Homemade chicken powder mungkin sudah biasa bagi semua ibu dalam menambah rasa dalam menu bayi kita. Namun serbuk ayam yang satu ini lain daripada yang lain. Penambahan batang seleri yang dimasak sekali dan kemudiannya dikisar halus buat anak sihat. Bukan menambah rasa sahaja bahkan khasiatnya pun baik untuk anak kita.
Resipi ringkas tetapi sihat dan berkhasiat yang dikongsikan oleh Puan Ana Maria menerusi grup Happy Baby Foods Malaysia ini mama wajib cuba. Potong batang saleri kecil dan tumiskan hingga lembut. Jom cuba!
Homemade chicken powder Umi style. Selalu orang buat guna isi ayam semata kan. Saja umi try tumis dengan unsalted butter dan campur dengan celery. Serius bau wangi ja serbuk ayam ni.
2 ketul dada ayam
1/2 batang celery
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit unsalted butter
Tumis bawang dengan unsalted butter sampai lembut.
Masukkan celery dan saute hingga lembut.
Masukkan ayam dan goreng sehingga kering air.
Carik halus-halus kemudian keringkan dalam oven. Suhu 120°c dalam lebih kurang sejam. Biarkan sejuk, dan blend sehingga halus.
Siap stok bahan perasa natural.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Choco Rich Ball Mewah Dengan Rasa Coklat! Tanpa Bakar, Satu Adunan Dapat 60 Biji
Anak-anak penggemar cookies yang berasaskan coklat? Ini antara resipi yang boleh mama cuba. Tanpa menggunakan oven dah boleh hasilkan biskut yang mewah dengan rasa coklat. Hanya menggunakan biskut marie sebagai bahan utama pasti berebut anak-anak makan.
Jika buat sekarang ni, rasanya tak sempat raya licin. Makan lepas berbuka sedar-sedar habis sebekas. Berbaloi sangat buat kerana satu adunan ini boleh dapat dalam 60 biji.
Menurut pemilik asal resipi ini, Muhammad Ali, Choco Rich Ball ini tak menggunakan apa-apa acuan pun, cuma bentukkan dengan tangan saja. Teramat mudah!
RESIPI TANPA BAKAR BISKUT RAYA CHOCO RICH BALL by Mr.Ali
Resipi yang sangat-sangat sedap. Kaya dengan rasa dark chocolate. Kejap je habis ni kalau buat untuk anak-anak. Resepi ni tak ada inspired by. Memang hasil cipta dari saya sendiri. JOM BUAT!
Satu adunan dapat lebih kurang 60 biji cookies MINI paper cup. Bergantung juga pada saiz yang dibentuk.
Bahan-bahan
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Butter : 250 gram
2. Chocolate compound ( Dark Chocolate): 325 gram
3. Serbuk koko : 120 gram
4. Susu Pekat : 100 gram
5. Biskut Marie : 300 gram
6. Mini cookies paper cup macam dalam gambar
BAHAGIAN TOPPING
1. Chocolate compund (Dark chocolate) : 500 gram
2. 4 sudu kecil minyak masak
Cara – cara
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Cairkan 250 gram butter dan 325 gram coklat compound. Boleh pakai double boil atau microwave. Kalau double boil. Masukan sekali butter dan coklat tu. Api slow. Dah cair tutup api. Terus masukan bahan-bahan susu pekat dan serbuk koko. Panas-panas tu kacau sampai sebati.
Microwave pun sama. Dah cair butter dan coklat tu, masukkan bahan lain tadi kacau sebati.
2. Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain. Hancurkan dulu awal-awal sebelum step pertama tadi.
3. Masukkan biskut yang dihancurkan ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
RESIPI MENARIK [Resipi Swiss Hazel Nutella, Biskut Viral 2021. Bau Butter & Keranggupannya Menggoda!]
4. Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Jangan gentel sebab dia akan crack. Mampatkan dan buat bentuk kecil-kecil dan masukkan dalam mini paper cup tadi.
5. Buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap. Boleh guna apa-apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah. Pakai lidi sate pun boleh. Janji yang belum digunakan.
6. Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.
7. Setkan ke dalam peti selama 10 minit.
BAHAGIAN TOPPING
1. Cairkan 500 gram dark chocolate.
2. Masukkan 4 sudu kecil minyak masak ke dalam dark chocolate yang dicairkan dan kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.
4. Hias ikut kreativiti anda.
LAGI RESIPI MENARIK [Sambal Telur Pecah 3 Rasa, Menu Jimat Masa. Makan Nasi Panas-Panas, Terangkat!]
5. Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik. Bila kita sentuh dah tak melekit. (Tak perlu letak dalam peti ais)
6. Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Memang sedap..Serius tak tipu.
Selamat Mencuba!
Kredit Resipi: Muhammad Ali
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Spageti Aglio Olio Style Hotel. Suami & Anak Makan Confirm Bertambah!
Bila anak makin besar, permintaan nak makan tu macam-macam. Lauk sama pun mereka bosan juga. Ada anak tak kisah tapi ada anak susah makan. Bila hari-hari makan nasi je, mama pun dah kehabisan idea nak masak apa lagi.
Kadang resipi yang ringkas buat anak lagi suka nak makan. Untuk kali ini, apa kata gunakan spageti untuk hidangan seisi keluarga. Biasa antara yang anak suka sos bolognese atau carbonara.
RESIPI WAJIB CUBA [Pepero Popia Almond Stick. Gulung, Goren & Celup Saja. Sedapnya Tak Terkata!]
Namun jika mama tak rasa nak buat versi tu, boleh buat spageti aglio olio dengan cara menggoreng. Senang sangat dan lauknya pun ikut kesukaan ahli keluarga.
Resipi Spaghetti Aglio Olio
Bahan-bahan
▪️1 paket spagheti
▪️10-15 ekor udang
▪️5-6 ekor sotong
▪️2 batang sosej
▪️bawang putih 4 ulas
▪️1 sb chili flakes
▪️1 sb lada hitam
▪️3 sb srbuk oregano
▪️5 biji cili kering
▪️1 kiub ayam
▪️2 keping cheese
▪️Tomato
▪️Lada benggala
Cara membuatnya:
1) Mula-mula, rebuskan spaghetti bersama 1 sudu minyak masak. Rebus selama 7-8 minit dan tapiskan. Simpan sikit tau air rebusan tu untuk digunakan kemudian.
RESIPI MENARIK [Mudahnya Buat Pizza Guna Roti Gardenia, 3 Langkah Sahaja Dah Siap!]
2) Dalam kuali yang lain, masukkan olive oil (saya guna minyak masak biasa) dan tumis bawang putih yang telah dihiris. Agak dah naik bau tu, baru saya letak cili kering yang telah dipotong. Saya letak lambat sikit takut hangit.
3) Kemudian, masukkan udang, sotong dan sosej. Masak selama 1 minit. Lepastu masukkan pula sedikit air rebusan spaghetti tadi.
4) Seterusnya, masukkan 1 sudu serbuk cili flakes, 1 sudu serbuk lada hitam, 2 sudu serbuk oregano, 2 keping cheese dan 1 kiub ayam. Masak seketika.
5) Lepastu bolehlah masukkan spaggeti, tomato ceri dan lada benggala. Gaul sehingga rata. Okay dah siappp!! Pinggan mana pinggan.
Kredit: Nafsiah Rahim
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Cuba Bagi Anak Makan Kari, Boleh Mulakan Dengan Masak Dhal Dulu!
Selain menu sup dan aneka masakan lain seperti masak kurma dan sebagainya, ada juga anak-anak kita yang cukup sukakan masak kari. Namun bukan semua anak tahan akan rasa rempah dan pedasnya. Bagi melatih rasa pedas rempah ini apa kata anda cuba berikan anak masak dhal atau boleh juga mencuba masak dhaca buat anak.
Resipi perkongsian Puan Irna Syafiqah ini nampak ringkas namun mengujakan. Sesekali perlu juga ubah selera anak. Barulah anak makan lebih berselera. Jom cuba!
Afrina dah mula menunjukkan semula perangai tak nak makan dia. Mommy dah pening. Bayangkan makan 2-3 suap sahaja. Lauk favourite dia, kari, kurma, masak lemak labu ayam, memang dah ulang ulang sampai tak larat dah.
So harini mommy masak dhal untuk dia. Harap dia suka lah. Tak boleh kalau dia makan sikit walaupun tahu memang fasa tumbuh gigi ni dia kurang makan.
Senang jugak lah caranya. Jom kita mula.
Bahan bahan:
1 cawan kacang dhal
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Halia
Daun kari
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kayu manis
Biji sawi
Carrot
Kentang
Cili (saya tak letak)
Cara cara ada pada setiap gambar ya.
Basuh bersih kacang dhal. Lepas tu rebus sampai empuk.
Memang lama rupanya nak rebus kacang dhal ni. Sabar jela ye mommy!
Bebawang ni hiris hiris je nanti untuk buat menumis.
Daun kari, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, biji sawi dan halia.
Carrot & kentang. Potong ikut suka. Boleh juga nak letak terung. Tapi saya tak letak.
Okay bila kacang dhal dah empuk, masukkan sedikit kunyit & sayuran tadi.
Panaskan kuali dan masukkan bebawang yang dihiris tadi, halia, daun kari, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis & biji sawi. Goreng sampai wangi. Bau diaaa.
Kemudian masukkan dalam periuk dhal tadi. Tak sempat nak ambik gambar sebab battery dah low sangat. So inilah hasilnya. Mangkuk besar untuk kami. Mangkuk kecik untuk Afrina (tak ada garam). Selamat mencuba.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI