Walaupun hari raya pertama dah berlalu, mood nak makan ketupat masih lagi ada. Kali ini anda yang susah nak jumpa daun palas untuk buat ketupat boleh bungkus je guna daun pisang.

Aroma daun pisang tu lagi membangkitkan selera dan wangi je.

Ketupat Daun Pisang Sedap & Lembut. Boleh Buat Bila-Bila Masa Kalau Nak Makan

Resipi ketupat daun pisang Amilia Ahmad ini boleh di cuba bila-bila masa sahaja tanpa perlu nak makan musim raya. Sangat senang nak buat dan sedap!

RESIPI PATUT CUBA [Resipi Ikan Bilis Masak Asam, Sekejap Je Masak. Lauk Simple, Tambat Selera!]

Ketupat Daun Pisang Sedap & Lembut. Boleh Buat Bila-Bila Masa Kalau Nak Makan

IKLAN

Tak dapat daun palas, daun pisang pun boleh. Lepas balut dengan daun pisang, rebus dalam santan cair.

Ketupat Daun Pisang Sedap & Lembut. Boleh Buat Bila-Bila Masa Kalau Nak Makan

Rasa-rasanya, saya tak cari dah daun palas selepas ni. Hujung-hujung minggu nak makan pun boleh buat, senang.

IKLAN

Cara membuatnya

1. Rendam pulut 2 – 3 jam.
2. Kukus pulut 30 minit.
3. Sediakan santan pekat yang dicampur dengan garam dan sedikit gula. Biar masin terlebih sikit untuk bagi berasa di pulut nanti.

Ketupat Daun Pisang Sedap & Lembut. Boleh Buat Bila-Bila Masa Kalau Nak Makan

IKLAN

4. Gaul pulut yang dah kukus dengan santan dalam besen. Gaul semasa pulut panas-panas lagi.
5. Bungkus pulut.

Ketupat Daun Pisang Sedap & Lembut. Boleh Buat Bila-Bila Masa Kalau Nak Makan6. Rebus hingga masak dalam santan cair yang diperasakan dengan garam. Rebus lebih kurang 30 minit.

LAGI RESIPI MENARIK [Puding Alma Coffee Empat Layer, Nikmatnya Makan Sejuk-Sejuk!]

Ketupat Daun Pisang Sedap & Lembut. Boleh Buat Bila-Bila Masa Kalau Nak Makan

Kredit Resipi: Amilia Ahmad

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI