Ubi kentang (potato) adalah salah satu daripada sumber makanan paling biasa. Ianya mempunyai banyak khasiat namun bagi sesetengah manusia, ia boleh mendatangkan mudarat jika mempunyai alahan terhadap makanan ini.

KENTANG BOLEH SEBABKAN KAHAK

Dalam kentang, ada patatin dan solanine.

Untuk anak-anak yang alah dengan 2 unsur ni, memang senang kahak nak berkumpul bila makan kentang.

Antara simptom lain bila alah pada patatin dan solanin;

  • Gatal mata
  • Gatal hidung dan bersin
  • Gatal kulit
  • Gegatal dan eczema
  • Gatal dan sakit tekak
  • Batuk kahak

Boleh juga sebabkan masalah dengan usus;

IKLAN
  • Loya dan muntah
  • Kembung perut
  • Cirit birit

Anak-anak, kalau ada masalah macam ni bila diorang makan kentang atau fries, mungkin kena cuba elakkan kejap lepas ni.

Betulkan usus anak dulu. Elakkan makanan ultra processed dari anak, banyakkan real food. Ini salah satu cara paling utama untuk betulkan usus anak-anak.

Real food macam kentang ni, sepatutnya baik untuk anak makan, tapi bukan semua yang sesuai dan serasi.

Kalau anak batuk, saya biasanya elakkan kejap kentang dari anak-anak. Sebab taknak trigger lagi batuk dengan kemungkinan kahak akan berkumpul lebih banyak.

IKLAN

Korang boleh perhatikan anak-anak k, samada kentang okay atau kurang okay untuk anak korang.

Sekarang musim anak demam, batuk, selsema kan.

Elakkan beli french fries dari restoran fast food tau kalau anak tak lalu sangat nak makan. Balik rumah buat bubur kosong letak keledek, atau beli air kelapa pun lagi baik, insyaAllah.

IKLAN

Kita cuba sama-sama ya.

Kredit: @mazliana.mazlan

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!