Bila dengar pengalaman ibu-ibu bersalin, ada suka ada duka ada seram ada serik, macam-macam perasaan timbul. Ada yang turut berkongsi pengalaman ketika vagina exam dilakukan, perasaan diseluk hanya si ibu yang merasa. Teringat doktor lakukan vaginal examination terus ibu-ibu terasa ngeri kan?

“Bukan Seluk Suka-Suka!” Jangan Panik Ibu Hamil, Doktor Terangkan Proses Vaginal Examination

Vaginal examination bukan lah dilakukan suka-suka oleh doktor-doktor ini. Ada ibu yang tak faham dan tak tahu kenapa Vaginal examination dilakukan. Bagi ibu dan suami yang belum faham, boleh ikuti perkongsian dari doktor ini.

“Bukan Seluk Suka-Suka!” Jangan Panik Ibu Hamil, Doktor Terangkan Proses Vaginal Examination

2 cm , 4 cm , 8 cm , 10 cm tu apa ?

“Bukan Seluk Suka-Suka!” Jangan Panik Ibu Hamil, Doktor Terangkan Proses Vaginal Examination

IKLAN

Salah satu tanda ibu telah bersedia untuk bersalin adalah dengan melihat kepada pembukaan pintu rahim. Dalam keadan biasa pangkal rahim yang terletak di dalam vagina berada dalam keadaan tertutup dan tidak membuka. kadang-kadang ianya terbuka sikit untuk mereka yang pernah melahirkan banyak anak.

apabila sakit kontraksi bermula, pintu rahim ini menjadi semakin nipis dan perlahan-lahan akan membuka. Darah bercampur lendir dinamakan ‘show’ akan keluar dan ini dikenali sebagai tanda nak bersalin.

pangkal rahim ini akan membuka perlahan-lahan bermula dari 1 cm sehingga la diameter nya mencecah 10 cm sebelum ibu boleh meneran bayi keluar

bukaan pintu rahim ini ditentukan oleh Vaginal examination dilakukan oleh doktor atau jururawat perbidanan terlatih dengan memasukan jari ke dalam vagina sekaligus mengukur bukaan pintu rahim dengan jari sahaja.

IKLAN

Jangan panik…….

ramai ibu berasa takut dan gundah gulana memikirkan mengenai Vaginal examination, lebih-lebih lagi ibu yang takde pengalaman melahirkan.

relaks, bertenang, tarik nafas dan hembus secara perlahan-lahan. jangan keraskan badan, jangan kemut sekuat-kuatnya kerana pemeriksan akan menjadi sukar dan ibu akan berasa sakit.

IKLAN

selain memberitahu mengenai bukaan pintu rahim, vaginal examination juga akan memberitahu mengenai pintu rahim masih keras atau sudah bertambah lembut, kedudukan kepala bayi, selaput air mentuban masih ada atau tidak, terdapat uri atau tali pusat ketika pemeriksaan

maka, vaginal examination ni bukan suka-suka dilakukan, ianya penting untuk menilai sejauh mana proses kelahiran itu sudah sampai. di dalam dewan bersalin, ianya dilakukan setiap 4 jam, atau lebih awal jika doktor merasakan pemeriksan perlu diawalkan, bergantung kepada perkembangan proses kelahiran.

Bukan ‘seluk’ suka-suka

Sumber: Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak
Pegawai Perubatan
Kesihatan wanita & kehamilan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI