Penularan wabak COVID-19 sememangnya mendatangkan kebimbangan bagi setiap individu. Tidak terkecuali ibu menyusu anak.

Usah khuatir, berikut beberapa penjelasan untuk anda yang mungkin baru ingin memulakan atau mahu mengekalkan proses susukan bayi sepanjang tempoh pandemik ini.

Kebaikan susukan bayi ketika pandemik

Sebelum kita pergi jauh mengenai prosedur penyusuan eksklusif ketika penularan wabak COVID-19 ini, ayuh fahami manfaat untuk terus susukan bayi dengan susu badan.

Ibu menyusu anak: Manfaatnya buat si manja

Tiada siapa boleh menafikan bahawa susu ibu dapat melindungi bayi daripada pelbagai jangkitan.

IKLAN

Sememangnya tiada bukti susu badan dapat melindungi si manja daripada virus COVID-19.

Tetapi sekurang-kurangnya terdapat kajian menunjukkan terdapat antibodi dalam susu ibu yang bertindak balas dengan virus.

Di samping itu, bayi yang diberi susu badan didapati kurang kecenderungan untuk mengalami gejala pernafasan teruk ketika jatuh sakit.

Susukan bayi, turut bermanfaat buat si ibu

IKLAN

Susu badan bukan sahaja memberikan kebaikan pada si manja, bahkan ibu juga turut menerima manfaatnya.

Hormon yang dilepaskan di dalam tubuh ibu menyusu anak dapat meningkatkan kesejahteraan serta menghilangkan tekanan dan kegelisahan.

Positif COVID-19, boleh ke ibu menyusu anak?

Tiada siapa mahu menjadi mangsa jangkitan COVID-19, tetapi malangnya sesiapa sahaja berisiko untuk dijangkiti, termasuklah wanita hamil atau ibu yang menyusukan bayi.

IKLAN

Dan bagi menjawab persoalan di atas, YA, si kecil masih boleh menerima susu badan walaupun anda sebagai ibu diuji positif COVID-19.

Ini kerana susu ibu adalah selamat dan penting untuk tumbesaran bayi.

Jika anda mampu untuk menyusukan si manja, amat penting untuk terus melakukannya.

Kredit: Hello Doktor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)