Normal untuk anak-anak sedu, apatah lagi jika masih bayi. Memang sering berlaku. Kalau anak yang sudah besar, kita akan berikan mereka air kosong untuk diminum. Tapi bagaimana jika bayi yang tersedu, apa patut kita buat? Kalau mengikut kata orang lama, anak yang sedu akan berhenti jika kita letakkan cebisan kertas pada dahi mereka. Eh, betul ke?

Artikel Menarik: [Kalau Anak Sedang Tantrum, Ibu Ayah Jangan Tantrum Juga. Cara Ini Kurang Tepat!]

Sebenarnya ada sebab mengapa sedu terjadi pada bayi. Ketahuilah bahawa perkara ini normal dan tidak perlu menjadi sesuatu yang membimbangkan.

KAWAL PERNAFASAN

SEDU ADALAH SESUATU YANG SERING TERJADI DALAM KALANGAN BAYI DAN IA ADALAH NORMAL. KEADAAN INI BIASANYA AKAN BERLAKU DALAM TEMPOH LAPAN MINIT SETIAP KALI TERSEDU. MENURUT PENYELIDIK, SEDU YANG BERLAKU SEBENARNYA UMPAMA SATU LATIHAN BAGI BAYI UNTUK MENGAWAL PERNAFASAN MEREKA.

Sebuah kajian oleh University College London yang melibatkan 217 orang bayi. 13 daripada mereka didapati mengalami sedu berterusan jadi dipasangkan elektrod pada kepala mereka. Ini bagi membolehkan bayi-bayi ini mengenal pasti gelombang otang penting yang tercetus setiap kali ia berlaku.

Artikel Menarik: [Biasakan Anak Tidur Awal, Mood Pun Makin Positif & Ceria, Senang Kerja Ibu!]

IKLAN


Menurut Dr Lorenzo Fabrizi yang merupakan peneraju penyelidikan ini, ia bermula dengan pengalaman apabila melihat isterinya risau ketika anak mereka tersedu yang telah mencetuskan idea untuk membuat kajian ini. Dr Fabrizi merasakan kebanyakan ibu bapa pasti risau apabila bayi mereka tersedu. Bagi orang dewasa, sedu mungkin mengganggu tetapi tidak bagi bayi.

SEDU BERLAKU KERANA IA MEMPUNYAI TUJUAN TERTENTU. KETIKA TERSEDU, IA MEMBANTU OTAK BAYI UNTUK BELAJAR MENGAWAL OTOT PERNAFASAN SUPAYA PROSES BERNAFAS BOLEH DILAKUKAN SECARA SUKARELA DENGAN MENGGERAKKAN DIAFRAGMA KE ATAS DAN KE BAWAH.

Untuk pengetahuan anda, sebenarnya bayi sudah mula tersedu ketika di dalam rahim pada usia sembilan minggu kehamilan. Bayi yang lahir secara pramatang pula mungkin akan mengambil masa lebih kurang 15 minit sehari hanya untuk tersedu.

Artikel Menarik: [Gigi Susu Anak Perlu Dicabut Jika Gigi Kekal Sudah Tumbuh Di Belakang!]

IKLAN

TAK SAMA CARA

Bagi orang dewasa, untuk mengawal pernafasan mungkin kita boleh menyelam di dalam air. Ini diakui sendiri oleh pengarang utama kajian yang telah diterbitkan dalam jurnal Clinical Neurophysiology, Kimberly Whitehead.

IKLAN

Tambahnya lagi, orang dewasa juga belajar untuk mengawal dan memperlahankan pernafasan untuk bertenang sekiranya berdepan dengan situasi mencemaskan atau ketika jantung berdegup kencang seperti selepas berlari atau berada dalam kegelisahan.

Benar jika bayi tersedu mungkin akan menyebabkan ibu bapa sedikit risau. Ia bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan tetapi sekiranya bayi anda tersedu untuk masa yang lama, bawalah mereka untuk mendapatkan pemeriksaan daripada doktor yang bertauliah.

Nak tukar botol susu anak, boleh klik SINI

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Sumber: Hello Doktor