Tentu ramai ibu bapa tertanya-tanya kenapa tadika atau taska anak kena tutup 10 hari jika ada berlaku wabak HFMD.

Ramai ibu bapa merungut kerana terpaksa mengambil cuti yang lama untuk menjaga anak masing-masing.

Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut (HFMD) yang semakin tular kebelakangan ini sehingga Kementerian Kesihatan Malaysia mengesahkan ada kematian kanak-kanak berusia 2 tahun 5 bulan di Sarawak.

Penjelasan daripada Root of Science ini mungkin dapat memberi sedikit gambaran tentang hal tersebut.

Penyakit ini disebabkan jangkitan virus iaitu virus coxsackie dan juga enterovirus. Selalunya pesakit ini akan mengalami demam ringan yang diikuti dengan ruam pada tangan, kaki serta di sekitar mulut. Di dalam mulut pula akan terdapat banyak ulser yang membuatkan seseorang kanak-kanak itu tidak mahu makan.

Ini Sebabnya Kenapa Tadika Kena Tutup 10 Hari Jika Ada Wabak HFMD

IKLAN

Masa inkubasi untuk virus ini adalah 3 hingga 5 hari. Maksudnya jika seseorang itu terdedah kepada virus ini, ia mengambil masa 3 – 5 hari untuk simptom HFMD itu datang.

Bagi pesakit yang dijangkiti virus enterovirus pula mungkin akan mengalami simptom muntah dan cirit-birit membuatkan kanak-kanak tersebut lebih mudah mendapat dehidrasi (Kekurangan air) yang boleh menyebabkan kematian.

Bahkan mereka yang dijangkiti penyakit ini mungkin boleh menyebabkan komplikasi yang lain seperti meningoencephalitis (Jangkitan kuman di otak dan selaput otak) dan myocarditis(Keradangan otot jantung). Kedua-dua perkara ini boleh menyebabkan kematian walaupun ia jarang berlaku

Kenapa perlu tutup Taska?

Ini Sebabnya Kenapa Tadika Kena Tutup 10 Hari Jika Ada Wabak HFMD
Gambar hiasan

Bahagian ini saya kena jelaskan betul-betul agar ibu bapa di luar sana berlapang dada jika pihak pejabat kesihatan datang ke tadika anak anda dan membuat keputusan untuk menutupnya selama 10 hari.

IKLAN

Sebelum itu tuan-tuan, puan-puan semua kena faham definisi wabak bagi penyakit HFMD. Sesuatu taska itu akan dikatakan mempunyai wabak HFMD jika dia mempunyai dua kes HFMD atau lebih yang berlaku dalam satu Masa inkubasi yang sama. (Boleh baca di atas maksud ‘Masa Inkubasi’)

Contoh, jika hari ini seorang kena HFMD. Lepas dari 3 hari kanak-kanak lain dalam taska yang sama kena HFMD. Maka, Taska tersebut diisytiharkan mempunyai wabak HFMD dan akan ditutup selama 10 hari. Dalam 10 hari penutupan tersebut, pihak taska akan diminta untuk membersihkan taska mereka termasuk permainan dan perkakasan yang mereka guna dalam taska

Kenapa kena tutup selama 10 hari?

IKLAN

Untuk memberhentikan sesuatu wabak, kita perlu memutuskan rantaian jangkitan kuman. Di sini kita menyatakan bahawa taska adalah tempat jangkitan tersebut berlaku. Jadi kita akan ambil 2 waktu masa inkubasi(5 hari + 5 hari) iaitu selama 10 hari untuk memutuskan jangkitan.

Mana-mana kanak-kanak yang menunjukkan simptom HFMD perlu dibawa ke klinik untuk mendapatkan rawatan.

Ini Sebabnya Kenapa Tadika Kena Tutup 10 Hari Jika Ada Wabak HFMD
Gambar hiasan

Setelah 10 hari, kita menganggap semua kanak-kanak telah melepasi masa inkubasi. Mereka yang dijangkiti HFMD akan dapat dikesan. Mereka yang tidak dijangkiti penyakit ini sudah tentu bebas daripada jangkitan tersebut.

Dengan itu rantaian penyakit berjangkit ini dapat diputuskan, kanak-kanak lain di dalam taska tersebut tidak akan dijangkiti dan penyakit HFMD dapat dikurang. Jika penyakit HFMD dapat dikurang, maka komplikasi yang saya nyatakan di atas juga dapat dikurangkan

Oleh itu, kerjasama pengusaha taska dan juga ibubapa memainkan peranan penting untuk menurunkan kes HFMD di negara kita.

Sumber: Root of Science

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI