Zakat adalah kewajipan kepada semua pemilik harta yang beragama Islam. Mama papa juga tidak terkecuali berdasarkan syarat pemilikan harta secara sah sepanjang haulnya.

Hikmah berzakat mampu membuang sifat kedekut dan unsur-unsur bakhil. Hakikat ini dapat dirasakan oleh pengeluar zakat dan dia juga menyedari bahawa zakat itu lebih ketara kepada penambahan harta daripada menguranginya. Malah diberikan pelbagai ganjaran oleh Allah dalam pelbagai bentuk dan cara.

Menunaikannya dengan niat kerana Allah, mama dan papa bukan sahaja memperolehi ganjaran di dunia, malah di akhirat. Terdapat pelbagai jenis zakat selain zakat fitrah. Antaranya ialah zakat pendapatan, zakat perniagaan, zakat wang simpanan, zakat pelaburan, zakat KWSP, zakat emas dan perak serta zakat takaful

KINI SEMUA CAWANGAN ZAKAT SELANGOR DIBUKA 7 HARI SEMINGGU SEPANJANG BULAN DISEMBER 2018

Bagi memudahkan urusan anda, semua 27 cawangan Zakat Selangor dibuka tujuh hari seminggu termasuk pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum sepanjang bulan Disember ini.

IKLAN

Waktu operasi seluruh cawangan bermula jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang pada hari bekerja. Pada hari Sabtu dan Ahad serta cuti umum, cawangan Zakat Selangor dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 3.00 petang. Waktu operasi turut dilanjutkan sehingga jam 8 malam bermula 28 hingga 31 Disember.

MEMUDAHKAN PEMBAYARAN

Inisiatif itu diambil bagi memudahkan orang ramai menunaikan zakat mereka sebelum berakhir tahun 2018. Selain taksiran zakat harta, orang ramai boleh mendapatkan perkhidmatan runding cara zakat, bayaran zakat serta melaksanakan urusan permohonan agihan zakat.

IKLAN

Hikmah Tunai Zakat, Ganjarannya Boleh Datang Pelbagai Bentuk. Anak Soleh & Keluarga Harmoni Tidak Mustahil Dicapai

KEMUDAHAN PEMBAYARAN GUNA KAD KREDIT & DEBIT

IKLAN

Cawangan Zakat Selangor turut menyediakan perkhidmatan pembayaran zakat menerusi kad kredit Islamik dan kad debit.

Lebih menarik, semua pengeluar zakat melalui 27 Cawangan Zakat Selangor ini berpeluang memenangi hadiah istimewa melalui e-cabutan iaitu sebuah tablet, sebuah telefon pintar dan hadiah sagu hati iaitu kad Touch & Go. Peluang ini hanya dibuka di bulan Disember ini sahaja.

Mama papa, ambil peluang menunaikan zakat sebelum 31 Disember untuk layak rebat cukai pendapatan.

Hikmah Tunai Zakat, Ganjarannya Boleh Datang Pelbagai Bentuk. Anak Soleh & Keluarga Harmoni Tidak Mustahil Dicapai

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI