
Buntu mencari juadah buka puasa untuk anak-anak dan suami? Sesekali apa kata kita sediakan pasta pula untuk semua.
Lain dari yang lain, Macaroni Cheese Banjir ini mama wajib cuba untuk anak-anak. Memang terlebih melimpah. Anak yang suka cheese mesti paling suka.
Bahan-bahan:
1 cup macaroni
3 batang sosej
2 keping cheese
1 kotak susu full cream
Sedikit garam

Panaskan kuali. Masukkan 1 sudu butter dan sosej. Goreng sehingga nampak garing.
Lepas tu masukkan susu full cream 200mls. Biarkan mendidih.

Masukkan cheese 2 keping. Sedikit garam.

Masukkan macaroni yang telah direbus. Kacau sehingga pekat macam ni. Guna api slow je.
Dah siap!
Selamat mencuba
Menarik: Makan Bulan Nak Jadi Best Friend Balik” Sebaknya Tengok Anak Awal Ashaari Lepas Rindu!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Pa&Ma
Kredit : Razzi Hajemi
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
7 Langkah Buat Burger Ayam Sedap Macam Yang Kat Kedai. Tapi Ini Versi Mini Untuk Kanak-Kanak

Burger adalah alternatif sajian untuk si kecil. Syaratnya ia mesti dibuat sendiri dan bukannya menggunakan patty daging yang siap diproses. Ia homemade!
Tidak dinafikan ibu ayah akan sentiasa mencari jalan agar anak makan sajian yang dihidangkan. Sajian yang berkhasiat dan seimbang penting bagi memastikan tumbesaran si kecil pada tahap yang optimum.
Resipi burger ayam dari The Baby Little Fat ini boleh mama papa gunakan untuk menyediakan patty daging ayam untuk sajian burger si kecil. Bahan yang diperlukan juga tidak banyak dan rencam. Cuma yang tinggal ialah kerajinan dan kesungguhan.
Mini Homemade Chicken Burger
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN
- Isi ayam
- Telur
- Tepung gandum (unbleached)
- Bawang putih
- Paprika
- Bawang besar Holland
- Roti ban kecil (plain baby bun)

LANGKAH PENYEDIAAN

#1 Masukkan ayam boneless dan masukkan dalam blender kering atau food processor. Kalau takde semua tuuu guna je blender biasa. Tambah air sikit kalau tersekat di skala 4.

#2 Ini adalah daging ayam yang siap dikisar.

#3 Tambahkan bawang holland, telur dan bawang putih. Kemudian kisar sekali lagi. Bawang holland adalah senjata kesedapan burger ini.

#4 Masukkan paprika.

#5 Sediakan pinggan yang ditabur tepung untuk diletakkan patty yang siap dibentuk nanti.

#6 Buat bentuk bulat kecil bersesuaian dengan saiz ban. Masukkan dalam peti sejuk beku untuk kekalkan bentuknya kira-kira selama 30 minit.

#7 Kemudian anda boleh goreng dengan minyak sedikit sehingga patty masak. Letakkan patty daging ayam ini di tengah roti ban yang telah dibelah.

Siap untuk dihidangkan untuk anak dan seisi keluarga.
Sumber: The Baby Little Fat
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kek Coklat Karamel Moist Mudah & Gerenti Anak Suka. Makan Sejuk-Sejuk, Sedap!

Sebut je kek coklat, semua anak-anak pasti suka. Kalau ikut rangking, ni antara yang popular dan digemari ramai. Biasanya kek coklat pilihan adalah kek coklat leleh. Namun untuk kali ini apa kata cuba resepi Kek Coklat Karamel Moist.
Kek ini tak susah sangat pun, tetapi perlu sediakan dulu karamelnya dan lapisan atas sebelum buat adunan kek. Lagi sedap bila diletakkan dalam peti sejuk, memang layan. Berikut perkongsian Nor Al Fatihah.
KEK COKLAT KARAMEL
Karamel
💛 2 sudu besar gula pasir
Puding
💛 4 biji telur gred A atau B
💛 1 tin (390 gm) susu cair
💛 1/2 cawan susu pekat manis
💛 1 sudu teh esen vanila

Kek
💛 1/2 cawan serbuk koko*
💛 1/2 cawan gula pasir*
💛 1/2 cawan susu cair*
💛 1/2 cawan susu pekat*
💛 1/2 cawan minyak masak*
~bahan-bahan bertanda * di masak atas api hingga gula larut & berkilat
💛 3 biji telur gred A atau B
💛 1 sudu teh esen vanila
💛 1/2 cawan tepung gandum*
💛 1/2 sudu teh serbuk penaik*
💛 1/2 sudu teh soda bikarbonat*
(bahan-bahan bertanda * di ayak bersama)
Cara Membuatnya :
👉 Karamel 👉 Tabur gula di dalam loyang 9 inci (22cm). Cairkan hingga bertukar warna perang muda. Pastikan karamel di ratakan sekeliling loyang. Angkat, biarkan sejuk & keras
👉 Puding 👉 Satukan semua bahan2, iaitu telur, susu cair, susu pekat & esen vanila. Kacau dengan whisk hingga sebati
Tapiskan adunan puding ke dalam loyang karamel tadi. Akan ada bunyi karamel retak ye, tapi jangan risau..ia adalah perkara biasa..

👉Kukus puding di dalam pengukus yang telah dididihkan dulu selama 20 minit dengan api sederhana. Bila di cucuk dengan lidi ia tak melekat bermakna puding sudah masak. Angkat & biarkan 10 minit
👉Kek 👉 Satukan semua bahan-bahan bertanda * iaitu serbuk koko, gula, susu cair, susu pekat & minyak. Kacau sebati dulu baru, kemudian masak di atas api kecik hingga gula larut & adunan berkilat. Angkat & biarkan suam seketika
👉 Pukul telur & esen vanila dengan whisk hingga berbuih. Tuang adunan coklat yg telah di masak tadi. Kacau sebati
👉 Ayak tepung, serbuk penaik & soda bikarbonat ke dlm adunan. Kacau rata dengan whisk
👉 Sapu tepi loyang dengan marjerin. Kemudian tuang adunan kek perlahan-lahan.

👉 Kukus di dalam pengukus yang telah dididihkan dulu selama 45 minit dengan api sederhana. Bila di cucuk dengan lidi ia keluar bersih, bermakna kek sudah masak
👉 Sejukkan kek 20 minit. Sisipkan tepi kek dengan pisau. Letak pinggan di atas kek & terbalikkan perlahan-lahan
👉 Potong & hidangkan sejuk-sejuk dari peti ais
Kredit: Nor Al Fatihah
Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!! Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.
Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Ibu Berpantang Jemu Makan Roti & Biskut, Cuba Resipi Ni. Lebih Kenyang, Badan Cergas

Dalam pantang, menu nak makan agak terhad sikit. Kebanyakan ibu risau takut tempat luka gatal, angin dan macam-macam lagi kan. Jadinya rata-rata selesa ambil langkah selamat.
Mungkin untuk menu makan tengah hari dan makan malam bolehlah gilir-gilir cuma untuk sarapan terhad sikit. Jadi bagi ibu yang nak rasa kelainan sikit dan dalam masa sama nak perut kenyang lama, boleh cuba menu Granola Oat Homemade.
Resipi ni dikongsikan oleh Suzy Honey dan bolehlah dicuba. Caranya simple je dan boleh buat stok siap-siap.
Ibu berpantang mesti dah jemu makan roti dan biskut je kan bila bersarapan. Mari sini akak kongsikan adik-adik semua makan Granola Oat Homemade ni. Bila makan ni rasa cergas betul badan dan bestnya perut dapat kenyang lebih lama. Jom masuk dapur akak.

Bahan-bahan:
-2 cawan rolled oat
-1/2 cawan madu
-1/3 buku butter
-10 biji badam @ 1 cawan almond flakes
-1/2-1 cawan dried cranberries
-1 sudu besar chia seeds
Cara penyediaan:
1- Cairkan butter kemudian gaulkan dengan madu.

2- Jika guna badam sebiji sebiji, ketuk atau cincang kasar aja.
3- kemudian, campurkan semua bahan kecuali dried cranberries dan tuangkan campuran butter dan madu ke dalam adunan.

4- Gaulkan sebati kemudian ratakan didalam loyang.

5- bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 25-30 minit.

6- kacau dan balikkan adunan setiap 10-15 minit.

8- selepas siap, gaulkan sebati dried cranberries.
9- tunggu sehingga sejuk dan sedia dimasukkan ke dalam bekas.

p/sc: boleh guna cranberries segar juga. Jika guna yang segar, boleh gaul bersama semua bahan dan dibakar sekali. Kalau tiada cranberrie, kismis pun dah cukup sedap tau.
Selamat mencuba ya.
Kredit: SuzyHoney
Sarapan sihat untuk badan sentiasa cergas yeah!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


