Ada mommy yang tengah menunggu hari nak bersalin? Tak kisahlah anak pertama, kedua, ketiga atau seterusnya, perasaan berdebar tu tetap ada kan. Melahirkan anak bukan biasa-biasa, ia satu perjuangan syahid buat seorang wanita bergelar ibu. Ibaratnya antara hidup dan mati.

Bagaimanapun bagi ibu yang bakal melahirkan bayi dalam situasi pandemik Covid-19 ini, ia tak sama seperti sebelum ini. Jika bersalin di hospital kerajaan, peneman tak dibenarkan. Semua kena buat sendiri dari mula masuk wad sehinggalah selamat lahirkan bayi. Jururawat akan bantu jika ibu ada masalah.

Oleh itu penting bagi ibu yang dah dekat due date, dah boleh buat persediaan rapi untuk memudahkan proses kelahiran dan semasa berada di wad untuk beberapa hari. Bagi memudahkan mommy, perkongsian Puan Izzah Hanusi ini sangat membantu.

Pengalamannya bersalin anak sulung ketika waktu pandemik Covid ini cukup lengkap. Semoga perkongsian ni membawa manfaat pada semua yang tengah menunggu hari.

CHECKLIST KEPERLUAN BABY & MOMMY

LABOUR ROOM :

Sepasang baju lengan Panjang
Botties, Mitten & Hat
1 Keping Pampers
1 Helai Barut
1 Helai Bedung

DAY 1 :

Baju Eyelet Lengan Pendek (Siang)
Baju Eyelet lengan Panjang (Malam)
Botties, Mitten, Hat
2 Helai Barut
6 Keping Pampers
Bedung (pakai yg LB)

Day 2 :

Baju Lengan pendek (Siang)
Baju lengan Panjang (Malam)
Botties, Mitten, Hat
2Helai barut
6keping pampers
Bedung

Extra (Jika Stay lama) :

Baju rompers
Baju lengan panjang
Botties, Mitten, Hat
2helai Barut
6keping pampers
Bedung

**Pampers baby kita bawa 1 pack besar untuk newborn. Risau kena tahan lama kat hospital. So mami & ibu boleh tambah kalau nak.

TOILETRIES BABY :

Mandian Baby
Minyak Angin
Baby Oil
Cotton Buds
Baby Wipes

LABOUR ROOM & WAD / DISCHARGE :

IKLAN

Tuala
2 Helai Kain Batik
Nursing Bra
Disposable Panties
Stokin
Instant Hijab
Al-Quran
Telekung
Minyak Angin (Frankincense Young Living – Hat ni wajib untuk mami & baby)
Maternity Pad
Baju Lengan Panjang (Discharge – kita tak buh dalam gambar)

**Pampers kita bawa 1 pack besar untuk newborn & maternity pad pun kita bawa lebih takut heavy flow. Sorry part tu segan nak tunjuk.

LABOUR ROOM & WAD :

Selipar Wad
Shampoo
Pencuci Muka
Travel Kit Toiletries
Wipes
Solcoseryl Jelly (Bagus katanya untuk sapu pada luka selepas bersalin)
Sikat

LABOUR ROOM & WAD :

Sweater
Buku Pink (WAJIB)
Kad Nikah
Flasks
Powerbank (Kat wad takde tempat nak charge ya)
USB Cable

DOKUMEN 

WAJIB bawak ke mana-mana sahaja bila DUE dah DEKAT. Ibarat macam nyawa la.

– Buku Pink
– Kad Nikah / Sijil Nikah
– IC / Kad Pengenalan (Malu nak tunjuk gambar zaman kurus)

– Keep counting pergerakan baby. Macam HUKM sarankan mami kira lebih dari 10kali gerakan baby

MAKANAN :

1. Biskut / Roti
2. Milo / Horlick (2-3 sachet)
3. Mug / Pinggan
5. Air Zam Zam & Kurma
6. Air Selusuh

– Cuba untuk makan selagi boleh makan untuk tambah tenaga.
**Gambar tu sebagai contoh je. Nanti boleh tambah lain kalau nak.

IKLAN

DOA & ZIKIR :

* Surah Yusuf – untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
* Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
* Surah Yaasin – untuk ketenangan hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
* Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin
* Surah Al-Hujurat , Al-Kauthar – untuk membanyakkan susu ibu
* Surah Nabi Yunus
* Ayat Kursi
* Ayat Ruqyah — untuk mengelakkan dari gangguan sihir @ makhluk halus
* Al-Fatihah- penerang hati dan menguatkan daya ingatan
* dan sebagainya.

👇👇👇

1. Zikir (untuk mudahkan bersalin)
“Ya Khaliq”, “Ya Baari’, “Ya Musawwir” , sebanyak 21 kali dan hembuskan ke dalam air.

2. Zikir (untuk memperbanyakkan susu ibu)
“Ya Matin” sebanyak 70 kali dan hembuskan ke dalam air.

3. Doa Semasa Hamil –

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah, rupakanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Mu dan kepada rasul Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, permudahkanlah urusan aku dan anak dalam kandungan ku semasa hari kelahiran nanti Ya Allah.

Ya Allah, jadikanlah anak kami sebagai penyeri hidup kami, jadikanlah anak ini sebagai penyejuk hati kami dan jadikanlah anak ini sebagai asbab untuk kami semakin bertaqwa kepadaMu dan sebagai asbab untuk kami sekeluarga ke Syurga Firdaus Mu Ya Allah.

Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.

IKLAN

Ya Allah, kuatkan dan tabahkanlah hati ku dan anak ini untuk menghadapi ujian Mu. Kasihanilah kami Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

. اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن

Doa untuk menyelesaikan sebarang masalah. Doa ni mak mertua kita tulis dan WhatsApp sendiri masa admit kat wad haritu. Terharu sangat. Terima kasih mak. Sayang mak.

Surah Ghafir Ayat 44

فَسَتَذْكُرُونَ مَآ أَقُولُ لَكُمْ ۚ وَأُفَوِّضُ أَمْرِىٓ إِلَى ٱللَّهِ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ بَصِيرٌۢ بِٱلْعِبَادِ

Arab-Latin: Fasatażkurụna mā aqụlu lakum, wa ufawwiḍu amrī ilallāh, innallāha baṣīrum bil-‘ibād

Terjemahan : “Kelak kamu akan ingat kepada apa yang kukatakan kepada kamu. Dan aku menyerahkan urusanku kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Melihat akan hamba-hambaNya.”

Bag mami & bag baby. Kalau ikutkan hati, nak je bawa luggage, tapi macam over pulak.

Kita standby breast pump, takut tak boleh room in dengan baby sebab covid kan. Spectra 9 Plus ni ringan. Macam powerbank. Senang nak letak dalam bag. Dua machine yang lain tu, machine untuk check BP & check BSP. Memandangkan kita GDM On Diet, memang sentiasa kena bawa usung benda ni.

So mommy & ibu, ni optional tau. Nak bawa ke tak, terpulang. Kita jenis particularly sikit. Semua kalau boleh nak angkut sekali.

Kredit: Izzah Hanusi

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!