Setiap kali masak nasi lemak, pasti santanlah yang dicari dahulu. Nak masak nasi lemak boleh tertangguh gara-gara santan tidak ada. Tak perlu risau.
Apa kata kita cuba masak nasi lemak tanpa santan pula tapi cukup lemak. Macam mana? Jom ikuti perkongsian pengguna Tik Tik @azuera133 ini. Memang terbaik.
Bahan tumis:
Bawang merah
Halia
Buah keras
4 sekawan
Kisarkan bahan di atas dan tumiskan bahan kisar dan 4 sekawan sampai naik bau.
Kemudian masukkan bahan rahsia iaitu kerisik. Tak banyak pun tak apa, sedang-sedang sahaja.
Yang inilah akan hasilkan santan. Masak sekejap sampai sebati. Tutup api.
Masuk bahan tumis dalam periuk nasi dan masak nasi macam biasa.
Letak garam, aji nomoto dan daun pandan.
Siap, nampak sedap!
@azuera133 Reply to @masmaawar ♬ Selendang Mak Inang – Allahyarham Hamzah Dolmat
Menarik: Satu Bilik Dia Tawaf, Demam Pun Aktif, Anak Kedua Dato’ Siti Nurhaliza Dah Pandai Berjalan
Ketahui fungsi caresat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Nak Makan Kudap-Kudap, Tak Payah Beli, Cuba Biskut Jejari Kurma Dan Kentang 4 Bahan Ni Je!
Di antara waktu makan tengahari dan makan malam, bayi tetap memerlukan makanan sebagai kudapan mereka sepanjang masa. Sambil bermain-main, biarkan sahaja anak memegang sesuatu untuk merangsang deria mereka.
Makanan berbentuk finger food adalah pilihan terbaik untuk merangsang mereka makan dengan lebih berselera. Biskut Jejari Kurma dan Kentang ini ringkas sahaja cara pembuatannya malah mudah disediakan. Hanya guna empat bahan sahaja. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Ana Maria ini. Sedap!
Adik semua benda nak masuk mulut la ni. Maka umi pun on la mood buat cookies untuk adik. Umi guna puree kurma dan potato sebagai pengganti gula.
50 gram unsalted butter
30 gram puree buah (boleh guna apa-apa jenis buah yang manis)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
Campur butter dan puree buah.
Gaul sampai kembang dan sebati.
Masukkan campuran tepung gandum dan jagung sedikit demi sedikit sampai dapat adunan yang tak melekit di tangan. Doh memang agak lembut sedikit.
Boleh bentukkan.
Bakar 170°c selama 20 minit bergantung pada oven. Dah agak perang boleh keluarkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Aiskrim Baskin Robbin Buatan Sendiri, Guna 3 Bahan Sahaja, Serius Sedap!
Hampir sebulan tidak menikmati aiskrim Baskin Robbin pastinya buat hati terasa rindu. Terbayang-bayang keenakkan dan rasa aiskrimnya yang super premium, padat dan enak. Apa lagi rasa lemak-lemak manis yang unik dan cukup menyelerakan.
Tak perlu menahan diri sebaliknya cuba buat aiskrim persis Baskin Robbin ini sendiri di rumah. Paling menarik bahan yang digunakan dalam pembuatan aiskrim ini hanyalah tiga bahan sahaja. Resipi perkongsian Pn Ameera ini serius sedap malah rasanya hampir sama. Tak percaya? Apa kata anda cuba!
Ibu share lagi resipi 3 bahan termudah!
2 kotak whipping cream
4 sudu besar milo
1/2 tin susu pekat
Tidak perlu letak air. Terus blender semua bahan.
Dah blend masuk terus dalam bekas.
Masuk dalam peti ais bahagian keras beku dan biar selama 4 jam.
Dah jadi aiskrim ibu. Baskin robbin buatan sendiri, walahhhhh!
Tak percaya? Try la buat. Sumpah sedap. Share la ibu halalkan!
Resipi wajib cuba: Kek Marble Moist Gebu 5 Bahan Je Dah Boleh Sediakan Untuk Anak Padu
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lebih 23K Shares, Ni Resipi 5 Jenis Sambal Power Cikgu Afy. Makan Nasi Panas-Panas, Padu!
Hidangan berasaskan sambal antara yang menjadi kegemaran orang Malaysia. Tak kisah sambal itu dimasak sekali dengan lauk atau dijadikan pencicah ia boleh buatkan sesiapa saja makan bertambah.
Sebab itu, kebanyakan ibu-ibu lebih suka buat stok sambal siap-siap dan diletakkan dalam peti. Bila nak makan boleh terus dihidangkan. Kali ini koleksi sambal power Cikgu Afy patut anda cuba. Orang kata tak akan menyesal sama sekali!
Banyak lagi yang akan cikgu pecahkan rahsia sambal sedap lain kali nanti. Ada lima sambal kesemuanya. Resepi ada dekat gambar di bawah.
- Sambal belacan menyengat
Sediakan bahan-bahan di bawah;
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
– *1/4 bawang Holland
– *1 biji tomato saiz kecil
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda *dibakar atas pan terlebih dahulu)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajino
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
Betul-betul sedap!
2. Sambal kicap mabeless
Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
Nak resepi lengkap untuk menu yang boleh disesuaikan seperti tauhu begedil soto, bihun sup, begedil dan lain-lain boleh skroll tengok dekat wall cikgu okay.
3. Sambal ayam penyet mengosek
Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
4. Air asam ketagih
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu berbanding yang dulu*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi* Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi
– 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar.
4. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk. Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
Yang pasti memang ketagih sungguh.
5. Sambal jantan power
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
Kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.
Makan dengan nasi bungkus ni terbaik sangat
Perghh baca nama pun tak nak kalah ya. Aha Begitulah tentang rasanya. Kepada peminat sambal, sila buat stok macam cikgu.
Cikgu sempat baca komen lepas kawan yang musykil takut sambal rosak kalau buat stok banyak begini. Usah risau. Ikut tips cikgu. Banyak kali dah cikgu buat. Kena betul cara simpan dan gunanya.
Pastikan guna sudu kering setiap kali mengambilnya sahaja. Tapi cikgu yakin sambal tu tetap takkan bertahan lama juga. Mesti cepat habis punyalah. Kalau dah belum makan pun dah menitik air liur, ini pula stok dah ada depan mata. Sedar-sedar dah licin tinggal botol je. Kan?
Semoga bermanfaat buat semua.
#resepicikguafy
Kredit: Cikgu Afy AL Habibi via MAHN
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI