Anak susah nak tidur malam? Kdang-kadang kita marah anak sebab tak nak tidur, tapi rupa-rupanya walaupun dah mencuba, mata tetap susah nak terlelap. Sebagai parents, ada beberapa perkara yang boleh kita buat untuk bantu anak mudah tidur.

Sebenarnya untuk buat anak mudah terlelap dan tidurnya juga berkualiti, kita juga memainkan peranan yang sangat penting. Menurut Dr. Ahmad Luqman Bukhari, kadang-kadang parents terlepas pandang satu perkara yang buat anak susah untuk tidur.

Doktor Kongsi Rahsia Anak Senang Tidur, Asalkan Jangan Buat 1 Benda Ni. Tak Payah Marah-Marah!

Melalui video yang dikongsikan di Facebooknya, Dr. Luqman telah menyenaraikan lima perkara yang boleh dibuat untuk bantu anak tidur;

1. Peluklah tubuhnya terlebih dulu
Emosi yang stabil membuatkan anak lebih tenang dan selesa untuk melelapkan mata. Kasih sayang yang kita tunjukkan pada anak melalui pelukan dapat memberikan ketenangan pada mereka. Fikiran yang ‘ringan’ tanpa sebarang beban emosi akan membuatkan tubuh anak relaks dan mudah mengantuk.

2. Usap ubun-ubunnya
Salah satu cara untuk menunjukkan kita sentiasa peka dengan emosi anak adalah dengan mengusap ubun-ubunnya. Sambil diusap, sebutkan perkara yang baik-baik atau bacakan doa khusus untuk anak.

IKLAN
Doktor Kongsi Rahsia Anak Senang Tidur, Asalkan Jangan Buat 1 Benda Ni. Tak Payah Marah-Marah!
Sumber foto: www.freepik.com

3. Malapkan lampu di tempat tidurnya
Suasana malap dapat membantu anak lebih selesa dan sebenarnya ia memberi signal kepada otak untuk menjadi lebih relaks dan mudah rasa mengantuk. Sebelum masuk tidur, malapkan lampu bilik (pilih cahaya lampu warna kuning) untuk menggalakkn tubuh rasa bersedia untuk tidur.

Doktor Kongsi Rahsia Anak Senang Tidur, Asalkan Jangan Buat 1 Benda Ni. Tak Payah Marah-Marah!
Sumber foto: www.freepik.com

4. Ceritakan kisah Para Nabi dan orang soleh atau kisah orang-orang berjaya
Bukan saja ia dapat menambah pengetahuan anak tentang sesebuah kisah yang baik tetapi menjadi inspirasi kepada mereka untuk menjadi individu yang positif. Bercerita pada anak membuatkan mereka leka dan mudah rasa mengantuk.

Salah satu terapi terbaik adalah perdengarkan bacaan doa atau ayat Al-Quran ke telinga anak untuk tidur yang lebih lena dan dapat membantu melindungi mereka dari anasir jahat.

Baca Juga:

IKLAN

“Sabar Ya, Fasa Rumah Bersepah Sekejap Je.” Ibu Ni Kongsi Manfaat Bila Anak ‘Rajin’ Kemas Rumah

“Jadi Ibu Lebih Banyak Menangis Dari Ketawa.” Ramai ‘Relate’ Tengok Video Nourul Dalam Kereta

Air Mata Jadi Bukti. Rindu Arwah Ayah, Diam-Diam Adik Ni Menangis Tengok Video Lama

IKLAN

5. Elakkan anak bermain gajet atau menonton TV, dua jam sebelum masuk tidur
Jika dibenarkan dikhuatiri blue light dari gajet atau skrin TV membuatkan anak tidak lena dan susah tidur.

Kasihan anak, kurang tidur maksudnya tak cukup rehat. Ia bukanlah sesuatu yang bagus untuk memastikan kesihatan anak sentiasa berada di tahap yang terbaik. Jika sebelum ini anak susah tidur, mungkin parents boleh cuba beberapa tip yang dikongsikan oleh doktor ini untuk bantu mereka mudah melelapkan mata.

Jangan panik! Jom, belajar cara handle situasi cemas. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/stay-safe/

Doktor Kongsi Rahsia Anak Senang Tidur, Asalkan Jangan Buat 1 Benda Ni. Tak Payah Marah-Marah!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI