Mempunyai wang ringgit, ada pangkat, harta benda dan cahaya mata yang cemerlang bukanlah pengukur sebuah kebahagiaan dalam diri setiap individu.

Bahagia atau gembiranya seseorang individu itu bukanlah bersandar pada kemewahan semata-mata. Apa guna semua kemewahan sekiranya hati tidak tenang? Kebahagiaan itu sebenarnya terletak pada diri sendiri dan hati kerana hanya diri yang dapat menentukan hala tuju kehidupan sama ada untuk mengecapi kebahagiaan atau kemewahan.

Tubuh kita boleh rasa happy dengan 4 hormon ni:

1. OXYTOCIN (Love Hormones): Caranya senang je. Peluk cium ibu ayah, isteri dan anak-anak selalu. Ni semua akan produce Oxytocin. Selain itu, bantu orang susah, charity work pun boleh merembeskan hormon ni.

2. DOPAMINE (Reward Hormones): Cara nak dapat hormon ni, kita kena setkan goal hidup kita. Then commit betul2 to achieve that goals. Kita akan rasa macam happy sangat bila kita capai goal ni. Sebab tu kenapa orang berjaya semakin berjaya, sebab dia dah ketagih dengan kejayaan pertama, dia nak kejayaan kedua pula, dah dapat yang kedua, dia nak kejayaan yang seterusnya. Perkara ni tak salah, sangat bagus, cuma jangan salah cara je. Ada orang dia ambil dadah, ni bahaya kat diri. Macam tu juga kalau tak diikat dengan iman lama-lama hidup kita akan hanyut dengan dunia. So balance kan dunia dan akhirat.

IKLAN

3. SEROTONIN (The Will Power Hormones)
Ini perlukan keazaman yang tinggi. Contoh, lawan rasa mengantuk untuk bangun tahajjud. Mula-mula memang rasa susah sangat, tapi kalau kita lawan rasa mengantuk tu & boleh tahajjud, kita akan rasa amazing sangat!

Selain dari tu, kalau nak buat sesuatu buat sampai habis. Bila kita berjaya buat sampai habis kita akan rasa macam nak melompat, nak bagitau kat semua orang yang kita ni bahagia sangat.

Contoh setkan esok aku bangun pagi aku nak kemas rumah. Mula-mula rasa macam malas sangat, tapi cuba lawan sifat malas tu. Once bila kita berjaya kemas rumah, sepanjang hari tu terasa macam best sangat. Tak percaya cubalah buat.

ARTIKEL MENARIK [Ibu Garang Dengan Anak Sebab Sayang. Niatnya Satu Nak Bentuk Anak Jadi Orang]

4. ENDORPHINES (Calm Hormones): Yang ni caranya kita kena setkan masa tertentu untuk rasa tenang. Waktu tahajud adalah waktu yang sebenarnya endorphin akan banyak produce. Sebab tu orang yang rajin tahajud, orang ni bila dengar dia cakap senang sangat untuk kita terima. Sebab dia ada aura yang sangat amazing you know. Selain dari tu juga, sesekali kena tinggalkan phone ke tepi, jangan sentuh, dan fokus baca Quran, baca buku agama. Ini juga akan bantu produce endorphin secara semulajadi dalam tubuh kita.

Sebenarnya tubuh kita ni sangat powerful Allah dah ciptakan untuk kita. Tinggal lagi kita tak tau nak gunakannya. So manfaatkan nikmat yang Allah bagi kat kita ni.

Sayangi orang sekeliling kita

Hassan Adli
Ustaz KRT

Sumber: FB Imam Muda Hassan