Apa yang selalu kita fikirkan, atau doakan dengan Izin Allah SWT akan termakbul. Begitu juga dengan perkara yang dilalui oleh Puan Athirah ketika dia berkongsi saat-saat melahirkan bayi perempuan di dalam kereta ketika sampai di hospital.

Puan Athirah sentiasa berdoa agar suami dapat menemani dia ketika bersalin dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini dan syukur suaminya serta anak-anak dapat menemani dia ketika melahirkan anak ketiga di dalam kereta. Ikuti perkongsian beliau.

BERSALIN DALAM KERETA.

Ini bukan cobaan.. Ini bethol bethol..🙈🙈

Memandangkan ramai gak kekawan yang piyem tepi suruh Tya citer balik macam mane keadaan bersalin dalam kereta aritu. So harini boring-boring masih dok kat wad ni, kite buat la karangan untuk korang hayati. Gittew.

17/2/2021

Pagi ni bangun je macam biasa. Lepas solat subuh, aku sambung tido sebab badan letih.

9.00am – Terbangun sebab tetiba sakit perut. Rasa macam contraction sikit. Tapi disebabkan 3 hari sebelum tu dah kena false contraction.. malas nak fikir sangat. So buat la rutin biasa. Godak cekelat. Buat chocojar. Tapi time buat tu memang rasa contraction dah on off. Tapi tak monitor timing.

11.30am – Masih menggodak cekelat #ChocojarByJismieKitchen. Tapi rasa macam dah tak boleh berdiri betol dah. Sakit yakmat.

12.30pm– husb cakap “pegi siap sekarang, masuk kereta. Kite pergi hospital sekarang”.

Zup zap bersiap dengan jalan yang tak berapa nak kuat tu, 12.45pm gerak la kami berempat ke hospital.

IKLAN

Dalam perjalanan tu contraction makin lama makin kuat. Rasa macam 2min sekali macam tu. The struggle is real. Tak leh fikir ape dah, jerit tahan sakit sambil suruh husb drive cepat sikit.

Paling best part Anas bagi moral support “Mama tahan sikit ye, mama kena kuat.” Atiq plak bahagian bebel “Papa cepat la sikit, mama sakit tu”. Terharu dengar.

Tapi tengah sakit sangat-sangat, tak terluah nak cakap terima kasih kat dua hero aku tu.

1.00pm– sampai je kat PPUM bangunan Kompleks Wanita & Kanak-Kanak. Husb pon tengah terpinga-terpinga tak tahu nak kemana. Aku suruh dia tanya dekat pondok polis bantuan.

Ngam-ngam Polis bantuan bukak pintu pagar dan bagitahu husb kena tekan button intercom untuk panggil nurse. Ketuban pecah…

Husb parking bebetol depan pintu kecemasan bersalin. Dia turun and tekan button intercom. Time dia turun tu aku dah rasa kepala baby kt bawah. So aku tak ada pilihan, buka terus seluar and tetiba…

IKLAN

1.11pm– Ploopps, baby menggelongsor keluar. Maka lahirlah seorang baby girl, seberat 2.6kg lahir ke dunia ni. 😚

Terpinga sekejap Atiq & Anas tengok adik dia yang dah ade depan mata berlumuran darah tu.

Siap je husb azan & iqamatkan baby, datang dua org nurse potong tali pusat baby & bawak aku terus ke Wad Bersalin.

Alhamdulillah, Allah makbulkan doa aku;

1. Selalu doa, mintkak-mintak la kerajaan izinkan suami teman wife bersalin time covid ni. (Sekali bukan suami je teman, dengan anak-anak sekali teman🙈😍)
2. Selalu doa, taknak buat swab test. (Sebab orang cakap swab tu sakit)
3. Selalu doa, taknak contraction lelama.
4. Selalu doa, taknak kena seluk check jalan banyak kali.

Ya rabbi, syukur sesangat.

IKLAN

Allah permudahkan urusan bersalin kalini.

Ps: Sorry husband, Fitri Selamat sebab sepanjang jalan ke hospital sy marah-marah awk suruh cepat.. thank you gak sebab uruskan saya dan uruskan anak-anak sepanjang saya warded ni. Lebiu ❤️😘

Balik rumah ade surprise pulak dari suami & Atiq, Anas. Co cuwit. Maceh.. lebiu olls.
Gigih papa suruh korang melukis mewarna ye sampai 3pagi.
Thankyouu 😘😘

#TheJAlegacy
#KenanganBersalinDalamKereta

Kredit: Athirah Yusof

Followers Pa&Ma yang nak dapatkan barangan penjagaan diri boleh klik di SINI

Baca: “Kesian, Usia 3 Tahun Tapi 13 Perkataan Je Boleh Sebut” Doktor Kongsi Aktiviti Rangsang Perkembangan Anak

Baca: “Nak Luruh Jantung” Rayyan Kontak Rapat Covid-19, Elfira Pesan Elak Bagi Orang Luar Rapat Dengan Anak Kita