Bila anak makan berselera, ibu-ibu mana pun pasti rasa teruja nak sediakan beraneka menu untuk anak. Makin anak suka, makin mak suka mencuba itu dan ini. Lagi-lagi hubung minggu. Kalau boleh nak sediakan macam-macam menu untuk anak.

Resipi finger food yang dihasilkan oleh Puan Mishalie Daniel ini boleh juga anda cuba dalam menu harian anak. Paling menarik nugget yang disediakan ini rangupnya lain macam dengan hanya menggunakan serbuk oat yang unik dan sedap.

Macam mana rasanya? Jom cuba resipi yang dikongsikan olehnya.

Done… Finger food for cik ruby❤️. Nugget Ayam Bersalut Serbuk Oat. Mami jadikan serbuk oat ni sebagai pengganti bread crumbs. Disebabkan rushing nak keluar so tak sempat nak snap pic masa menggoreng. Yang penting baby dapat makan makanan yang sihat jugak kan.

Bahan-bahan:
1 keping dada ayam
Brokoli
Cauliflower
1 biji telur
1 sudu besar tepung gandum
Sedikit serbuk lada sulah
2 sudu besar air ( air tak perlu banyak, sekadar untuk sebatikan tepung dengan ayam)

Bahan Untuk Serbuk Oat
Oat
Sedikit serbuk kunyit
Parsley flakes
1 biji telur ( untuk celup nugget )

Cara-cara:
Kisar lumat ayam, brokoli dan cauliflower. Masukkan ke dalam bekas.
Masukkan pula tepung gandum, telur, lada sulah dan sedikit air.


Kacau sebati. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit atau sehingga nugget masak.
Sejukkkan sekejap dan boleh potong ikut pilihan masing-masing.
Panaskan minyak, amik potongan nugget yang telah di potong dan celupkan ke dalam telur dan salutkan dengan serbuk oat.


Goreng sehingga kekuningan.
Siap.

Senangkan? Jom cuba. Rasanya pun lain dari yang lain, sihat pulak tu untuk anak kita.