Sebenarnya makan ikan sejak kecil memberi banyak kelebihan kepada bayi.
Satu kajian popular yang pernah dijalankan pada sekitar tahun 90-an membuktikan bahawa bayi yang makan makanan mengandungi DHA tinggi, terbukti mempunyai tahap kecerdasan yang lebih tinggi dibandingkan yang langsung tidak memakannya. Salah satu sumber makanan yang kaya dengan kandungan DHA semula jadi adalah ikan.
Kalau mama buntu nak masak apa untuk si kecil, boleh cuba resipi berasaskan ikan salmon yang dikongsi oleh Puan Fauziana ini. Selamat mencuba!
Ni mama twins nak share 3 resepi berasaskan ikan salmon yang mama masak untuk twinnie..
3 resepi ni memang twins makan habis.. 🤭 Resepi di setiap gambar ye..mana tahu boleh nagi idea kat mommy-mommy semua..
SALMON GRILL HONEY LIME
Bahan-bahan:
🖊️Pasta
🖊️Salmon
🖊️Blackpaper
🖊️Garlic powder
🖊️Garam masala
🖊️Paprika powder
🖊️Unsalted butter or olive oil
🖊️Bawang putih
🖊️Lemon
🖊️Honey (1 year above)
🖊️Air rebusan pasta
*Rebus pasta dulu, air rebusan pasta ambil sedikit.
Salmon Grill↙️
🖊️Perap salmon dengan garlic powder + garam masala + serbuk paprika + blackpaper.
🖊️Kemudian grill dengan unsalted butter or olive oil.
Done!
Honey Lime↙️
🖊️Masukkan unsalted butter, garlic powder or garlic yang telah dicincang.
🖊️Masukkan sedikit air rebusan pasta bersama lemon yang telah dihiris.
🖊️Masukkan honey, bila sauce dah nampak pekat boleh masukkan salmon yang telah di grill tadi.Terbalik kan ikan, tu supaya sauce masuk kedalam isi ikan.
Masak sehingga sauce sedikit kering.
Done!
CREAMY SALMON
Bahan-Bahan:
🖊️Pasta
🖊️Olive oil
🖊️Bawang putih
🖊️Salmon
🖊️Fullcream Milk
🖊️Tepung Jagung
🖊️Cheese Block Beqa
🖊️Serbuk keju (optional)
🖊️Blackpaper
🖊️Parsley Herbs
Cara Penyediaan:
🖊️Pasta rebus macam biasa dan ketepikan.
🖊️Tumiskan bawang putih yang telah dicincang denga olive oil.
🖊️Kemudian masukkan salmon yang telah dipotong kecil².
🖊️Masukkan fullcream milk + cheese block yang telah diparut + serbuk keju. Mix bagi sebati.
🖊️Tambah sedikit tepung jagung untuk pekatkan kuah.
🖊️Kemudian masukkan sedikit blackpaper dan parsley herbs.
🖊️Last masukkan pasta yang telah direbus tdi.
CREAMY GARLIC BUTTER SALMON
Bahan-bahan;
🖊️Salmon
🖊️Tepung gandum unbleached
🖊️Garlic powder
🖊️Blackpaper
🖊️Paprika powder
🖊️Olive oil
🖊️Unsalted butter
🖊️Bawang putih
🖊️Chicken Broth / chicken feet stock
🖊️Fullcream Milk
🖊️Cheese Block Beqa
🖊️Keju powder (optional)
🖊️Serbuk ayam (optional)
🖊️Baby Spinach
🖊️Parsley Herbs
CARA PENYEDIAAN;
🖊️Salmon diperap sekejap dengan garlic powder + blackpaper + paprika powder.
Kemudian sebelum salmon digrill salut dengan tepung gandum unbleached kemudian grill dengan sedikit olive oil sehingga masak.
Ketepikan salmon.
🖊️Guna pan sama masukkan unsalted butter dan bawang putih yang dicincang.
🖊️Masukkan broth chicken kemudian fullcream milk.
🖊️Parut cheese block Beqa dan masukkan.
🖊️Tambah sedikit tepung jagung untuk pekatkan sauce.
Masukkan juga garlic powder + serbuk keju + serbuk ayam
🖊️Kemudian masukkan baby spinach dan sedikit parsley herbs.
Mix bagi sebati semua.
🖊️Last masukkan salmon yang telah digrill tadi. Salut la salmon tadi dengan sauce butter tu.
🖊️Pasta rebus macam biasa.
Done!
Kredit: Tengku Fauziana
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Meatball Ala Ikea Untuk Berbuka. Mudah & Sedap, Anak Pun Suka

Kalau pergi membeli-belah ke pusat perabot dan kelengkapan rumah terkenal, Ikea ramai yang akan singgah ke kafenya untuk menikmati kesedapan hidangan bebola daging atau meatball nya yang sangat terkenal.
Sejak menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah tentulah lama kita tak dapat merasai hidangan meatball Ikea. Anak-anak pun ada yang dah menyebut teringin nak makan meatball Ikea apatah lagi di bulan Ramadan ni, sudah pasti macam-macam keinginan seleranya.
Mama pun apa lagi, cubalah buat sendiri meatball di rumah. Perkongsian resipi meatball macam di Ikea daripada Zan Zafirah Zainal yang dikongsi di facebook Masak Apa Hari Ini (MAHN) mendapat perkongsian tinggi daripada netizen.
Kisah semalam teringin nak makan meatball IKEA sebelum mula puasa Ramadhan. Tinggal kat luar negara ni memang tak dapat nak beli meatball kat IKEA macam kat Malaysia nun. Maka, kena buat sendiri. Nasib baik IKEA share resepi rahsia dorang. Ikut sebijik sama macam dalam resepi, cuma of course tak guna pork mince ya, ganti pakai halal beef mince 100% sahaja.
Resepi ada dalam gambar pertama. Selamat berpuasa semua!
Untuk yang tak dapat baca resepi dalam gambar, berikut saya sertakan resepi:
750g daging cincang
100g serbuk roti
1 biji bawang besar – cincang halus
1 ulas bawang putih – cincang halus
1 biji telur
5 sudu besar susu full cream
Garam dan lada hitam
1. Campur semua bahan di atas sampai sebati. Bulatkan jadi bentuk bebola daging.
2. Simpan dalam peti beku 20 minit sebelum masak.
3. Goreng sebentar atas kuali sampai sedikit perang.
4. Masukkan dalam oven selama 30 minit, suhu 180 darjah celcius (oven biasa) atau 160 darjah celcius (fan force oven)
40g mentega
40g tepung gandum
2 kiub pati daging
300ml air
2 sudu kecil kicap lemak manis
1 sudu kecil Dijon mustard
150ml krim masakan/dairy whipping cream
1. Cairkan mentega. Masukkan tepung dan kacau untuk 2 minit.
2. Masukkan kiub pati daging, hancurkan.
3. Masukkan air sambil kacau oerlahan untuk elakkan berketul.
4. Masukkan kicap, dijon mustard dan krim.
5. Kacau sampai pekat dan tidak berketul.
Baca juga: Kek Milo Dah Sudah, Cuba Puding Milo Lapis Oreo Pula Untuk Berbuka, Sedap!
- Resepi ni saya dapat dari official page IKEA Australia. Ada beberapa perubahan yang saya buat:
1) Tak guna pork mince (daging babi). Hanya beef mince sahaja 750g.
2) Tak guna vegetable stock dan beef stock. Gantikan dengan 2 kiub pati daging dan 300ml air.
3) Untuk soy sauce (kicap), saya guna kicap lemak manis.
2. Siap gentel meatball. Lenguh juga nak buat ni. Pastikan kepal dengan padat meatball ni supaya tak pecah masa nak masak. Simpan kejap dalam peti beku, lebih kurang 20 minit nak bagi keras sikit.
3. Goreng kejap dalam kuali. Tak perlu letak minyak banyak, sikit je sebab meatball ni keluarkan minyak semasa masak.
4. Dah nampak brown sikit, terus masukkan dalam oven. Kalau guna kuali yg tangkai besi macam ni, boleh masuk terus dalam oven. Kalau kuali tangkai plastik, jangan tau. Tak pasal-pasal cair nanti.
Baca juga: Kek Pandan Mois Gebu Ni Paling Mudah, Wangi & Sedap, Gerenti Jadi!
5. Cairkan butter, masukkan tepung. Kacau dalam 2 minit.
6. Masukkan 2 kiub daging brand apa-apa pun boleh. Saya guna knorr. Kacau kejap sambil pecahkan kiub.
7. Tambahkan air 300ml. Pastikan masuk sikit-sikit dan kacau supaya tak berketul.
8. Ini penting untuk dapatkan rasa kuah sama macam kat IKEA. Dijon mustard. Pastikan Dijon ye, bukan mustard kuning biasa tu. Saya tak pasti kat Malaysia ada jual kat mana. Mungkin pasaraya besar ada jual.
9. Masukkan kicap. Saya guna kicap lemak manis. Tak guna kicap masin sebab kiub daging dah masin.
10. Masukkan dairy cream 150ml.
Baca juga: Kek Marble Moist Gebu, 5 Bahan Je Dah Boleh Sediakan Untuk Anak, Padu!

Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Steam Egg With Vege, Buatkan Saiz Kecil & Comel Macam Ni, Anak Teruja Nak Makan!

Sebenarnya tak susahpun nak bekalkan anak dengan sumber protein. Telur adalah makanan yang paling mudah dan paling disukai anak-anak kita. Namun sebagai ibu kita harus bijak mempelbagaikan menu daripada telur ini. Cuba berkreatif sebaik mungkin supaya anak kita tak jemu.
Menu Steam Egg With Vege yang dikongsikan oleh Puan Dahlia Kamaruza ini menerusi Happy Baby Food Malaysia memang menarik. Sajian buat anaknya Muhammad Hilman Faqih yang kini berusia 9 bulan. Comel je telur kukus yang disediakannya. Anak makan sampai licin. Jom ubah selera anak kita hari ni.
Menu mudah yang boleh dipelbagaikan. Steam egg with vegi. Hilman makan 3 ketul tadi. Seketul mummy cincang masuk dalam nasi goreng tomyam, yang seketul masuk perut mummy. Lagi dua daddy makan.
Kenapa mummy cakap mudah. Sebab boleh jadi macam-macam dengan telur kukus ni. Lauk makan dengan nasi, boleh jadi sandwich makan dengan roti, boleh campur dalam nasi goreng, bihun goreng, mee goreng, nasi impit goreng dan apa-apa yang bergoreng. Makan dengan oat, boleh juga buat sup, tomyam, masak lemak, masak masam manis dan sebagainya. Ha..mudah kan. Nak goreng pun boleh.

Nak add on ayam/daging/udang/ikan pun boleh. Nak masuk cendawan dan cheese pun sedap. Mummy sertakan resepi pada gambar ya. Selamat mencuba.
Telur 2 biji
Carrot 1/2 inci (dadu)
Zucchini 1/2 inci (dadu)
Daun bawang 1 helai (hiris)
Sayur kauki cameron 1 tangkai
Mixed herbs sedikit
Serbuk ayam homemade sedikit
Minyak bawang putih sedikit
Tepung jagung 1/2 tsp
Bekas untuk mengukus
(sayur terpulang nak letak apa pun sebenarnya)
Kacau telur dengan sedikit mixed herbs, serbuk ayam dan tepung jagung.
Masukkan sayur dan kacau sebati.
Sendukkan ke dalam bekas yang di sapu sedikit minyak bawang putih. Nak sapu butter pun boleh. Ikutlah.
Kukus 7-10 minit (bekas kecik). Kalau bekas besar tambah masa mengukus sehingga masak. Siap! Keluarkan dari bekas dan susun dalam pinggan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI