Bila anak dah masuk umur 7 bulan, anak dah bersedia untuk makan makanan jejari ataupun finger food. Tambah pula si manja nak tumbuh gigi jadi apa kata mama buatkan teething biscuit untuk anak. Ikuti resipi mudah ini, hanya guna 4 bahan sahaja.

Disebabkan kurma masih banyak masa Ramadan bawak ke Syawal, sampai habis Syawal,🤣 maka terjadilah teething biscuit 🍪 Masa Aysar 8m, dia belum ada gigi lagi, biskut ni cair di mulut taw.

4 bahan je… siap!

IKLAN

*Resipi Teething Biskut 7-8months+*

👉Tepung tanpa peluntur 1 cawan (Nor pakai Faiza)
👉Tepung jagung (1/2 cawan)
👉Kurma (steam dan blend dulu bagi halus) (10-15 biji)
👉 unsalted butter separuh (Nor pakai anchor)

IKLAN

Cara-cara;

Mix je semua bahan satu persatu. Tepung gandum,tepung jagung dan butter. (Uli macam nak buat kuih raya tu)

tips: Kurma kena steam ,then blend dulu bagi lembut. Kalau tak, jadi keras,melekat dan tekstur agak kasar.

IKLAN

😚 Kalau tak blend, sanggup ke korang hancurkan pakai jaru jemari halus u olls? hew hew

😚👉BAKAR SUHU 150• , 10-15 minit
kita yang dewasa pon boleh try, tak yah kunyah pakai gigi.. lembut sangat.. hew hew.. 😚

Kredit: Nor Alias

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)