Jangan terlalu show off kebahagiaan bersama pasangan kalian di media sosial. Sekali sekala itu biasalah. Terlalu kerap sangat tidak baik sebenarnya.

“Arghhh, pasangan aku, lantak aku lah. Peduli apa orang nak kata apa pun.” Celah si Mamat.

Ye betul tu keluarga deme. Memanglah boleh nak buat apa pun. Ikut deme lah. Cuma nak saling peringat sesama kita je ni. Kalau terlalu kerap sangat tayang kebahagiaan kita macam pergi dinner berdua, pergi check in hotel, pergi honeymoon lagi, beli teddy bear, beli emas, semua benda duk tayang dan hampir setiap hari. Bimbang ada hati yang mula berasa dengki.

Gambar Hiasan

Manusia sekarang ramai gila. Depa ni tak kenal pun boleh bergaduh dan berdengki. Kalau bergaduh dan berdengki kat komen takdelah kisah mana. Bimbang sampai bomoh membomoh. Tu yang tak tahan tu.

Sebab itu nak kongsi kebahagiaan pun biarlah berpada-pada. Sekali sekali is still relevant.
Lagi baik tak payah kongsi pun sebenarnya. Cukuplah kita bahagia bersama pasangan dan keluarga kita. Bahagia bukan untuk ditayang pada orang. Ianya untuk disyukuri.

Hidup bukan nak pasal impress orang. Just nak hidup tenang bersama pasangan dan keluarga. Media sosial ni mudah sangat tercalit dengan fitnah. Lebih baik berhati-hati.

Lagi satu, baru ni aku ada baca satu posting berkaitan ada orang hantar gambar perempuan berniqab dengan titisan air mani tercalit pada gambar tersebut.

IKLAN
Gambar Hiasan

Korang rasa apa lelaki tu buat ye. Gila kan manusia sekarang ni. Haaaa, itu gambar perempuan pakai niqab. Dia ambil kat media sosial, dia print dan lepas tu buat kerja gila.

Cuba bayangkan kalau gambar yang tak berniqab pulak. Dia buat kerja gila tu sambil bayangkan wajah korang. Minta jauh lah.

Tapi tulah. Bukan kita boleh kawal perangai orang. Sebaiknya cubalah elakkan duk share gambar korang kat media sosial ni ye. Banyak buruk dari baik sebenarnya. Zaman sekarang manusia semakin gila. Itu tak masuk jenis yang main bomoh-bomoh lagi. Buatnya dia berkenan tengok gambar kemudian mula lah guna cara kotor.

Wana’uzubillahiminzalik. Semoga Allah lindungi kita semua. Berhati-hati ye duhai wanita-wanita sekalian. Pesan pada ahli keluarga masing-masing.

IKLAN

Selain dari tu juga ada satu lagi perkara yang perlu kita bimbang iaitu berkenaan penyakit Ain. Berhati-hati lah ye.

Kredit: Zulfikarullah Ren

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)