
Kuih kaswi pandan antara makanan tradisional yang sangat terkenal dalam kalangan masyarakat melayu. Rasanya sangat sedap, lembut dan gabungan rasa kelapa memang superb! Biasanya dimakan sewaktu sarapan ataupun makan petang bersama ahli keluarga.
Jom ikuti resipi kuih kaswi pandan yang sangat mudah hanya menggunakan sukatan cawan. Selamat mencuba!
RESIPI KASWI PANDAN

Bahan-bahan;
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan gula(sy kurangkn sikit sbb manis. sukatan dlm 3/4cwn gula)
1 cawan air daun pandan
4 cawan air
Garam
Sedikit kapur makan(saya guna 1sudu plastik kfc)
Caranya:
Campurkan kesemua bahan-bahan tersebut dan kacau bagi sebati. sebelum tu sapukan minyak ke dalam loyang supaya nanti kuih tak melekat. Masukkan adunan ke dalam loyang. Sebelum itu masak air hingga mendidih. Bila air dah mendidih barulah di kukus. kukus hingga masak (lebih kurang 40min)…cucuk dengan lidi..kalau tak lekat di lidi tu dah masak kaswinya.
Saya letak pewarna hijau epal campur dengan air daun pandan*sebab daun pandan tak cukup.
Selamat mencuba…
Kredit : Eniza M. Salim See
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!














Pulut yang dah siap kukus, tekan padat-padat dalam loyang yang dah di letak minyak sikit. Rata dan padatkan.
Lepas itu panaskan oven dengan api 200c. Guna api atas je. Masak dalam 20 minit.
Jenguk-jenguklah juga tengok dia hangus-hangus manja kira dah ok lah tu.

