Bagi anda yang gemar kek dan suka mencuba resipi baru, apa kata kali ni cuba buat kek yang mudah tapi rasanya sangat premium. Bukan kita je suka, anak-anak kecil pun mesti suka sebab berasaskan butter dan cheese.

Walaupun makan berulang kali, kek ni tak muak dan sedap. Anda yang pertama kali buat pun mesti boleh kerana stepnya sangat mudah dan bahan nak sediakan pun ringkas. Tak perlu yang mahal-mahal.

Menariknya kek ini teksturnya sangat gebu dan lembut je. Nak suap pada anak kecil pun boleh sebab rasanya tak manis sangat.

Ini resipi yang dikongsikan oleh Puan Nor Azliza Mohamed untuk anda yang nak buat minum petang sambil layan anak-anak atau tengok TV.

Jom jom minum petang sama-sama..mommy buat kek butter cheese sbb nk perabis secoit cheese dlm fridge tu. Soo fluffy cottonny tasty uolls, very simple yet super nice giteww.

IKLAN

BUTTER CHEESE CAKE 

3/4 cawan butter
1/2 @ 125g dari pack 250g cream cheese
1 cawan gula castor
5 biji telur (A)
2 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu kecil garam
2 cawan tepung gandum } ayak
1 + 1/2 sk baking powder } sekali

Cara-cara membuatnya:

– Mix butter + cheese hingga kembang..

– Masukkan gula sedikit demi sedikit, mix hingga putih creamy …

– Masukkan esen vanilla + garam..

– Masukkan telur sebiji demi sebiji, mix lagi hingga gebu..

– Masukkan tepung sedikit demi sedikit, mix sebati..

– Bake 160°c 45- 1 jam @ sehingga masak..

* sis guna loyang bulat 8″, just nice ! Happy baking lovelies

Kredit: Nor Azliza Mohamed

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)