Kentang goreng antara menu yang cukup mudah disediakan pada anak-anak kita. Selain tinggi karbohidrat, kentang juga cukup mengenyangkan jika diambil dalam kuantiti yang banyak. Solusi untuk anak-anak yang kurang gemar makan nasi dan boleh dijadikan untuk minum petang. Pun begitu, jangan tambahkan dalam garam untuk anak di bawah usia 2 tahun.

Kurangkanlah garam untuk anak-anak yang sudah besar kerana itu adalah yang terbaik. Sikit sahaja sudah mencukupi. Resipi potongan zigzaq yang dikongsikan oleh Fafae Mimie ini rupanya membuatkan kentang jadi lebih rangup. Tak percaya jom kita cuba buatkan petang ini?


Malam-malam buat frozen fries. Beza rupanya ya buat bentuk zigzag ni dia lagi rangup dari potong pisau. Bagi anak yang suka sangat makan fries, boleh la try buat ni, sebjik rasa macam fries frozen tu.

Kentang.. pilih yang bulat dan comel-comel je. Senang nak potong nanti.

Hiris dulu.

Saya guna hujung penyagat ni je, saya search resepi dalam ni baru la tau benda alah ni boleh potong kentang.

IKLAN

Siap potong.

Didihkan air, rebus dalam 6 minit. Toskan.

Gaul dengan tepung gandum sikit dalam 3 4 sudu je dan 1 2 sudu lada sulah. Kalau budak kecik nak makan kurangkan lada sulah, nanti pedas pulak.

Goreng.. untuk frozen goreng separuh masak je. Untuk makan, goreng lama sikit sampai keperangan rangup.

Nak makan gaul dengan secubit garam (kalau bayi tak payah). Siap!


PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA

Tak sabar nak tengok keletah comel Jeanelle setiap minggu? Pa&Ma Musim ke-8 kembali lagi di kaca tv menemani anda! Kali ini, kami membawakan edisi Pa&Ma Journey Bersama JovianNina. Jom kosongkan malam Rabu anda dengan menonton gelagat mereka pada jam 9 malam, hanya di Astro Ria saluran 104 & 124. Set kalendar anda sekarang yaa !

#PaMaJourneyBersamaJovianNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA

Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel https://t.me/pamachannel

Baca: Serbuk Bilis Penyedap Makanan Anak Rendam 4 Jam Untuk Kurangkan Rasa Masin!