Ramai yang tahu tahap kecerdasan bayi sudah mula boleh dibentuk sebelum dia lahir. Faktanya, daripada keseluruhan organ janin, bahagian otaknya paling berpengaruh terhadap apa jua tindakan ibu, terutamanya yang melibatkan pemakanan. Atas sebab itulah, ibu hamil sangat perlu menjaga setiap apa yang dimakan.

Selain daripada aspek pemakanan, perkara-perkara lain pun perlu dititikberatkan. Antara langkah yang boleh menjadikan bayi bijak sejak dalam kandungan adalah seperti berikut.

Elakkan persekitaran berbahaya

Jika anda bekerja terutamanya di kilang pembuatan produk tertentu, pastikan diri terdedah kepada bahan kimia dan radiasi. Pendedahan ini boleh memberi kesan perkembangan sel otak bayi di dalam kandungan.

Bersukan ringan

Penyelidikan menunjukkan bahawa aktiviti sukan yang ringan dan sesuai untuk wanita hamil seperti berenang dan berjalan kaki, memberi manfaat pada perkembangan otak janin. Untuk membolehkan bayi anda cerdas, rajin-rajinlah berolahraga selama 30 minit. Tiga kali seminggu sudah mencukupi terutamanya pada waktu cuti hujung minggu.

Jangan mengambil ubat yang tidak perlu

IKLAN

Beberapa ubat umum seperti parasetamol dan ibuprofen selamat diambil oleh ibu hamil. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sakit, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa juga jenis ubat pun.

Jangan merokok atau mendedahkan diri kepada asap rokok

Amalan merokok boleh membataskan aliran darah ke otak janin yang sedang berkembang. Oleh sebab itu, anda perlu minta suami tidak merokok apabila bersama anda. Malah, ada baiknya jika anda mengambil kesempatan sewaktu hamil ini, untuk membantu suami berhenti merokok untuk selama-lamanya.

Sentiasa perhatikan tekanan darah anda

IKLAN

Jika tekanan darah anda terlalu tinggi, aliran darah kepada bayi melalui plasenta boleh terhalang. Untuk menghindari masalah sebegini, sentiasa jaga pemakanan dan banyakkan bersenam ringan. Jadi, kini anda tahulah sebab mengapa setiap kali pemeriksaan antenatal dijalani, tekanan darah perlu diambil. Semua ini dilakukan semata-mata mahu memantau tekanan darah anda.

Ambil asid folik

Kekurangan asid folik atau vitamin B9 sangat berhubung rapat dengan kesan pelbagai jenis penyakit serius, masalah hiperaktif dan pertumbuhan lainnya kepada anak dalam kandungan. Jadi, ikut saranan doktor untuk mengambil asid folik 400mcg setiap hari bagi membekalkan anda kebaikan asid folak demi menjaga perkembangan otak bayi.

IKLAN

Ambil suplemen minyak ikan

Seperti mana anda disarankan mengambil  kalsium bagi memenuhi keperluan tulang, omega -3,  DHA, EPA pun sama penting untuk diambil. Ia sangat diperlukan untuk menyokong perkembangan otak bayi. Jadi, jangan lupa untuk ambil suplemen minyak ikan kerana ramai ibu sering mengabaikan pengambilan lemak sihat ini.

Berehat

Ibu yang kerap mengalami masalah tekanan berpanjangan akan menyebabkan sistem imun bayi menjadi lemah. Selain itu, anda perlu tahu tahap hormon stress ibu boleh memasuki jaringan sisten otak bayi. Sudah tentu hal ini boleh mengganggu perkembangan otak bayi.

 ‘Berjemur’ di pagi hari

Kecacatan mental di kalangan bayi sering dikaitkan dengan kurangnya pengambilan vitamin D sepanjang tempoh kehamilan. Sebagai contoh, di negara empat musim, bayi yang lahir pada musim dingin didapati lebih berisiko untuk menderita skizofrenia pada masa akan datang.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI