Jika paras hemoglobin (HB) rendah atau kurang sel darah merah, keadaan ini boleh mengakibatkan anemia. Anemia ialah apabila hemoglobin (HB) atau nama sainsnya sel darah merah berada pada paras bawah normal. Anemia memberi kesan buruk pada otak.

Tekanan aliran darah naik mendadak untuk pam ke dalam otak. Apabila dipam mengejut, ia akan menyebabkan hilang keseimbangan. Aliran ke cerebral cortex berkurang mak terjadilah radang pada neuron. Situasi ini boleh mengakibatkan penurunan fungsi kognitif (demensia).

HB Rendah, Ibu Hamil Elok Makan Makanan Ini Untuk Naikkan Ke Tahap Normal

Siapa yang berisiko mengalami anemia? Anemia mudah menyerang wanita. Bagaimanapun kaum lelaki juga tidak terkecuali. Namun ia lebih berisiko tinggi dalam kalangan wanita.

Kira-kira separuh wanita mengandung menghidap anemia. Nak elak anemia, paras hemoglobin tidak boleh rendah pada 11.5 G/DL. Jika paras hemoglobin rendah ia boleh merisikokan kelahirannya bayi pramatang, kurang berat, pucat dan kuning.

Anemia pada ibu hamil juga boleh mengakibatkan depresi terutama selepas bersalin. Kitaran tidur yang terganggu juga boleh menjadi penyumbang kepada masalah ‘uterine atony.’

Mengikut kajian dalam StatPearls pada tahun 2021:

“Selepas melahirkan, tanpa pengecutan uterus arteri spiral akan mengalami pendarahan yang menyebabkan postpartum hemorrhage.”

HB Rendah, Ibu Hamil Elok Makan Makanan Ini Untuk Naikkan Ke Tahap Normal

Pernah dengar, bahasa mudahnya rahim lambat kecut. Perut menjadi besar. Keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan dan sakit berterusan pada rahim.

IKLAN

Apa punca utama anemia?

Kurangnya zat besi. Zat besi merupakan bahan utama yang membentuk sel darah merah. Tugas lain zat besi banyak antaranya ialah mencegah jangkitan dan membaiki kualiti tidur.

Apa yang bantu zat besi diserap badan dengan lebih banyak? Vitamin C.

Apa yang menghalang zat besi daripada diserap oleh badan? Teh, susu dan kopi. Mungkin boleh ingat semula banyak mana ambil tiga ini.

HB Rendah, Ibu Hamil Elok Makan Makanan Ini Untuk Naikkan Ke Tahap Normal

Ini tip untuk cegah anemia melalui snek kekacang pistachio.

IKLAN

HB Rendah, Ibu Hamil Elok Makan Makanan Ini Untuk Naikkan Ke Tahap Normal

Tahukah anda bahawa pistachio ada jumlah zat besi paling tinggi dalam kalangan kacang? Dijuluki sebagai ‘kacang mesra ibu hamil.’

Kacang pistachio memiliki empat kali ganda lebih tinggi berbanding badam, gajus dan kacang Brazil. Ia mengandungi vitamin B6. Pistachio membantu badan menghasilkan sel darah merah sihat. Memang bagus pistachio ini.

Ramai yang salah anggap punca letih, kerap pening, kaki tangan sejuk sebagai tanda kerja kuat atau kurang tidur. Mahukan kepastian? Buatlah pemeriksaan kesihatan.

IKLAN

Kurang vitamin B12 dan asid folik juga antara punca anemia. Kesannya, tangan dan kaki rasa kebas kesemutan. Badan kurang keseimbangan. Mudah pitam.

Maka sebab itulah penting untuk ibu hamil menjaga diet ketika tempoh kandungan. Ia bertujuan untuk menaikkan paras hemoglobin pada tahap normal.

Kredit: Dr Rizal Abu Bakar

Artikel berkaitan: HB Rendah Masa Hamil Boleh Sebabkan Kematian Bayi & Ibu Boleh Alami Jantung Lemah/Rosak

Hamil Hb Rendah Sangat, Berdiri Cuci Pinggan Pun Penat. Rupanya Ibu Pembawa Talasemia

Doktor Beritahu 8 Komplikasi Boleh Berlaku Kalau Hb Rendah. Anak Pramatang & Risiko Pendarahan Sangat Tinggi

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI