Diabetes semasa hamil atau biasanya dipanggil sebagai Gestational Diabetes Mellitus (GDM) merupakan satu keadaan serius yang berlaku kepada wanita hamil yang sebelum ini tidak menghidap diabetes, tetapi kini mempunyai paras glukosa darah yang lebih tinggi dari paras mereka yang hamil normal.

GDM biasanya dikesan selepas minggu ke 24 kehamilan dan berlaku kepada 1-14% peratus wanita hamil setiap tahun. Jika tidak dirawat, GDM boleh menyebabkan komplikasi yang serius kepada ibu dan bayi yang di kandung.

Elak Makan Seafood Yang Mengandungi Parasit, Boleh Mengurangkan Kadar Kencing Manis Semasa Kehamilan!
Sumber foto: https://www.freepik.com/free-photo/portrait-young-adult-asian-pregnant-woman-touching-her-belly-with-love-home_26967506.htm#query=ibu%20mengandung&position=15&from_view=search&track=ais

Sesiapa sahaja boleh mengalami GDM semasa kehamilan. Pesakit yang sememangnya menghidapi diabetes berisiko tinggi menghidap GDM. Namun, wanita boleh menghidap GDM tanpa sebarang penyakit diabetes sebelumnya.

IKLAN

Menurut farmasialarif, terdapat beberapa makanan yang harus dielak oleh ibu mengandung yang menghidap GDM. Jom lihat video yang dikongsikan di Instgram.

IKLAN

IKLAN

Dengan mematuhi garis panduan yang dijelaskan di atas, anda mempunyai peluang yang baik untuk bersalin normal dan melahirkan bayi yang sihat walaupun menghidap GDM. Yang penting, sentiasa berbincang dengan pasukan penjaga kesihatan anda bagi mencapai matlamat.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI