Bayi lelaki berusia empat bulan meninggal dunia dipercayai tersedak susu ketika berada di rumah pengasuh di Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru, semalam.

Dimaklumkan Pengasuh, Anaknya Tidak Sedarkan Diri

Bapa mangsa, Muhd Hafez Mohamad, 32 berkata, ketika kejadian dia sedang bekerja, dan sebaik dimaklumkan pengasuh kira-kira 2.30 petang yang anaknya, Harraz tidak sedarkan diri, dia bergegas ke rumah pengasuh dengan menunggang motosikal.

Menurutnya, sebaik tiba didapati anak lelakinya dalam keadaan terbaring dan tidak sedarkan diri serta sudah kebiruan.

Terus Bawa Anak Ke Klinik Kesihatan

“Saya terus meletak anak di bahu kiri dan memecut motosikal ke Klinik Kesihatan Kampung Melayu Majidee, sejauh tiga kilometer (km), walaupun ketika itu terdetik di hati anak sudah meninggal dunia.

“Ketika di klinik, anak diberi bantuan kecemasan melalui teknik bantuan pernafasan (CPR), namun tiada respon diterima.

IKLAN

Ketika Badanya Ditepuk Pegawai Perubatan, Keluar Sedikit Darah Dari Mulut Bayi

“Ketika badannya ditepuk pegawai perubatan, keluar sikit darah dari mulut arwah sebelum dimaklumkan ia berpunca akibat tersedak susu,” katanya ketika ditemui menuntut jenazah anaknya di Jabatan Perubatan Forensik Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Bahru, hari ini.

Muhd Hafez berkata, anaknya kemudian dibawa ke HSA menaiki ambulans dan melalui prosedur sama, namun diberikan jawapan sama,” kata jurutera di sebuah syarikat swasta di Tampoi itu.

Tak Dapat Terima Hakikay Anaknya Sudah Tiada

Menurutnya, ketika itu dia seolah-olah tidak dapat menerima hakikat anaknya sudah tiada, sebelum meminta doktor yang merawat terus menyelamatkan anaknya.

“Namun selepas seketika saya sedar daripada terus memaksa doktor memberikan rawatan berulang kali lebih baik saya reda kerana dia sudah meninggal dunia,” katanya.

Buat Laporan Polis

Katanya, dia dan keluarga membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan (JBS) pada jam 5.23 petang semalam.

Muhd Hafez berkata, jenazah anaknya kemudian dibawa ke Jabatan Perubatan Forensik HSA untuk dibedah siasat sebelum dibawa ke Tanah Perkuburan Islam Kampung Bukit Rangin, Kuantan, Pahang hari ini untuk dikebumikan.

Beliau turut berharap pihak polis akan membuat siasatan secara adil dalam kes ini kerana percaya ada unsur kecuaian hingga mengakibatkan anaknya meninggal dunia.

Menyimpan Gambar Bukti

“Saya bersama isteri menyimpan gambar kecederaan pada lutut hingga buku lali arwah iaitu kesan luka, cakar dan lebam yang dilihat pada 29 Mac lalu.

“Kami mahu keadilan untuk arwah dan mungkin sifat tolak ansur kami ketika itu menyebabkan kejadian seperti ini berlaku hingga anak meninggal dunia,” katanya.

Sumber: Hmetro