Isu anak kesayangan ini boleh dikatakan wujud dalam setiap keluarga. Mereka dikatakan menjadi kegemaran kepada ibu dan ayah berbanding dengan adik-beradik yang lain. Apabila hal ini ditanyakan kepada ibu ayah, sudah tentu mereka akan menafikan hal ini.

Jarang sekali ibu ayah akan mengakui yang mereka ada anak favourite antara kesemuanya namun kadang-kadang perkara ini jelas kelihatan. Paling menyedihkan sekiranya ia disedari oleh anak-anak lain yang akan merasakan diri mereka useless dan seperti dipinggirkan.

Baca Juga:

Nampak Lembut Tapi Kuat! Ibu Cari Rezeki Sara 5 Anak, Bawa Lori Kontena

Seronok Dapat Beg Idaman, Sampai Menitis Air Mata. Sikap Kanak-Kanak Ni Dipuji Ramai

Sharifah Aryana Kongsi Berita Gembira Hamil Baby Boy. Mohon Doa Semua Dipermudahkan

IKLAN
LAYANAN LEBIH HANYA PADA SEORANG ANAK TERTENTU

Sebuah kajian yang dikendalikan oleh seorang pakar psikologi, Katherine Conger dari University of California menemukan lebih 70% bapa dan 74% ibu yang didapati melebihkan layanan kepada seorang anak.

Dalam Kita Tak Sedar, Bila Didik Anak Kadang-Kadang Terpilih Kasih & Membandingkan
Sumber foto: www.freepik.com

Kajian ini telah diterbitkan dalam Journal of Family Psychology menyatakan setiap anak merasakan mereka menerima layanan yang lain dan tidak adil. Di dalam penyelidikan ini didapati anak-anak merasakan abang, kakak atau adik bongsu sering diutamakan dan diberi perhatian lebih oleh ibu ayah mereka.

KENA LEBIH BANYAK SABAR

Biasanya kalau di dalam adik beradik, anak sulung atau yang bongsu akan terasa seperti mereka diketepikan. Malahan mereka merasakan, merekalah yang paling tidak digemari oleh ibu ayah.

Adik-beradik lain mendapat layanan yang istimewa sedangkan mereka tidak. Sebenarnya itu adalah perkara normal. Itulah punca mengapa mereka sering ‘buat hal’ untuk menarik perhatian ibu ayah. Malangnya, cara itu biasanya akan membuatkan mereka dimarahi lagi oleh ibu ayah.

IKLAN
Dalam Kita Tak Sedar, Bila Didik Anak Kadang-Kadang Terpilih Kasih & Membandingkan
Sumber foto: www.freepik.com

Isu anak kesayangan ini boleh menjadi faktor perbalahan antara adik-beradik. Kalau anak-anak yang masih kecil bergaduh, memang sukar untuk ibu ayah redakan. Pun begitu, peranan ibu ayah sangat penting bagi memastikan kasih sayang dan perhatian diberikan sama rata kepada setiap seorang anak anda. Untuk mengendalikan dan menguruskan anak-anak ni, kenalah banyak bersabar.

LAYAN SAMA RATA & ADIL

Sebagai ibu ayah, berilah layanan yang adil kepada setiap anak anda dari segi emosi, fizikal dan mental mereka. Selalulah beritahu betapa anda sayangkan mereka dan semuanya sama sahaja.

Tiada yang lebih (inilah yang anak-anak mahu dengar dari ibu ayah sebenarnya). Sentiasa tunjukkan yang anda sayangkan anak-anak dari segi perbuatan mahupun lisan.

Dalam Kita Tak Sedar, Bila Didik Anak Kadang-Kadang Terpilih Kasih & Membandingkan
Sumber foto: www.freepik.com

Seandainya ada anak yang memerlukan perhatian lebih dari anda, jelaskan dengan baik kepada anak-anak yang lain. Biarkan mereka faham akan situasi tersebut dan sama-sama membantu serta mengambil bahagian. Paling penting, terimalah anak-anak seadanya kerana setiap satu daripada mereka adalah rahmat dan ada keistimewaan tersendiri.

IKLAN

Sumber: Hello Doktor

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Dalam Kita Tak Sedar, Bila Didik Anak Kadang-Kadang Terpilih Kasih & Membandingkan

Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera di sini https://toko.ideaktiv.com/product/gathering-mama-hamil-menawan-pama-x-numom/